anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Unikanie przez sprzedającego zwrotu

ndziorlg
#1 Nowicjusz

Prawie dwa tygodnie temu zgłosiłem chęć zwrotu towaru, który mi nie odpowiadał. Mam Smarta więc liczyłem na łatwą, bezpłatna wysyłkę. Wcześniej paczkę otrzymałem od kuriera i okazało się, że trzeba wysłać towar za granicę - do Czech. Rozpocząłem rozmowę ze sprzedającym żeby wysłać towar zgodnie z informacją z komunikatu od Allegro:

"Instrukcja nadania
Jeśli nie masz darmowej etykiety nadawczej napisz do sprzedającego"

Przez ten czas sprzedający unika przekazania informacji co mam zrobić żeby odesłać towar cały czas proponując różne inne rozwiązania zamiast odesłania (typu rabaty) na które się nie zgadzam. Dzisiaj miną dwa tygodnie które mam na odesłanie produktu. Co się stanie jeśli nie zdążę odesłać paczki przez to, że sprzedający nie przekaże mi na czas informacji o wysyłce? Czy sprzedawca może tak po prostu nie zorganizować kuriera i zablokować odesłanie towaru?

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ndziorlg Sprzedający nie ma obowiązku organizowania Ci przesyłki zwrotnej a komunikat od Allegro jest błędny. 
Jeśli to był zakup w ramach SMART to skontaktuj się z Allegro a nie ze sprzedającym.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ndziorlg jak rozumiem masz tu na myśli zakup Przenośna lodówka samochodowa? W tym zamówieniu wysyłka nie była w ramach Smart!, była darmowa, ponieważ sprzedający ze swojej strony udostępniał darmową dostawę. Zgodnie z informacją w ofercie sprzedawca zapewnia też darmowy zwrot (ze swojej strony). Zgodnie z polskim prawem odesłanie towaru w ramach odstąpienia jest na koszt kupującego, dlatego w tej sytuacji musisz porozumieć się ze sprzedawcą. Możesz to zrobić np poprzez dyskusję. Bezpośrednio na Allegro nie wygenerujesz darmowej etykiety zwrotu. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów