Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Schemat jest taki, sprzedający zakłada firmę na allegro o nazwie np. XHLCDIANGINOLCJYUNG,, allegro go akceptuje . Owy sprzedający znajduje dobrze sprzedający się produkt na allegro, wykorzystuje opisy innego sprzedającego lub ze strony producenta, wystawia ten produkt w skrajnie niskiej cenie np 5zł gdzie producent sprzedaje go za 35zł, chińczyk dolicza sobie koszt wysyłki około 40zł i w ten sposób ma produkt na allegro , który wyświetla się po wyfiltrowaniu jako najtańszy z wysyłką. Kupujący go zamawia , i jakaż go spotyka niespodzianka kiedy towar przychodzi z Chin po 2 tygodniach inny niż zamówiony. Rozpoczyna się dyskusja na allegro ze sprzedającym. Sprzedający próbuje mu wmówić , że to ulepszona wersja zamówionego produktu a tak naprawdę to straszne badziewie. Sprzedający nakłania kupującego za odpowiednie "odszkodowanie" aby zmienił opinię na 5 gwiazdek . Dodatkowo w całym zdarzeniu należy zwrócić uwagę na naruszenie prawa do marki własnej, która jest zastrzeżona przez producenta, próba wymuszenia zmiany opinii, brak dokumentu sprzedaży czyli unikanie opodatkowania . Ludzie unikajcie póki co sprzedawców z Chin , pewnie przyjdzie taki czas, że pozakładają u nas firmy ale jako konsumenci nie powinniśmy takiego procederu akceptować. Również samo allegro powinno zareagować na takie sytuacje.
@DOMINIK-KRAKOW To pisanie to jest "glos wołającego na puszczy" > ten temat był tu wielokrotnie poruszany > bez efektu > Allegro nic z tym nie robi > zgarnia prowizję i "koniec balu panno Lalu" > dobrze, że po długich przepychankach wprowadzili chociaż filtrowanie po kraju wysyłki, gdzie można wybrać "dostawa z ....." > półśrodek, ale zawsze.
"Firmy" i "Sprzedawcy" z Azji wystawiają swoje tysiące ofert , sprzedają, często jak to opisane wyżej, zabierają kasiorkę od kupującego, i wyparowują jak przysłowiowa kamfora , allegro zanim przekażą wpłatę od kupującego potrącają swoje opłaty. Sprzedawca o statusie czasem nie wiadomo jakm, dostaje ale mniej i wtedy może sobie znikać, a allegro swoją działkę już ma. Sprzedawca z Azji też ma swoją działke, tylko kupujący z kraju zrobiony jest w bambuco. Und da liegt der Hund begraben.
Allegro nic nie zrobi tylko klienci muszą sami zrozumieć i unikać zakupów w takich sklepach . Ci co kupili i się na tym przejechali są już bardziej ostrożni ,ale trzeba bardziej naświetlać ten proceder by zachęcić do zakupów u rodowitych sprzedawców a omijać szerokim łukiem te z dalekich krajów z poza UE.
Dokładnie. Allegro nic z tym nie zrobi. Sprzedawca krajowy miałby blokadę na wszystkie swoje konta na Allegro. A sprzedawcy z Chin? - za nic maja wszelkie zasady i regulaminy Allegro. Jak jedno konto zostaje zbanowane (a to zdarza się co chwilę), to na to miejsce pojawia się kilka innych kont. Wyszukiwarka "zalana" ofertami chińczyków. Jedne oferty tanie, z wysokimi kosztami wysyłek, o zwrotach i reklamacjach już nawet nie wspominam.
Inne oferty - to jest gorsze - setki, tysiące ofert polskich produktów, w zawyżonych cenach, wystawianych przez chińczyków, a nawet nie maja tych produktów na stanie i nie maja do nich dostępu (chyba, że kupią taniej u polskiego sprzedawcy na Allegro).
Ale dla Allegro jest OK. Ilość wystawianych ofert na All niesamowita, statystyki się liczą.
A dla kupujących info: przecież "baranie " widziałeś od kogo kupujesz, po jakiej cenie, gdzie masz wysyłać reklamacje i zwroty - przecież to wszystko było napisane na aukcji.
@DOMINIK-KRAKOW gdzieś ost był post że ktoś wrzucił statystyki wystawionych ofert i plus minus 17mln ofert wystawili chińczycy/ zagranica do 4.4 mln krajowych więc z tym unikaniem ekhm
Mam tak teraz, kupiłem żarówki marki xstorm z przesyłką 150 zl za 3 pary i tak wychodziło taniej aniżeli wziąć 1 parę w Polsce.
Przyszedł mi komputer diagnostyczny. Pisze do sprzedawcy że nie otrzymałem tego co zamówiłem, a on mi pisze że to h7 ale w innym opakowaniu.
Kim jestem by mu nie wierzyć?
Próbowałem wsadzić do lampy ale jedyne co się udało to skasowałem kilka błędów.
Prosi mnie czy mu mogę zwrócić.
Piszę mu, że zwrócę jak wyslę mi żarówki xstorm h7 360 stopni.
nadał paczkę i jakie było moje zdziwienie jak dostałem owszem h7 360 ale no name firmy i próbuje mi wmówić że na odprawie celnej nie chcieli w opakowaniu oryginalnym przepuścić to musiał włożyć do zastępczych.
Po milionie tłumaczeniach powiedział bym zwrócił produkt. Po kliknięciu zwrot oczywiście sam musze kuriera ogarnąć pojawia się adres zwrotu
Shuiyanyan
fu jian sheng pu tian shi li cheng qu zhen hai jie dao wen xian dong lu 1300hao dong mei xiao qu Bqu 3hao lou 2ti 1203shi
351100 fujianshengputianshi
Chiny
Także nie polecam nikomu, 2 miesiące czekania a jestem w tym samym miejscu w żarówkami i komputerem do wysyłki
@nigoool ale za to taniej było niż kupić od Polaka
chciałeś tanio
a nie dobrze
czy jest tanio?
jest tanio
czy jest dobrze?
jest tanioo
@nigoool teraz jako importer powinieneś opłacić Vat, cło, opłaty recyklingowe, opłaty importowe a na koniec podczas kontroli drogowej powinni Ci zabrać dowód rejestracyjny za brak homologacji przy żarówkach 😄
Żarówki nie były do auta tylko do testów. Z tego co wiem to oryginalne żarówki firmy XSTORM posiadają odpowiednie certyfikaty zgodne z normami Unii Europejskiej