anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca twierdzi, że nie wysłał paczki bo to Allegro ustala mu termin dostawy.

MAMY ROZWIĄZANIE!
dariasmyk1
#7 Wielbiciel

Sprzedawca twierdzi, że nie wysłał paczki w terminie tylko prawie tydzień później bo to Allegro ustala mu termin dostawy i że te terminy nic nie znaczą. To już trzeci taki przypadek tylko tak długo nie czekałam nigdy.

oznacz moderatorów
31 ODPOWIEDZI 31
dariasmyk1
#7 Wielbiciel

Zakupu dokonałam 04 02 2026, czyli deklarowany czas dostawy był 07 02 2026 tak wyświetlało się w aukcji po prawej stronie i tak wyświetla mi się na liście w moich zakupach. To dlaczego twierdzisz, że 09? Owszem 09 jeżeli kupiłabym dzisiaj, tak jest w aukcji, ale kupiłam cztery dni temu. 

I jeszcze jedn0o pytanie dostawy - czyli wysłania czy gotowa od odbioru?

oznacz moderatorów
KOVUUstore
#7 Wielbiciel

Kliknij na stronie przedmiotu zakładkę DOSTAWA, zjedź na sam dół i będziesz miała odpowiedź. Jaki % kupujących wie, że tam się taka informacja znajduje? Nie wiem, ale się domyślam.

Zrzut ekranu 2026-02-8 o 15.17.22.png

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOVUUstore  Tylko pozostaje pytanie po co kupujący ma to wszystko wiedzieć ?  Bo czym się rózni  deklarowany czas dostawy od planowanego czasu dostawy, no i może jeszcze od fikcyjnego czasu dostawy?  I jeszcze planowany czas pakowania,  czas  wysyłki... itp

Komu to wszystko potrzebne? Klient ma wiedzieć kiedy przedmiot otrzyma i niczego więcej,  owszem jeżeli potrzebuje dodatkowych informacji zawsze może dopytać.

Wprowadzono dziwną  skomplikowaną terminologię chyba tylko po to żeby ukryć błędy Allegro.

oznacz moderatorów
KOVUUstore
#7 Wielbiciel

@br. Myślę, że gdyby to były błędy, a nie celowe działanie, które ma zwiększyć w oczach kupującego atrakcyjność oferty, to już dawno by to poprawili...

oznacz moderatorów
Puzonix
#12 Orędownik

@dariasmyk1 Termin, który widziałaś w ofercie to termin PRZEWIDYWANY przez allegro, a nie termin jaki zadeklarował sprzedawca. Zostałaś wprowadzona w błąd przez algorytmy allegro, które wyliczają te terminy na podstawie danych historycznych. 

Mówiąc prościej:

Sprzedawca zadeklarował w ofercie, że wyśle zamówienia np. w ciągu 5 dniu roboczych.

Allegro jednak wyliczyło, że powinno się udać w 3 dni robocze i ta predykcja nie jest w żaden sposób gwarantowana, bo to nie allegro realizuje zamówienie tylko sprzedawca i skoro określił czas realizacji na 5 dni (a nie 3) to to najwidoczniej miał ku temu powody i sam najlepiej wie ile czasu potrzebuje na zrealizowanie zamówienia.

Realny czas realizacji znajdziesz tylko w zakładce DOSTAWA. Wszystkie inne informacje wyświetlane w ofercie lub podczas wybierania formy dostawy to informacje od algorytmu allegro, a nie od sprzedawcy.

oznacz moderatorów
dariasmyk1
#7 Wielbiciel

Dzięki mam wszystkie informacje

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dariasmyk1 ,,tenco ,,to inaczej przewidywany 

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOVUUstore 

Prawnie deklarowany i przewidywany to to samo. Natomiast czym innym jest termin gwarantowany.

Dlatego w regulaminach lub cennikach firm kurierskiech masz podany terminu deklarowany oraz termin gwarantowany w jakim przesyłka powinna dotrzeć do adresata. 

oznacz moderatorów
KOVUUstore
#7 Wielbiciel

@pecela wytłumacz to Allegro, według ich regulaminu deklarowany i przewidywany to dwie różne rzeczy.

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela dołożyłeś tutaj do pieca i podniosłeś ogień tej dyskusji 🙂

ustawa konsumencka nakazuje podawać konsumentowi realny czas dostawy

i to nie jakiś deklarowany, przewidywany, wróżony z fusów

jak to zostało wykonane przez allegro, każdy widzi - od 5 lat na tym forum to kwestionuję, poszły zgłoszenia do uokik i nic się nie dzieje

wg mnie są naruszane zbiorowe interesy konsumentów, którzy myślą, że cyferki podawane przez allegro (jak zwrócił uwagę @pecela ) to gwarantowany realny czas dostawy

kłaniają się tutaj obowiązki informacyjne sprzedawcy wynikające z w/w ustawy

@dariasmyk1 sprzedawca odpisał Ci to co pojawiało się tutaj na forum, gdzie moderatorzy twierdzili, że należy towar wysyłać zgodnie z deklaracjami sprzedaży

działa to źle w obie strony - możesz otrzymać towar także za szybko niż myślisz

wg allegro to zaleta - nawet jest taka gotowa opcja podana w komentarzach "dostawa przed czasem"

My kiedyś podawaliśmy na stronie o mnie - algorytm, z którego jasno wynikało kiedy realnie kupujący otrzyma towar i był to przedział czasowy

Allegro zabroniło nam to publikować sankcjami typu np: zawieszenie konta

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED

Jeżeli chodzi o gwarantowanh termin doręczenia to rzadko da się go podać jako konkretną datę. Zazwyczaj podaje się przedział czasowy, po po pierwsze firmy kurierskie w standardzie nie gwarantują doręczenia na drugi dzień, a po zdarzają się różne sytuacje losowe.

Doręczenia w konkretnym dniu można zagwarantować przy własnym transporcie lub własnej umowie z firmą kurierską, którą gwarantuje doręczenie w określonym czasie. 

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela przecież o tym właśnie piszę - to jest przedział

i tego przedziału allegro zabrania Ci podawać

oznacz moderatorów