Uszkodzona przesyłka przez kuriera

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam jestem sprzedającym - sprzedałem poprzez Allegro Lokalnie telewizor który Kupujący kupił z metodą dostawy wysyłka kurierska.
Telewizor zapakowany- wysłany i doszedł uszkodzony.
Co teraz mam robić w tej sytuacji? Czy muszę oddac pieniędzy kupującemu?Przesyłka ubezpieczona kto powinien złożyć reklamację?
Odbiorca przy odbiorze nie sorawdzil czy paczka nie jest uszkodzona
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie sprawdził? źle dla niego, zakup od prywatnego więc odpowiadasz za przesyłkę do chwili nadania(nie oznacza że możesz wysłać cokolwiek), teraz to kupujący składa reklamację i walczy o odszkodowanie od przewoźnika, na sporządzenie protokołu szkody ma kupujący 7dni.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dziękuję za odpowiedź tak też właśnie napisałem w odpowiedź dla Allegro bo miałem odpowiedzieć swoja decyzję.
Zastanawiałem się czy mogą mnie ukarać z Allegro protect ale co ja mogę za to że kurier uszkodził paczkę

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie mogą cię karać ,postępujesz zgodnie z zasadami a reklamacja u przewoźnika w tym przypadku leży po stronie nabywcy. Mam nadzieję że telewizor był bardzo dobrze zapakowany ,zabezpieczony i oznaczony "uwaga szkło" .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ciebie ukarać nie mogą, ale na Tobie spoczywa zabezpieczenie do wysyłki TV, dobrze także rzeczy przed wysłaniem udokumentować, Allegro może zwrócić kupującego z Allegro Protect niezależnie od twojej decyzji.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak paczka była ubezpieczona, to sprawdź, kto i do kogo składa wniosek o odszkodwanie z ubezpieczenia. W niektórych firmach tylko nadawca może wystąpić z roszczeniem, bez względu na to czy adresat odebrał czy nie odebrał przesyłkę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tv byl w fabrycznym pudelku?
Sprzedales jako osoba prywatna?
Jako prywatny odpowiadasz za paczke do momentu wydania przewoznikowi, jesli odrzuci on reklamacje poniewaz zle spakowano towar to kupujacy wystapi z roszczeniem przez allegro do ciebie