Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam jestem sprzedającym - sprzedałem poprzez Allegro Lokalnie telewizor który Kupujący kupił z metodą dostawy wysyłka kurierska.
Telewizor zapakowany- wysłany i doszedł uszkodzony.
Co teraz mam robić w tej sytuacji? Czy muszę oddac pieniędzy kupującemu?Przesyłka ubezpieczona kto powinien złożyć reklamację?
Odbiorca przy odbiorze nie sorawdzil czy paczka nie jest uszkodzona
Nie sprawdził? źle dla niego, zakup od prywatnego więc odpowiadasz za przesyłkę do chwili nadania(nie oznacza że możesz wysłać cokolwiek), teraz to kupujący składa reklamację i walczy o odszkodowanie od przewoźnika, na sporządzenie protokołu szkody ma kupujący 7dni.
Dziękuję za odpowiedź tak też właśnie napisałem w odpowiedź dla Allegro bo miałem odpowiedzieć swoja decyzję.
Zastanawiałem się czy mogą mnie ukarać z Allegro protect ale co ja mogę za to że kurier uszkodził paczkę
Nie mogą cię karać ,postępujesz zgodnie z zasadami a reklamacja u przewoźnika w tym przypadku leży po stronie nabywcy. Mam nadzieję że telewizor był bardzo dobrze zapakowany ,zabezpieczony i oznaczony "uwaga szkło" .
Ciebie ukarać nie mogą, ale na Tobie spoczywa zabezpieczenie do wysyłki TV, dobrze także rzeczy przed wysłaniem udokumentować, Allegro może zwrócić kupującego z Allegro Protect niezależnie od twojej decyzji.
Jak paczka była ubezpieczona, to sprawdź, kto i do kogo składa wniosek o odszkodwanie z ubezpieczenia. W niektórych firmach tylko nadawca może wystąpić z roszczeniem, bez względu na to czy adresat odebrał czy nie odebrał przesyłkę.
Tv byl w fabrycznym pudelku?
Sprzedales jako osoba prywatna?
Jako prywatny odpowiadasz za paczke do momentu wydania przewoznikowi, jesli odrzuci on reklamacje poniewaz zle spakowano towar to kupujacy wystapi z roszczeniem przez allegro do ciebie