anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzona przesyłka przez kuriera

DamianNML
#8 Zapaleniec#

Witam jestem sprzedającym - sprzedałem poprzez Allegro Lokalnie telewizor który Kupujący kupił z metodą dostawy wysyłka kurierska.

Telewizor zapakowany- wysłany i doszedł uszkodzony. 

Co teraz mam robić w tej sytuacji? Czy muszę oddac pieniędzy kupującemu?Przesyłka ubezpieczona kto powinien złożyć reklamację?

Odbiorca przy odbiorze nie sorawdzil czy paczka nie jest uszkodzona 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

LEW433
#21 Demiurg#

Nie sprawdził? źle dla niego, zakup od prywatnego więc odpowiadasz za przesyłkę do chwili nadania(nie oznacza że możesz wysłać cokolwiek), teraz to kupujący składa reklamację i walczy o odszkodowanie od przewoźnika, na sporządzenie protokołu szkody ma kupujący 7dni.

oznacz moderatorów

DamianNML
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za odpowiedź tak też właśnie napisałem w odpowiedź dla Allegro bo miałem odpowiedzieć swoja decyzję.

Zastanawiałem się czy mogą mnie ukarać z Allegro protect ale co ja mogę za to że kurier uszkodził paczkę 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Nie mogą cię karać ,postępujesz zgodnie z zasadami a reklamacja u przewoźnika w tym przypadku leży po stronie nabywcy. Mam nadzieję że telewizor był bardzo dobrze zapakowany ,zabezpieczony i oznaczony "uwaga szkło" .

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ciebie ukarać nie mogą, ale na Tobie spoczywa zabezpieczenie do wysyłki TV, dobrze także rzeczy przed wysłaniem udokumentować, Allegro może zwrócić kupującego z Allegro Protect niezależnie od twojej decyzji.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Jak paczka była ubezpieczona, to sprawdź, kto i do kogo składa wniosek o odszkodwanie z ubezpieczenia. W niektórych firmach tylko nadawca może wystąpić z roszczeniem, bez względu na to czy adresat odebrał czy nie odebrał przesyłkę. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Tv byl w fabrycznym pudelku?

Sprzedales jako osoba prywatna?

Jako prywatny odpowiadasz za paczke do momentu wydania przewoznikowi, jesli odrzuci on reklamacje poniewaz zle spakowano towar to kupujacy wystapi z roszczeniem przez allegro do ciebie

oznacz moderatorów