anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca zwrocil 67pln z 249 ktore zaplacilem.

Kraszupl
#2 Obserwator

nr zamowienia 93e91a60-85a9-11f0-83fb-ff3939f0cd3f

"Produkt wrócił używany. Wysokość zwrotu została odpowiednio obniżona do utraty wartości przedmiotu wynikającej z jego użytkowania."

Nonsens then produkt byl uzywany 2 razy, pierwszy raz bardzo krotko, za drugim razem zaczal przeciekac.

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

wojtekmarchewka
#12 Orędownik

Piszę ponownie, ponieważ za długo edytowałem 🙂

@MOJEGRATY5 O jakim formularzu wspominasz, bo nie bardzo rozumie. Jeszcze nigdy nie zwracałem produktu i aż spróbowałem to zrobić. Mnie się wyświetla coś takiego.

Od dostawy nie minęło 14 dni, więc mam możliwość zwrotu zakupu, wybory są dla mnie jasne i czytelne. Dlaczego nie dla kupującego?

Zrzut ekranu 2025-09-21 153143.png

I żeby było jasne, ja przyjmuję zwroty z otwartymi i używanymi smartfonami (o ile nie noszą śladów użytkowania) i zwracam całość. Ale jeżeli nas "nie znajomość prawa" nie chroni, dlaczego ma chronić kupującego.

Weź pod uwagę, że może kupujący świadomie wybrał zwrot (a nie reklamacje), ponieważ uznał (błędnie), że otrzyma zwrot pełnej wpłaty, bez zbędnych formalności, a przy reklamacji musiałby się uzbroić w cierpliwość i dodatkowo być zdanym na decyzję sprzedającego.

Uważam także jak @az1rael znając tylką jedną stronę (jestem już nauczony, jak potrafią mataczyć/kłamać/załamywać rzeczywistość). Nie możemy zakładać, że sprzedający zachowuje się nieetycznie i niemoralnie. Co nam daje podstawy do takiego stwierdzenia? 

Dlatego  Twoja porada o "odpowiednim komentarzu" wydaje mi się, że także nie była na miejscu. Nie znamy prawdziwego stanu przedmiotu/opakowania/używalności. Kupujący może w komentarzu kłamać, a sprzedający tylko odpowiedzieć i jak dobrze wiesz, nawet wtedy Allegro nie usunie takiego komentarza 

oznacz moderatorów