Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Jakiś czas temu licytowałem przedmioty u jednego sprzedającego. Wygrałem trzy aukcjie. Podczas opłacania zauważyłem że mimo ze przedmiot jest średniej wielkości i bez problemu wszystko można wysłąć jedną paczką to każda aukcja ma wywyłkę tylko po jednym przedmiocie, czyli trzy aukcje to trzy opłaty za wysyłkę. No ok, no problem. Opłaciłem 3x17zł i po tygodniu przyszła mi jedna paczka ze wszystkim zamiast trzy. Czyli sprzdajacy jeszcze zarobił na przesyłce. Czy to jest OK? Bo wydaje mi sie ze nie do końca.
I teraz drugie pytanie. Jedną z tych rzeczy odesłałem bo mi nie pasowała. Mimo tego że opłaciłem trzy przesyłki a sprzedający wysłał jedną to oddał mi tylko za towar a za przesyłkę już nie. (czyli zapąłciłem 51zł za trzy paczki, wysłał mi jedną a jak odesłałem cześć to nie oddał jednego 17zł. Co mogę z tym zrobić? KIj tam z tymi 17 złotymi ale był wyjątkowo arogancki i nieuprzejmy.
@Przemo-98 a co na to sprzedawca odpowiedział? Poproś o zwrot za dwie przesyłki.
@Przemo-98 Jeśli był wyjątkowo nieuprzejmy to możesz też taki sam być. Zażądaj zwrotu za zapłącone a niezrealizowane przesyłki, na razie na czacie Allegro, jeśli nie pomoże zgłoś problem z zakupami w dyskusji Allegro. Nie dzwoń, wszystko na piśmie.
Natomiast jeśli chodzi o zwrot to niestety ale koszt zwrotu bez przyczyny pokrywa zawsze kupujący, wyjątkiem jest zwrot ze smartem.
Jeśłi chodzi o zwrot za przesyłkę którą ja wysłałem to okej, zapłaciłem 13.99 za zwrot paczkomatem i tego nie chcę. Ale jak pisałem, zapałciłem mu za trzy, wysłał te trzy w jednej. Jedną odesłałem a on oddał mi tylko koszt zakupu bez tego 17zł. Wyjąśnię: jedna aukcja była za 100, druga za 120 i trzecia za 140. Na każdej aukcji było 17zł za wysyłkę. Razem było 100+17+120+17+140+17=411zł. Przyszło wszystko w paczce za 17zł. Jedną z tych aukcji odesłałem, powiedzmy za 120zł wiec powinien oddac 120 plus 17zł. A od odesłał tylko 120. Smarta nie było, był tylko kurier.
Nie, tak kombinować nie wolno, to są dwie różne sprawy.
Jeśli zwrócił ci 120 za zwrócony zakup to prawidłowo. Masz prawo domagać się zwrotu 34 zł za niezrealizowane przesyłki i to jest osobna sprawa. Nie wolno łączyć tych spraw bo gdyby (na przykład) zwrócił ci 137 zł za zwrot to mógłbyś mu podziękować za wspaniały gest, ale w dalszym ciągu miałbyś prawo domagać się 34 zł za niewysłane przesyłki.
Dziękuje za odpowiedz. O to mi chodziło. I w sumie logiczne 🙂 Bo jak by wysłał wszystko w osobnych paczkach to jeśłi zwróciłbym jedną, to za nią musiałby mi zwrócić koszt jego wysyłki (czyli to 17zł plus koszt towaru) A skoro przyszło wszystko w jednej to nie zwraca kosztow bo nie odeslałem całości. Dziękuję za odpowiedź
@Przemo-98 Pewnie że logiczne tylko nic z tego nie wynikło, zapytałem czy chcesz bo można to odzyskać, ale widzę że pytałeś bo ...pytałeś.
@Przemo-98 Za zwrot zawsze płaci kupujący, więc nie dostaniesz kasy. Teraz sprzedający jak wysłał Ci 3w jednej przesyłce to za dwie powinien Ci zwrócić, Chcesz odzyskać kasę?
Ale ja nie chce kasy za zwrot. Wytłumacze to jasniej. Kupuje cokolwiek. Ten ktoś nie ma smarta i ma dostawe za 20zł. Za towar zapłaciłem 100zł. Po namysle odsyłam mu to z powrotem. Ile ma mi oddać? 100zł czy 120? Ja nie pisze o mojej wysyłce "zwrocie" tylko o kosztach jego wysyłki jak zakupiłem towar. Zresztą zjuż znalazłem.
W przypadku odstąpienia od umowy i zwrotu towaru, koszty odesłania przedmiotu do sprzedającego ponosi kupujący. Chyba, że wcześniej sprzedający zgodzi się je ponieść lub nie poinformuje kupującego o konieczności poniesienia tych kosztów.
Sprzedający powinien natomiast zwrócić kupującemu – wraz z pieniędzmi za przedmiot – koszt przesyłki w pierwszą stronę w wysokości równej najtańszej przesyłce w ofercie. O TO MI CHODZIŁO..
no to zwróć się o to do sprzedawcy.