anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

TRAFNOŚĆ - co to jest i czy ktoś z tego korzysta?

pinsplash
#21 Demiurg#

Wiem, wiem - ALL ma ujawnić ( albo przynajmniej wyjaśnić ) algorytm tym rządzący bo podobno UOKiK się przyczepił że wyniki promują głownie sklep ALL.

Nie można tego niestety wyłączyć 😞

Moje pytanie jest inne : czy korzystacie z tego? Ja na początku nawet próbowałem ale wyniki były "z czapy" - w ogóle mi nie odpowiadały i dlatego używam "po cenie" lub "po popularności"

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

Trafność to domyślna metoda sortowania, więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - tak 🙂 Trafność to - cały czas doskonalony - mechanizm, którego efektywność mierzymy porównując wielkość sprzedaży dla list ofert sortowanych w różny sposób. Innymi słowy: trafność powoduje, że sprzedaż na Allegro jest wyższa.

Już od jakiegoś czasu podajemy całkiem sporo informacji na temat trafności

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@msniezekNo to ja mam pecha, albo szukam niewłaściwych rzeczy 🙂

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

Duronic
#8 Zapaleniec#

W sumie w prywatnych zakupach nigdy z tego nie korzystam... najczęściej wpisanie przedmiotu i sortowanie po cenie. Ewentualnie ustawiam kwotę, do której chcę kupić przedmiot. Jak jest za dużo wyników to korzystam z drzewa kategorii. A reszta czynników to już kwestia co kupuję 😉

Ale parametr trafność jest pierwszą opcją jaka pojawia się w Allegro. Jeżeli Kowalskiemu nie zależy żeby pofatygować się i zmienić ustawienia będzie wyszukiwał wyłącznie wg. magicznej "trafności"...

oznacz moderatorów

WREDZIA-W1
#21 Demiurg#

Dlaczego więc włącza się toto nawet jak niczego nie szukam, a tylko oglądam? Dlaczego na pierwszych stronach są oferty szarej strefy, oferty bez wpisanych parametrów, oferty osób z negatywami itp?

Ula

Ula
oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@WREDZIA-W1 mówiąc w dużym skrócie i uproszczeniu - na początku w trafności są przede wszystkim te oferty, które są popularne. Więcej znajdziesz tutaj.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

sprzedaz_on-line
#9 Pomysłodawca#

O ile przy zakupie prywatnych rzeczy, nad których zakupem zastanawiam się od dłuższego czasu nie korzystam z tego, to przy zakupach szybkich jest to moim zdaniem świetne narzędzie. Potrzebuję szybko kupić jakieś żarówki, narzędzia czy inne przedmioty potrzebne na co dzień w firmie, to po prostu biorę jedną z najtrafniejszych ofert.

Powiem szczerze - kupując takie rzeczy nie czytam nawet opisu, tylko pobieżnie zerkam na zdjęcia, czas realizacji i procent pozytywnych opinii. Dzięki sortowaniu po trafności kupiłem może raz, czy dwa na około tysiąc zamówień przedmiot, który nie spełnił moich oczekiwań.

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@WREDZIA-W1 @Duronic @msniezek  Może jak napisał @sprzedaz_on-line tu jest pies pogrzebany? To by miało sens ( Allegrowy sens ).... Przydatne dla firm, nie przydatne dla normalnego Kowalskiego ...

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów