Sprzedawca twierdzi, że nie wysłał paczki w terminie tylko prawie tydzień później bo to Allegro ustala mu termin dostawy i że te terminy nic nie znaczą. To już trzeci taki przypadek tylko tak długo nie czekałam nigdy.
Zakupu dokonałam 04 02 2026, czyli deklarowany czas dostawy był 07 02 2026 tak wyświetlało się w aukcji po prawej stronie i tak wyświetla mi się na liście w moich zakupach. To dlaczego twierdzisz, że 09? Owszem 09 jeżeli kupiłabym dzisiaj, tak jest w aukcji, ale kupiłam cztery dni temu.
I jeszcze jedn0o pytanie dostawy - czyli wysłania czy gotowa od odbioru?
Kliknij na stronie przedmiotu zakładkę DOSTAWA, zjedź na sam dół i będziesz miała odpowiedź. Jaki % kupujących wie, że tam się taka informacja znajduje? Nie wiem, ale się domyślam.
@KOVUUstore Tylko pozostaje pytanie po co kupujący ma to wszystko wiedzieć ? Bo czym się rózni deklarowany czas dostawy od planowanego czasu dostawy, no i może jeszcze od fikcyjnego czasu dostawy? I jeszcze planowany czas pakowania, czas wysyłki... itp
Komu to wszystko potrzebne? Klient ma wiedzieć kiedy przedmiot otrzyma i niczego więcej, owszem jeżeli potrzebuje dodatkowych informacji zawsze może dopytać.
Wprowadzono dziwną skomplikowaną terminologię chyba tylko po to żeby ukryć błędy Allegro.
@br. Myślę, że gdyby to były błędy, a nie celowe działanie, które ma zwiększyć w oczach kupującego atrakcyjność oferty, to już dawno by to poprawili...
@dariasmyk1 Termin, który widziałaś w ofercie to termin PRZEWIDYWANY przez allegro, a nie termin jaki zadeklarował sprzedawca. Zostałaś wprowadzona w błąd przez algorytmy allegro, które wyliczają te terminy na podstawie danych historycznych.
Mówiąc prościej:
Sprzedawca zadeklarował w ofercie, że wyśle zamówienia np. w ciągu 5 dniu roboczych.
Allegro jednak wyliczyło, że powinno się udać w 3 dni robocze i ta predykcja nie jest w żaden sposób gwarantowana, bo to nie allegro realizuje zamówienie tylko sprzedawca i skoro określił czas realizacji na 5 dni (a nie 3) to to najwidoczniej miał ku temu powody i sam najlepiej wie ile czasu potrzebuje na zrealizowanie zamówienia.
Realny czas realizacji znajdziesz tylko w zakładce DOSTAWA. Wszystkie inne informacje wyświetlane w ofercie lub podczas wybierania formy dostawy to informacje od algorytmu allegro, a nie od sprzedawcy.
Dzięki mam wszystkie informacje
@dariasmyk1 ,,tenco ,,to inaczej przewidywany
Prawnie deklarowany i przewidywany to to samo. Natomiast czym innym jest termin gwarantowany.
Dlatego w regulaminach lub cennikach firm kurierskiech masz podany terminu deklarowany oraz termin gwarantowany w jakim przesyłka powinna dotrzeć do adresata.
@pecela wytłumacz to Allegro, według ich regulaminu deklarowany i przewidywany to dwie różne rzeczy.
@pecela dołożyłeś tutaj do pieca i podniosłeś ogień tej dyskusji 🙂
ustawa konsumencka nakazuje podawać konsumentowi realny czas dostawy
i to nie jakiś deklarowany, przewidywany, wróżony z fusów
jak to zostało wykonane przez allegro, każdy widzi - od 5 lat na tym forum to kwestionuję, poszły zgłoszenia do uokik i nic się nie dzieje
wg mnie są naruszane zbiorowe interesy konsumentów, którzy myślą, że cyferki podawane przez allegro (jak zwrócił uwagę @pecela ) to gwarantowany realny czas dostawy
kłaniają się tutaj obowiązki informacyjne sprzedawcy wynikające z w/w ustawy
@dariasmyk1 sprzedawca odpisał Ci to co pojawiało się tutaj na forum, gdzie moderatorzy twierdzili, że należy towar wysyłać zgodnie z deklaracjami sprzedaży
działa to źle w obie strony - możesz otrzymać towar także za szybko niż myślisz
wg allegro to zaleta - nawet jest taka gotowa opcja podana w komentarzach "dostawa przed czasem"
My kiedyś podawaliśmy na stronie o mnie - algorytm, z którego jasno wynikało kiedy realnie kupujący otrzyma towar i był to przedział czasowy
Allegro zabroniło nam to publikować sankcjami typu np: zawieszenie konta
Jeżeli chodzi o gwarantowanh termin doręczenia to rzadko da się go podać jako konkretną datę. Zazwyczaj podaje się przedział czasowy, po po pierwsze firmy kurierskie w standardzie nie gwarantują doręczenia na drugi dzień, a po zdarzają się różne sytuacje losowe.
Doręczenia w konkretnym dniu można zagwarantować przy własnym transporcie lub własnej umowie z firmą kurierską, którą gwarantuje doręczenie w określonym czasie.