Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam mam pytanie mieszkam we Francji i chciałem zamówić kociołek myśliwski pisałem do wielu sprzedawców i wszyscy odpisali że nie wysyłają do Francji chyba Polska jest w unii europejskiej i nie rozumie sprzedawców piszą że działają prężnie na rynku zagranicznym a wysyłać produktu do Francji nie chcą więc pytam czy to normalne chyba że polska dla Polaków
Nie jest że Polska tylko dla polaków (chyba że jest się "ograniczony") ale sprzedajacy zapewne boją się kosztów i nikt ich nie zmusi do wysłania.
Jakie koszty za wysyłkę ja płacę i ja ponoszę wszystkie koszty a z tym ograniczeniem to do kogo
Sprzedawcy nie chcą wysyłać na rynek francuski ze względu na opłacanie kosztów utylizacji odpadów za jakie są tam uważane opakowania w których jest dostarczany towar.
@Client:35197435 Sprzedając między innymi do Francji sprzedający musi posiadać numer EPR, zarejestrować się w ich urzędzie i odprowadzać tam opłatę recyklingową. Dla wielu sprzedających jest to nieopłacalne.
@Client:35197435 podziękuj Unii Europejskiej i ich beznadziejnym dyrektywom
niby oficjalny swobodny przepływ towarów i usług, a jednak to nieprawda
@Client:35197435 nie ale są to dodatkowe koszty obsługi, księgowość, przewalutowanie, obsługa reklamacji, opłaty recyklingowe itp.
A co we Francji nie ma kociołków ? czy są tylko droższe ? jak bym miał sprzedawać za granicę musiał bym podnieść ceny co by zarobić na obsługę takich zamówień 🙂
Ale najważniejsze poniżej allegro samo ogranicza wysyłki do Francji 🙂
W związku z nowymi przepisami we Francji, które dotyczą rozszerzonej odpowiedzialności producenta, usuniemy możliwość wysyłki towarów do tego kraju.
Nie musisz nic robić w związku z tą zmianą.
Zmiana nie wpłynie na wysyłkę do innych krajów, w których także obowiązują systemy rozszerzonej odpowiedzialności producenta. Usuwanie metod dostawy do Francji podzielimy na 2 etapy:
@Client:35197435 Jesteśmy w UE, dlatego bez problemu możesz kupowac towar. ale Sprzedawca nie ma obowiązku tego wysyłać zagranicę. Ja też tego nie robię, bo każdy kraj wprowadza opłaty recyklingowe i rozszerzoną odpowiedzialność producenta + rejestracja w urzędach w danym kraju + dodatkowa, kosztowna księgowość.
Kupić możesz w Polsce u każdego Sprzedawcy. Ale odbiór paczki możesz rozwiązać na 2 sposoby:
1. Odbierasz sobie paczkę w Polsce, np u rodziny gdy ją odwiedzasz.
2. Sam organizujesz sobie wysyłkę do Francji - tzn. Sprzedawca obsługuje Ciebie jak zakup w Polsce, pakuje paczkę, podsyła ci wagę, gabaryt - a Ty np u brokera zamawiasz kuriera pod odbiór i wyślesz sprzedawcy etykietę lub dostarczasz z zamówionym kurierem. Ale pamiętaj, że za taką paczkę jesteś odpowiedzialny od momentu odbioru przez kuriera.