Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jestem nowy na Allegro i nie znam zasad dla tego proszę o pomoc. Zaznaczm jednak, że jestem obecny na eb@y od 2004 i mam 1517 feed pozytywnych.
W telegraficznym skrócie:
Sprzedająca wystawił towar o wartości ok. 3000 zł na licytacje od 1 zł. Podjąłem walkę i akcja skończyła się na 1215 zł. Po skończonej licytacji sprzedająca stwierdził, że cena go nie satysfakcjonuje i anuluje transakcje.!… rzecz w europie nie do pomyślenia!… transakcje na eb@y są traktowane jako umowa! I tak kupujący, jak i sprzedający są zobowiązani prawem do dokonania transakcji! Nie ma wymówek… A jak to jest w Polsce z Allegro?
@PINKO_PALLINO Po pierwsze transakcje w serwisie na E też możesz anulować ( pod pewnymi warunkami) więc nie czaruj. Kupiłeś na Allegro czy na Lokalnie? Na Lokalnie niestety to plaga i nie możesz nawet wystawić komentarza - jedyne co to NIE potwierdzaj ze transakcja nie doszła do skutku z Twojej winy - wtedy nie odzyska prowizji/opłaty transakcyjnej.
Myli się pan okrutnie… można anulować, ale tylko i wyłącznie za porozumieniem stron! Ale nigdy nie można tego zrobić gdy tylko jedna strona się wycofa… proponuje się dokształcić w ramach europejskiego prawa handlowego oraz regol eb@y.
@PINKO_PALLINO Kłamać to trzeba umić :
You can cancel a transaction up to 30 days after a sale, even if your buyer has already paid. Some cancelled transactions may result in a defect and affect your seller performance level. The buyer will still be able to leave you feedback.
Lubisz polemizacje?… Jesteś jak znawca samochodów… ma go szwagier, sąsiad, kolega, ale sam nim nigdy nie jeździłeś, ale najwięcej masz do powiedzenie o danym egzemplarzu!!! To jak już napisałem na wstępie dokonałem pona 2000 transakcji (niektóre po prostu skoczyły się przed czasem, inne po prostu ktoś nie napisał feed) i wiem jak to działa. Wbrew temu co chcesz przekazać to działa! Bo już kilkanaście spraw wygrałem… aha i, żeby nie było… nigdy nie przegrałem!
@PINKO_PALLINO A miej ich nawet 10 000...ja nikomu nie w róg 🙂 Wygrywaj ile chcesz... dostałeś fragment regulaminu serwisu na E który przeczy twoim słowom o tym że sprzedawca nie może jednostronnie wycofać się z transakcji. Tyle. Pozamiatane. Dziękuję. Dobranoc.
No i dziękuje za odpowiedź… która mnie upewniła w tym, że nigdy nie miałeś kontaktu z serwisem eb@y, wiec dalsza polemika nie ma najmniejszego sensu.
@PINKO_PALLINO Tu także umowa jest wiążąca, możesz żądać wysłania zakupionego towaru, zgłoś do Allegro.
Dziękuje za odpowiedź, jednak interesuje mnie to czy Allegro w jakikolwiek sposób zareaguje czy po prostu zlekcewarzy taka sytuacje? Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce, a nie w teorii.
Jeszcze mi się nie zdarzyło aby Allegro nie weszło w spór ze sprzedawcą gdy w dyskusję zostali włączeni. Allegro bardzo często gra na korzyść kupującego aby było fair, a opisana sytuacja wygląda na czysto wyjętą z regulaminu czego nie wolno więc są duże (bardzo) szanse że dostaniesz swój towar (oni już się zajmą ewentualnym pozwem, jeśli tak daleko pójdzie sprawa) albo zwrot kasy
Pamiętaj o szczegółach, czyli główna sprawa = konto poprawne z którego licytowałeś ma być jako "sender"/powiązane + numer transakcji oraz licytacji
@TheTanadu 🤣😂
Dziękuje bardzo, że poświecił pan czas na odpowiedź dla mnie, która podniosła mnie nieco na duchu. Zaraz napisze list reklamacyjny i zobaczymy co się stanie. Obiecuje, że będę informował na bieżąco co się wydarzy. Jeszcze raz dziękuje za wyczerpująca odpowiedz.
@TheTanadu Allegro się zajmie pozwem? 1 kwietnia był 9 dni temu 🙂
@PINKO_PALLINO Allegro nie wymusi na sprzedawcy sprzedaży towaru. Obawiam się, że sprzedawca za odmowę sprzedaży nie poniesie jakichś większych konsekwencji, raczej mu tylko pogrożą palcem - napiszą, żeby następnym razem aukcje traktował poważnie i nie zwrócą prowizji od sprzedaży.
Ale oczywiście informuj tutaj jakie będzie stanowisko Allegro. Założyłeś "dyskusję"?
Dziękuje bardzo za opowiedz.
@Client:100438279 no wlasnie ja prowadze
@PINKO_PALLINO Na Allegro także zawiera się prawnie wiążące umowy. Jeśli wygrałeś licytację, taka umowa została zawarta i sprzedawca ma obowiązek wydać towar. Możesz domagać się tego w otwartej Dyskusji i prosić o pomoc pracownika Allegro, jednak on nie zmusi sprzedawcy do wydania rzeczy. Zmusić go może tylko sąd, więc jeśli chcesz, możesz wytoczyć sprawę. Moim zdaniem ją wygrasz i sprzedawca poniesie dodatkowe koszty postępowania.
Dyskusja na Allegro; https://allegro.pl/dyskusje/nowa
Dyskusja na Allegro Lokalnie; https://allegro.pl/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE
Jeśli to Allegro Lokalnie, powinieneś dokonać wpłaty w ciągu 5 dni, w przeciwnym razie, zgodnie z regulaminem, umowa zostaje rozwiązana. Na zwykłym Allegro nie ma takiego warunku.