anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca nie odebrał zwrotu, paczka w Magazynie Przesyłek Niedoręczalnych InPost.

Client:48414734
#8 Zapaleniec#

Zakupiony towar został zwrócony następnego dnia do Sprzedawcy. Przez kuriera InPost zostały podjęte dwie próby doręczenia paczki, jednakże Sprzedawca ze względu na swój urlop jej nie odebrał (niestety o urlopie nie wiedziałem przed dokonaniem zwrotu). Przesyłka została zwrócona do Paczkomatu, z którego nadałem zwrot, jednakże przez moją nieobecność, nie została odebrana. Po dwóch dnia została odesłana do Magazynu Przesyłek Niedoręczalnych. Towar odesłałem nie później niż w terminie 14 dni od dnia, w którym złożyłem oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Czy w tej sytuacji to po stronie Sprzedawcy jest obowiązek kontaktu z InPostem w celu odebrania paczki? Dziękuję za pomoc.

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:48414734 to już jego problem , środki ma Ci zwrócić max. 14-tego dnia od złożonego oświadczenia o rezygnacji z zakupu . Jeśli będzie robił problemy wróć do nas .

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Dziękuję bardzo za pomoc 😊

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Client:48414734 Niestety urlop nie zwalnia sprzedającego z obowiązków, więc załatwi sobie sprawę po powrocie, Ty czekasz na zwrot środków.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

kurcze .... Lef ... dałbym Ci w punkta , ale to przecież obciach .😷

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

I również dziękuję za szybką pomoc 😁

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

To klient, który zwraca produkt odpowiada za jego doręczenie. Powinieneś pokryć koszty zwrotu -zwrotu. I nadać paczkę ponownie. Oczywiście na twój koszt. 

Konsument pokrywa wszystkie bezpośrednie koszty zwrotu rzeczy, w tym koszty opakowania, zabezpieczenia, nadania, chyba że przedsiębiorca zgodził się je ponieść lub nie poinformował kupującego o konieczności ich poniesienia.

@Client:48414734  nie słuchaj ich, tu odpowiadają sami sprzedający, a oni nie chcą dla Ciebie najlepiej 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Halfrunt Przedsiębiorca ma 14 dni na oddanie pieniędzy z tym, że może on się wstrzymać ze zwrotem płatności, dopóki nie otrzymania rzeczy z powrotem lub nie dostanie dowodu wysyłki.

W tym wypadku sprzedawca otrzymał dowód wysyłki bo jak mniemam zwrot był wykonany systemowo .

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Tak, zwrot wygenerowany przez system na Allegro, który utworzył kod do nadania przesyłki poprzez InPost.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:48414734 czyli sprzedawca dostał informację o rezygnzacji oraz numer przesylki zwrotnej  ,a dalej idąć nie poinformował Cię o urlopie bo zapewne wiedząc o tym wstrzymałbyś się z nadaniem zwrotu .

@az1rael tak , masz rację , w takim przypadku powinna wyskoczyć informacja o przerwie w sprzedaży , ale to już nie jest problem klienta .

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Client:48414734 Odczekaj te ustawie 14dni, ale od chwili zgłoszenia zwrotu.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

W tym przypadku nawalilo allegro bo jak sprzedawca mial systemowo odznaczony urlop to nie powinno sie dac wygenerowac systemowego zwrotu

oznacz moderatorów

owady
#11 Animator#

@mdrogeria bedę złośiwy. sprzedawca ma prawo obniżyć kwotę zwrotu. Bo wartość towaru który otrzymał jest równa 0.  :).

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@owady ba! na jakiej podstawie ma obniżyć skoro nie miał kontaktu ze zwracanym towarem ? 

Przypomnę Ci,że klient zrobił wszystko jak powinien to sprzedawca nie odebrał zwrotu .

oznacz moderatorów

owady
#11 Animator#

@mdrogeria W tym wypadku kupujący wg mnie jest OK. 

oznacz moderatorów

Alan_700
#10 Popularyzator#

Nawiąże do postu z kilku miesięcy, uważam że jeżeli towar był używany i odpieczętowany z folii, jak np Gry, CD, DVD, BLU-RAY to jeżeli nie można go reklamować to powinien sprzedawca zwrócić pieniądze ale o pomniejszoną wartość bo , towar był jednak używany - np słuchany, odtwarzany i odpieczętowany z folii , o ile się nie mylę .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Alan_700 treści cyfrowe są wyłączone ze zwrotów

oznacz moderatorów