anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający zmienił rodzaj faktury po zakupie

edyslo
#7 Wielbiciel#

Witam, 

kupilam nowy telefon, w opisie aukcji widniało Wystawiam Fakturę VAT. 
Dzień po zakupie sprzedawca zmienił na Wystawiam fakturę bez VAT. 

Czy mam otwierać spór ze sprzedającym na Allegro? Zależy mi na fakturze. 

oznacz moderatorów
34 ODPOWIEDZI 34

kostas11
#21 Demiurg#

@edyslo kliknij w kupionych link i zobacz ofertę z dnia zakupu, i to Cię wiąże !!!

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

ale jeśli sprzedający się pomylił w tworzeniu aukcji i nie może wystawić faktury vat, to choćby skały s...y, jej nie wystawi i żadne związanie ofertą nic nie zmieni, bo postąpi wbrew prawu

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Monika__L to będzie podstawa do reklamacji i odstąpienia od umowy !!!

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

dokładnie. I tak należy zrobić w razie WU

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Sprawdźcie tą ofertę: @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

it24_pl
#12 Orędownik#

@Monika__L  napisał(a):

ale jeśli sprzedający się pomylił w tworzeniu aukcji i nie może wystawić faktury vat, to choćby skały s...y, jej nie wystawi i żadne związanie ofertą nic nie zmieni, bo postąpi wbrew prawu

W tym rzecz, że postąpi wbrew prawu jeśli nie wystawia Faktury VAT, bo Vatowcem staje się w momencie pierwszej takiej sprzedaży, potem już musi to tylko zgłosić.

oznacz moderatorów

edyslo
#7 Wielbiciel#

W chwili zakupu widniała

informacja i wystawianiu faktury VAT. Następnego dnia informacje zmieniono, telefon wysłano, a ja dostałam Fakture bez vat. Otworze zatem spór i poproszę o fakturę zgodna z opisem aukcji w dniu zakupu. Nie wiem z jakiego powodu przedsiębiorca nie chce wystawić odpowiedniej faktury, ale uważam ze lepiej otworzyć spór i może dostać dobra fakturę niż od razu odsyłać telefon. Jeśli przyzna, ze nie jest w stanie wystawić faktury z VAT, wtedy moj zakup mogę odesłać bo nie będzie zgodny z opisem aukcji - takie jest moje rozumowanie 😉 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

ale dostałeś fakturę zwolnioną z vat? netto=brutto? czy fv marżę?

oznacz moderatorów

edyslo
#7 Wielbiciel#

dostałam netto=brutto, a wg wykazu są czynnym podatnikiem VAT

oznacz moderatorów

maliszewko2014
#11 Animator#

Jeżeli dostałaś Fakturę VAT to na pewno musi być z vatem . Faktura może być wystawiona netto + vat lub brutto a poniżej z informacja o vacie. druga sprawa jeżeli jest to telefon uzytwany to tylkowgrę wchodzi FV marża i tez jest podatek VAT ale tylko od zysku i nie uwzględnia sie vatu w  informacji na fakturze

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Przy sprzedaży towarów używanych też można wystawić normalną fakturę VAT (tylko sprzedawca zapłaci VAT od całej kwoty, chyba że ma FV zakupu). VAT-marża to głównie stosuje się przy sprzedaży komisowej (w przypadku elektroniki).

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Dostałeś fakturę ze stawką 0%, zwolnioną czy wcale nie masz tam info o cenie netto i VAT-cie?

Co do faktury VAT-marża, to musi być ona tak oznaczona, samo zastosowanie stawki 0% czy zwolnionej (to nie jest to samo) nie czyni ze zwykłej faktury VAT, faktury VAT-marża.

ps. Na fakturze VAT-marża jest tylko cena jednostkowa towaru i wartość, bez info stawce i kwocie VAT-u (nie ma nawet takich kolumn). Nie ma tam czegoś takiego jak netto czy brutto.

oznacz moderatorów

edyslo
#7 Wielbiciel#

4E24474A-5FFA-4A0F-BE5D-2A76B1527A75.jpeg

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

To nie jest zwolnienie z vat

to w ogóle niepodlegające 

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

To faktura z odwrotnym obciążeniem, czyli VAT płaci kupujący. Taką fakturę wystawią się przy np. eksporcie (gdzie towar wysyłany jest z lub do innego kraju).

oznacz moderatorów