Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzisiaj otrzymałem odpowiedz od sprzedającego ze termin dostawy wygenerowany przez allegro nie jest dla niego wiążący. Zamówiłem towar w piątek a termin dostawy podany był na wtorek 15,10,2024. Po zadaniu sprzedawcy pytania o dostawę otrzymałem taką odpowiedź: " Witam, czas podany w aukcji nie jest powiązany z opisem produktu, jest jedynie czasem przybliżonym realizacji zamówienia generującym się automatycznie przez serwis (wystarczy kliknąć w znak zapytania obok informacji o dostawie).
Zamówienie dzisiaj od nas wychodzi. Pozdrawiam". Pytanie czy tak można bo to mi zakrawa na lekką samowolkę.
Tak jest z tymi czasami które podaje Allegro, jest to średni czas wyliczony przez algorytm ich, a sprzedający podaje swój w zakładce dostawy.
@Client:101548856 Akurat tutaj sprzedawca a rację, bo to czasy, które podaje Allegro niekoniecznie mają cokolwiek wspólnego z jego deklaracją terminu wysyłki. Inna sprawa, że uprzejmość nie jest jego najmocniejszą stroną.
Allegro podaje "orientacyjny" czas do dostawy - jest on podawany na podstawie wyliczeń z ostatnich czasów dostaw od danego sprzedawcy - sprzedający dokładnie opisał Ci sytuację. To nie jest żaden gwarantowany czas dostawy - nikt takiego nie może podać.
Sami przewoźnicy mają w regulaminach min. 2 dni na dostawę - Allegro "wybija" się z twierdzeniem - "dostawa na następny dzień". Lecz gdy tak nie będzie - patrz na zaakceptowany przez Ciebie regulamin przewoźnika, a tam "zonk" - 2 dni robocze na dostawę. Chociaż w większości przypadków wyrabiają się w 1 dzień. I chwała im za to - odbiór towaru np. we wtorek z podkarpacia - a dostawa we środę do Szczecina - po przekątnej Polski. Kupujący siedzą sobie na sofie i liczą godziny, a dla kuriera to nie lada wyzwanie. A szczególnie w zimie.
Kolejna rzecz - bądź "człowiekiem" - w poniedziałek kurierzy odbierają paczki wcześniej, u mnie są już nawet o 08:30 - nie jestem w stanie do tej godziny spakować przesyłek. A np. jutro - nie będzie mnie w pracy - muszę jechać do lekarza, nagła wizyta. I nie wyślę jutro paczek. To też jest samowolka? Jak zacząłem sprzedaż na Allegro - to od 14 lat nie mam urlopu, nie byłem na "chorobowym" (choroby muszą trwać od piątku po południu do niedzieli). Ostatnio zdarza mi się chorować 1 dzień w tygodniu - niestety, nie mogę sobie pozwolić na dłuższe "chorobowe". To wiąże się z zamknięciem sprzedaży na Allegro - serwis nie ma takich opcji jak "urlop", "choroba". A nawet to nic nie pomoże - nadal trzeba codziennie odbierać wiadomości, przyjmować zwroty, reklamacje, odpowiadać na wiadomości e-mail i w dyskusjach. Inaczej można zapomnieć o sprzedaży na Allegro.
opcjonalnie jak nic nie pisze w ofercie to czas nadania to bazowe 24h w dzień roboczy do tego czas transportu kurierem. Sprzedawcy deklarują czas nadania np na 2-3 dni robocze
My to nazywamy predykcją. Allegro bierze z palca te daty 🙂
I coś w tym dziwnego? Prawdę przecież pisze. Czas wysyłki sprzedającego masz w tej zakładce gdzie metody dostawy na samym dole. Trzeba sobie sprawdzić przed zakupem. to o czym piszesz to komunikat allegro wyssany z "znajdź sobie własne brzydkie słowo na to" allegrowej wróżki. Jak na to najedziesz to łaskawie wyskoczy komunikat, ze to tylko "sugerowane". Sprzedawcy od kiedy to wprowadzili wciąż protestują na takie mylące komunikaty, a serwis jak zwykle ma to w ciemnej przestrzeni...
@Client:101548856 @Można.
Powiem więcej - nawet trzeba.
Ten system wymyśliło Allegro a nie sprzedający i to Allegro dodaje takie informacje a nie sprzedający.
Sprzedający nie ma żadnego wpływu w tej kwestii. Nie może tego ani zmienić ani wyłączyć.
Kolejny problem jest taki że Allegro prześwituje ten czas jako gwarantowany a jest on tylko i wyłącznie przewidywaniem.