Sprzedający odesłał mi sprzęt na którego odsylke się nie zgodziłem gdyż nie wydał uzasadnionej decyzji o odrzuceniu reklamacji w terminie 14 dni czym uznaje się reklamację za zasadną i sprzedajacy nie może zmienić roszczenia mojego na nadpłatę bądź wymianę a roszczenie od początku sprawy to zwrot gotówki. Konsultanci allegro mają takie samo zdanie w sprawie jak ja. Sprawa jest nadal nie rozwiązana trwa spór w dyskusji, wniosek allegro protect w toku.Czy gdy odbiorę ten sprzęt to droga do odzyskania pieniędzy się zamyka ? Czy nie odebranie sprzętu może zaważyć na edycji allegro protect bo tam też wniosek jest złożony ?
Przy pierwszej uznanej reklamacji sprzedawca decyduje o sposobie jej rozwiązania, nie Ty.
Czytaj proszę ze zrozumieniem… sprzedający przekroczył termin 14 dni na wydanie decyzji reklamacyjnej czym idzie to że reklamacja jest uznana za zasadną i w tej sytuacji nie mogę zmienić mojego roszczenia..
@Client:42540528 Widzę, że pracownicy Allegro odpowiadają regularnie w trwającej dyskusji. Możesz w niej zamieścić informację o tym, że sprzedawca odesłał towar i obawiasz się konsekwencji w przypadku odebrania paczki.
Napisałem że paczkę odbiorę wkoncu to jest moja własność lecz tym nie akceptuję rozwiązania reklamacji i moim roszczeniem nadal pozostaje zwrot gotówki której będę dociekał. Udało mi się też skontaktować z pracownikiem allegro który potwierdził mi pisemnie że odbiór paczki nie przekreśla mojego dociskania zwrotu gotówki.
@Client:42540528 a duża kwota? Bo może być sytuacja, że allegro uzna, że doszło do złamania prawa i aby uznali wniosek z AOK trzeba będzie zgłosić podejrzenie przestępstwa.
Prawie 2 tys zl
Sam odbiór przesyłki nie skutkuje automatycznie uznaniem stanowiska drugiej strony. Zresztą tutaj nie ma stanowiska drugiej strony, bo jeśli jest wyrażone po upływie ustawowego terminu to jest nieistniejące.
Natomiast jak piszesz, na skutek bierności sprzedającego reklamacja jest uznana z mocy prawa, czyli jest uznana w całości zgodnie z jej treścią. W praktyce jak odbierzesz odesłaną przez sprzedającego rzecz to dalej należy ci się to czego żądałeś w treści reklamacji. Jeśli był to zwrot ceny zakupu to z dniem uznania reklamacji z mocy prawa te pieniądze stały się wymagalne. Jeśli sprzedający zwleka należą ci się odsetki. Towar odebrałeś i teraz jeśli sprzedający go chce odzyskać to robi to na swój koszt. Pokrywa dokładnie wszystko, przesyłkę, pakowanie itd... W praktyce ty stawiasz towar do dyspozycji sprzedającego w określonym miejscu i czasie i go o tym zawiadamiasz. Formalnie nie masz nawet obowiązku nic więcej robić. Dodatkowo możesz żądać pokrycia kosztów przechowywania.
@Client:42540528 Co to był za sprzęt i jaka była wada? Pytam, bo przy reklamacji zwrot pieniędzy zależy m.in. od tego, czy niezgodność była istotna albo czy były podstawy do odstąpienia od umowy.