Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłam u sprzedawcy Co-Go dwa produkty. Od zakupu minął ponad miesiąc. Faktury VAT nie otrzymałam w paczkach, a od ponad dwóch tygodni bezskutecznie proszę sprzedawcę o przesłanie kopii dokumentów.
Sprzedawca odmawia ich przesłania i twierdzi, że faktury „na pewno były w paczkach”, a jeśli ich nie mam, to powinnam zapłacić za skany. Taka postawa jest niezgodna z przepisami prawa podatkowego, ponieważ sprzedawca ma obowiązek wystawić i udostępnić fakturę VAT nieodpłatnie. Próba pobierania opłaty za dokument księgowy jest bezprawna i może skutkować konsekwencjami prawnymi.
Dodatkowo sposób prowadzenia korespondencji był niegrzeczny i lekceważący – sprzedawca obwinia mnie i moich pracowników, nie uznając swojej odpowiedzialności jako sprzedawcy.
Dyskusja już została otwarta, prośby allegro ignoruje.
@madziawawa_95 jeśli naprawdę potrzebujesz tej faktury na chusteczki, to zgłoś do US, gorzej jak on nagrywa pakowanie i ma dowód, że faktura był dołączona😉
Faktura nie jest na chusteczki tylko na sprzęt do mojej firmy, więc jest potrzebna bo płatność była z konta firmowego.
@madziawawa_95 a ja widzę, że kupiłaś chusteczki i koncentrat 😉
Lampę UV do paznokci dwa razy
Zresztą Nie ma znaczenia, czy dokument zaginął z winy kuriera, kupującego czy innej osoby — sprzedawca nie może odmówić wydania kopii ani uzależniać tego od zapłaty. To jest niezgodne z prawem.
A co on chce skanować? kopię faktury?? Przecież oryginału nie ma, bo wysłał...
Każ mu wystawić duplikat oryginału, Jeżeli dostaniesz na piśmie odmowę (lub coś co za odmowę trzeba uznać) to wyślij to do USkarbowego. Nic to nie da, ale może się nim zainteresują i w końcu ktoś do niego zajrzy z kontrolą.
A sprzedawcy możesz wystawić zasłużonego negatywa z informacją, że nie wystawia faktur...
Tak kopie faktury chce zeskanować i chce za to opłaty bo to księgowa jego robi i musi jej za to zapłacić. Wyśle kopie dopiero po opłacie skanu...
Ale Ty potrzebujesz oryginał (duplikat), nie kopię kopii. 🤦 Co za pacan.
Swoją drogą, zapytaj czy wystawi Ci fakturę za tę opłatę za wystawienie duplikatu faktury. Poproś o proformę, że możesz zapłacić, ale potrzebujesz dokument ze szczegółową informacją, i zadaj pytanie USkarbowemu co oni na to 😂.
Nie mam pomysłu jak można go zmusić.
@Client:35386082 już od wielu lat nie ma obowiązku oznaczania oryginał/kopia. Generalnie przepis mówi że FV kupujacego i sprzedającego powinny być identyczne.
Kiedys nawet bodajże ministerstweo fiansów albo KAS sie wypowiadało że : nie ma obowiąizku oznaczania ryginał/ kopia lecz stosowanie takiego oznaczenia nie jest wykroczeniem . ( skarbówki za napis oryginał /kopia zaczeły wystawiac mandaty)
Wiec w tym przypadku wystarczy że sprzedawca jeszcze raz wydrukuje i wyśle FV , albo jej skan.