Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
kupilam nowy telefon, w opisie aukcji widniało Wystawiam Fakturę VAT.
Dzień po zakupie sprzedawca zmienił na Wystawiam fakturę bez VAT.
Czy mam otwierać spór ze sprzedającym na Allegro? Zależy mi na fakturze.
@edyslo kliknij w kupionych link i zobacz ofertę z dnia zakupu, i to Cię wiąże !!!
ale jeśli sprzedający się pomylił w tworzeniu aukcji i nie może wystawić faktury vat, to choćby skały s...y, jej nie wystawi i żadne związanie ofertą nic nie zmieni, bo postąpi wbrew prawu
@Monika__L to będzie podstawa do reklamacji i odstąpienia od umowy !!!
dokładnie. I tak należy zrobić w razie WU
Sprawdźcie tą ofertę: @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Monika__L napisał(a):ale jeśli sprzedający się pomylił w tworzeniu aukcji i nie może wystawić faktury vat, to choćby skały s...y, jej nie wystawi i żadne związanie ofertą nic nie zmieni, bo postąpi wbrew prawu
W tym rzecz, że postąpi wbrew prawu jeśli nie wystawia Faktury VAT, bo Vatowcem staje się w momencie pierwszej takiej sprzedaży, potem już musi to tylko zgłosić.
W chwili zakupu widniała
informacja i wystawianiu faktury VAT. Następnego dnia informacje zmieniono, telefon wysłano, a ja dostałam Fakture bez vat. Otworze zatem spór i poproszę o fakturę zgodna z opisem aukcji w dniu zakupu. Nie wiem z jakiego powodu przedsiębiorca nie chce wystawić odpowiedniej faktury, ale uważam ze lepiej otworzyć spór i może dostać dobra fakturę niż od razu odsyłać telefon. Jeśli przyzna, ze nie jest w stanie wystawić faktury z VAT, wtedy moj zakup mogę odesłać bo nie będzie zgodny z opisem aukcji - takie jest moje rozumowanie 😉
ale dostałeś fakturę zwolnioną z vat? netto=brutto? czy fv marżę?
dostałam netto=brutto, a wg wykazu są czynnym podatnikiem VAT
Jeżeli dostałaś Fakturę VAT to na pewno musi być z vatem . Faktura może być wystawiona netto + vat lub brutto a poniżej z informacja o vacie. druga sprawa jeżeli jest to telefon uzytwany to tylkowgrę wchodzi FV marża i tez jest podatek VAT ale tylko od zysku i nie uwzględnia sie vatu w informacji na fakturze
Przy sprzedaży towarów używanych też można wystawić normalną fakturę VAT (tylko sprzedawca zapłaci VAT od całej kwoty, chyba że ma FV zakupu). VAT-marża to głównie stosuje się przy sprzedaży komisowej (w przypadku elektroniki).
Dostałeś fakturę ze stawką 0%, zwolnioną czy wcale nie masz tam info o cenie netto i VAT-cie?
Co do faktury VAT-marża, to musi być ona tak oznaczona, samo zastosowanie stawki 0% czy zwolnionej (to nie jest to samo) nie czyni ze zwykłej faktury VAT, faktury VAT-marża.
ps. Na fakturze VAT-marża jest tylko cena jednostkowa towaru i wartość, bez info stawce i kwocie VAT-u (nie ma nawet takich kolumn). Nie ma tam czegoś takiego jak netto czy brutto.
To nie jest zwolnienie z vat
to w ogóle niepodlegające
To faktura z odwrotnym obciążeniem, czyli VAT płaci kupujący. Taką fakturę wystawią się przy np. eksporcie (gdzie towar wysyłany jest z lub do innego kraju).