anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzony piekarnik paczka cala nie mam opakowania nie uwzględnia reklamacji ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Jowita57
#9 Pomysłodawca#

Witam kupilam piekarnik . Stał Ok 2tyg mąż wrocil z zagranicy dopiero go zamontował.  Opakowania wyrzuciłam myślałam że jest wszystko ok ale pot jak już go pierwszy raz.chcialam przetrzeć zobaczyłam że ma rysy po jednej stronie spora ilość.  Zgłosiłam dyskusje ale sprzedający mówi nie wymienie dam 150 zł rekompensaty (uważam że.to za mało) i że nie mam kartonu i że napisałam dopiero po 2tyg rozpatrzył moja dyskusje negatywnie . Napisałam do allegro protect ale martwię się ze i oni odrzuca mój wniosek . Mieliście taka sytuacja.  Ja pierwszy raz kupuje na allegro od kilkunastu lat .

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12
KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@Jowita57  normalnie składasz reklamacje i odsyłasz, musi naprawić, wymienić, albo oddać kasę

oznacz moderatorów
Jowita57
#9 Pomysłodawca#

No właśnie nie odrzucił moja dyskusje teraz tylko allegro protect może mnie uratować 

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@Jowita57 zgonie z prawem masz 7 dni na zbadanie rzeczy potem produkt dotarł bez uwag i po ptokach 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Jowita57
#9 Pomysłodawca#

Żebym to wiedziała prędzej to bym odpakowała z pudelka 

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@Jowita57 

W myśl art. 74 ustawy z dnia 15 listopada 1984r. Prawo przewozowe (Dz. U. z 2000r. nr 50, poz. 601 t.j.), jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona (ust. 1). Jeżeli po wydaniu przesyłki ujawniono ubytek lub uszkodzenie nie dające się z zewnątrz zauważyć przy odbiorze, przewoźnik ustala stan przesyłki na żądanie uprawnionego zgłoszone niezwłocznie po ujawnieniu szkody, nie później jednak niż w ciągu 7 dni od dnia odbioru przesyłki (ust. 3). Natomiast w świetle art. 76 ustawy, przyjęcie przesyłki przez uprawnionego bez zastrzeżeń powoduje wygaśnięcie roszczeń z tytułu ubytku lub uszkodzenia, chyba że:

1) szkodę stwierdzono protokolarnie przed przyjęciem przesyłki przez uprawnionego,

2) zaniechano takiego stwierdzenia z winy przewoźnika,

3) ubytek lub uszkodzenie wynikło z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa przewoźnika,

4) szkodę nie dającą się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i w terminie 7 dni zażądał ustalenia jej stanu oraz udowodnił, że szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki do przewozu a jej wydaniem.

W doktrynie podnosi się, że niewykonanie przez kupującego obowiązku zbadania rzeczy zgodnie z § 2 art. 545 k.c. wywołuje dwa negatywne dla niego skutki, mianowicie: po pierwsze – daje sprzedawcy możliwość podniesienia zarzutu, ze uszkodzenie lub zniszczenie rzeczy nastąpiło po jej wydaniu, a więc już po przejściu ryzyka przypadkowego zniszczenia lub utraty rzeczy na kupującego i po drugie – pozwala sprzedawcy zwolnić się od odpowiedzialności za wyrządzoną szkodę w takim zakresie, w jakim niezbadanie rzeczy spowodowało utrudnienie lub uniemożliwienie mu dochodzenia roszczeń od przewoźnika bądź ubezpieczyciela.

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Jowita57
#9 Pomysłodawca#

No właśnie tak jest o to jest mega niesprawiedliwości bo paczka stała nieodpakowana a  piekarnik z.jednej strony strasznie porysowany . Nawet odpakowyjac niw przyszło mi do głowy że może być.tak porysowany niw zauważyłam tego . Dopiero jak już zamontowałam i  chciałam przetrzeć a ty patrze takie rysy .

oznacz moderatorów
Jowita57
#9 Pomysłodawca#

Nauczka na przyszłość.

oznacz moderatorów
Jowita57
#9 Pomysłodawca#

W sumie powinno być napisane przy kazd zakupiezs mamy czas na sprawdzenie towaru tylko 7dni ja o tym nie mialam pojęcia:(

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Jowita57 prawo pocztowe i przewozowe jako artykuł do poczytania masz powszechnie dostępne i możeszsobie wygooglać a nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności. Tak pord nie przeczytasz a dostaniesz mandat od policji to też ci tlumaczenie że przepisów pord nie znasz nic nie da.

oznacz moderatorów
Jowita57
#9 Pomysłodawca#

No niestety tak to u nas wygląda. Dostaniesz coś uszkodzone i twoja wina bo 8dni stało nie otwarte i zobaczyłeś tego . Nauczka na przyszłość ale ze sklepu nowe.nie przyszlo mi do głowy że może być coś nie tak i na 1rzut oka było ok

oznacz moderatorów
Jowita57
#9 Pomysłodawca#

Allegro protect mnie nie zawiodło uznali odszkodowanie !

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

I to jest właśnie błąd, to jest właśnie nieuzasadniona rozrzutność Protect.

Zaraz będzie więcej chętnych,  takich którzy sami porysują zakup podczas instalacji i będą domagać się odszkodowania, bo się należy.

Sam się będę zastanawiał co by tu można by potłuc, podrapać.

oznacz moderatorów