anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

sprzedawca po skonczonej licytacji wycofal sie

PINKO_PALLINO
#7 Wielbiciel#

Jestem nowy na Allegro i nie znam zasad dla tego proszę o pomoc. Zaznaczm jednak, że jestem obecny na eb@y od 2004 i mam 1517 feed pozytywnych.

W telegraficznym skrócie:

Sprzedająca wystawił towar o wartości ok. 3000 zł na licytacje od 1 zł. Podjąłem walkę i akcja skończyła się na 1215 zł. Po skończonej licytacji sprzedająca stwierdził, że cena go nie satysfakcjonuje i anuluje transakcje.!… rzecz w europie nie do pomyślenia!… transakcje na eb@y są traktowane jako umowa! I tak kupujący, jak i sprzedający są zobowiązani prawem do dokonania transakcji! Nie ma wymówek… A jak to jest w Polsce z Allegro?

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

pinsplash
#21 Demiurg#

@PINKO_PALLINO Po pierwsze transakcje w serwisie na E też możesz anulować ( pod pewnymi warunkami) więc nie czaruj. Kupiłeś na Allegro czy na Lokalnie? Na Lokalnie niestety to plaga i nie możesz nawet wystawić komentarza - jedyne co to NIE potwierdzaj ze transakcja nie doszła do skutku z Twojej winy - wtedy nie odzyska prowizji/opłaty transakcyjnej.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

PINKO_PALLINO
#7 Wielbiciel#

Myli się pan okrutnie… można anulować, ale tylko i wyłącznie za porozumieniem stron! Ale nigdy nie można tego zrobić gdy tylko jedna strona się wycofa… proponuje się dokształcić w ramach europejskiego prawa handlowego oraz regol eb@y.

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@PINKO_PALLINO Kłamać to trzeba umić :

You can cancel a transaction up to 30 days after a sale, even if your buyer has already paid. Some cancelled transactions may result in a defect and affect your seller performance level. The buyer will still be able to leave you feedback.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

PINKO_PALLINO
#7 Wielbiciel#

Lubisz polemizacje?… Jesteś jak znawca samochodów… ma go szwagier, sąsiad, kolega, ale sam nim nigdy nie jeździłeś, ale najwięcej masz do powiedzenie o danym egzemplarzu!!! To jak już napisałem na wstępie dokonałem pona 2000 transakcji (niektóre po prostu skoczyły się przed czasem, inne po prostu ktoś nie napisał feed) i wiem jak to działa. Wbrew temu co chcesz przekazać to działa! Bo już kilkanaście spraw wygrałem… aha i, żeby nie było… nigdy nie przegrałem!

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@PINKO_PALLINO A miej ich nawet 10 000...ja nikomu nie w róg 🙂 Wygrywaj ile chcesz... dostałeś fragment regulaminu serwisu na E który przeczy twoim słowom o tym że sprzedawca nie może jednostronnie wycofać się z transakcji. Tyle. Pozamiatane. Dziękuję. Dobranoc.

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

PINKO_PALLINO
#7 Wielbiciel#

No i dziękuje za odpowiedź… która mnie upewniła w tym, że nigdy nie miałeś kontaktu z serwisem eb@y, wiec dalsza polemika nie ma najmniejszego sensu.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@PINKO_PALLINO Tu także umowa jest wiążąca, możesz żądać wysłania zakupionego towaru, zgłoś do Allegro.

oznacz moderatorów

PINKO_PALLINO
#7 Wielbiciel#

Dziękuje za odpowiedź, jednak interesuje mnie to czy Allegro w jakikolwiek sposób zareaguje czy po prostu zlekcewarzy taka sytuacje? Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce, a nie w teorii.

oznacz moderatorów

TheTanadu
#7 Wielbiciel#

Jeszcze mi się nie zdarzyło aby Allegro nie weszło w spór ze sprzedawcą gdy w dyskusję zostali włączeni. Allegro bardzo często gra na korzyść kupującego aby było fair, a opisana sytuacja wygląda na czysto wyjętą z regulaminu czego nie wolno więc są duże (bardzo) szanse że dostaniesz swój towar (oni już się zajmą ewentualnym pozwem, jeśli tak daleko pójdzie sprawa) albo zwrot kasy

Pamiętaj o szczegółach, czyli główna sprawa = konto poprawne z którego licytowałeś ma być jako "sender"/powiązane + numer transakcji oraz licytacji

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@TheTanadu 🤣😂

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

PINKO_PALLINO
#7 Wielbiciel#

Dziękuje bardzo, że poświecił pan czas na odpowiedź dla mnie, która podniosła mnie nieco na duchu. Zaraz napisze list reklamacyjny i zobaczymy co się stanie. Obiecuje, że będę informował na bieżąco co się wydarzy. Jeszcze raz dziękuje za wyczerpująca odpowiedz.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@TheTanadu Allegro się zajmie pozwem? 1 kwietnia był 9 dni temu 🙂

@PINKO_PALLINO Allegro nie wymusi na sprzedawcy sprzedaży towaru. Obawiam się, że sprzedawca za odmowę sprzedaży nie poniesie jakichś większych konsekwencji, raczej mu tylko pogrożą palcem -  napiszą, żeby następnym razem aukcje traktował poważnie i nie zwrócą prowizji od sprzedaży.

Ale oczywiście informuj tutaj jakie będzie stanowisko Allegro. Założyłeś "dyskusję"?

oznacz moderatorów

PINKO_PALLINO
#7 Wielbiciel#

Dziękuje bardzo za opowiedz.

@Client:100438279 no wlasnie ja prowadze

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@PINKO_PALLINO Na Allegro także zawiera się prawnie wiążące umowy. Jeśli wygrałeś licytację, taka umowa została zawarta i sprzedawca ma obowiązek wydać towar. Możesz domagać się tego w otwartej Dyskusji i prosić o pomoc pracownika Allegro, jednak on nie zmusi sprzedawcy do wydania rzeczy. Zmusić go może tylko sąd, więc jeśli chcesz, możesz wytoczyć sprawę. Moim zdaniem ją wygrasz i sprzedawca poniesie dodatkowe koszty postępowania.

Dyskusja na Allegro; https://allegro.pl/dyskusje/nowa

Dyskusja na Allegro Lokalnie; https://allegro.pl/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE

Jeśli to Allegro Lokalnie, powinieneś dokonać wpłaty w ciągu 5 dni, w przeciwnym razie, zgodnie z regulaminem, umowa zostaje rozwiązana. Na zwykłym Allegro nie ma takiego warunku.

oznacz moderatorów