Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, sprzedawca odmawia mi zwrotu pieniędzy za niezgodny z opisem towar DVD Allegro potwiedza moją racje.
Wysłałem towar w opakowaniu sprzedawcy listem poleconym.
Sprzedawca odebrał bez potwierdzenia towar a następnie przekazał mi zdjęcie,że towar jest jest uszkodzony pęknięte pudełko na pół Allegro twierdzi,że ja mam złożyć reklamacje. Co uważam za niezgodny z prawem.
Proszę o pomoc, ponieważ wyczytał że to na sprzedawcy jest obowiązek odstąpienia od umowy
A co jest niezgodnego z prawem w złożeniu reklamacji? Uważasz że otrzymałeś uszkodzony towar to go reklamujesz zgodnie z prawem i regulaminem allegro.
To Kupujący składa reklamacje i czeka na jej wynik. I to Kupujący odstępuje od umowy, a nie sprzedawca.
Składaj reklamacje z tytułu rękojmi za którą odpowiada sprzedający. za zwrot jeżeli wartość towaru się zmniejszyła może ci odliczyć.
@LEW433
Składaj reklamacje z tytułu rękojmi za którą odpowiada sprzedający. za zwrot jeżeli wartość towaru się zmniejszyła może ci odliczyć.
Przy uznanej reklamacji z tytułu rękojmi Sprzedawca nie może niczego odliczać.
Przy nieuznanej reklamacji z tytułu rękojmi (np. gdy reklamowany produkt okaże się nie być wadliwy wadliwy) Reklamującego mogą obciążyć koszty transportu (w obie strony).
Ale za sam zwrot bez podania przyczyny może.
Jeżeli towar jest wadliwy to odstąpienie bez podania przyczyny (zamiast reklamacji) jest ryzykowne ze strony Klienta jeżeli nie będzie On w stanie udowodnić, że towar był wadliwy zanim został wydany kupującemu.
@Client:46738359 Cześć. Towar odesłałeś we własnym zakresie i odpowiedzialność za przesyłkę zwrotną leży po Twojej stronie - zatem to Ty powinieneś złożyć ewentualną reklamację u przewoźnika.
Reklamację możesz złożyć przez internet: https://www.poczta-polska.pl/reklamacje/. W reklamacji załącz proszę opis, w jaki sposób zapakowałeś przesyłkę oraz zabezpieczyłeś zawartość (np. czy było jakieś wypełnienie, przekładki, towar owinięty w folię itp.).