anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Włamanie na konto bankowe

Agent555
#19 Nestor#

Podałem pewnej osobie numer konta bankowego,do przelewu  czy po podaniu numeru konta bankowego można się włamać na konto bankowe . 

W dniu dzisiejszym dopiero teraz zauważyłem że zniknęło mi z konta bankowego ponad 500zl . 

W dniu wczorajszym wypłaciłem pieniądze z banku zostawiłem na koncie tylko 1000zl . 

Co w tej sytuacji mam zrobić  . Zniknęły mi pieniądze z konta bankowego .  

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

LEW433
#21 Demiurg#

W zasadzie nie. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Nie ma takiej możliwości. 
Co zrobić? Zacznij od kontaktu z infolinią banku. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Agent555   Teoretycznie to niemożliwe, ale w pewnych okolicznościach to może...?

Przecież banki wymagają potwierdzenia  każdej nowej transakcji kodem sms albo inną metodą. Więc ktoś mógł mieć dostęp do twojego telefonu?

Prawdopodobnie jakaś rata zlecona automatycznie albo jakaś należnośc pobrana z karty.

Za mało danych żeby wróżyć, tylko bank zna okoliczności pobrania pieniedzy, zresztą masz wszystkie szczegóły na stronie banku w szczegółach operacji. Kto dostał pieniądze, numer konta itp...

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Agent555 no coś Ty w necie każda firma podaje dane do przelewu, z adresem i numerem konta i nikt nikomu nie czyści na podstawie tego kasy z konta 🙂

Szukaj gdzie indziej, jaki masz tytuł przelewu czy wypłata w bankomacie ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

Ja obstawiam na jakiś Twój zakup, którego możesz nie pamiętać 

oznacz moderatorów

Agent555
#19 Nestor#

Nie, w bankowości sprawdzałem nie ma takiej transakcji 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To dziwne, a kontaktowałeś się z bankiem ?

oznacz moderatorów

Agent555
#19 Nestor#

Do mojego banku na infolinię można dzwonić od poniedziałku do piątku od 8 do 16 . Mam konto w banku spółdzielczym 

W poniedziałek jadę do banku i to wyjaśniam . 

Na ten moment zablokowałem kartę platnicza

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

OK Ja mogę w każdej chwili ale widać że w innym banku jest inaczej.

oznacz moderatorów

Agent555
#19 Nestor#

Infolinia powinna być całodobowa , niestety w moim banku tak nie jest

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

500+ a u Ciebie 500-🤔

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Skoro nie ma takiej transakcji w historii to jak wyparowało Ci 500 zł? Skoro stan konta jest mniejszy niż być - według Ciebie - powinien to musi widnieć jakieś obciążenie. 
Nie masz jakiejś nieudanej płatności lub czegoś podobnego? Możliwe, że środki są tylko zablokowane. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

jest to możliwe jak masz silnie zainfekowane urządzenia czymś w rodzaju zdalny pulpit wirusami i programami przechwytującymi dane logowania po wpisaniu ich w przeglądarce. Pierwsze co dzwoń do banku i zapytaj się kiedy to wyszło i gdzie drugie z tymi informacjami na policję. Można tez stracić tak kasę jakbyś przeszedł koło osoby z silnym urządzeniem sczytującym dane karty tylko musiałbyś mieć ustawione na koncie że bez pinu  / potwierdzenia płacisz do 500zł wtedy pobierze ci z konta kwotę która nie wymaga autoryzacji w terminalu

oznacz moderatorów

Agent555
#19 Nestor#

@az1real  pierwszy raz o takiej metodzie słyszę 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Zerknij do blokad czy nie ma tam środków i przypomnij sobie czy w ostatnim czasie (7-14 dni) nie miałeś jakiś nieudanych bądź odrzuconych płatności. 
Moja klientka płaciła u mnie tydzień temu 289 zł. Pierwsza płatność odrzucona, druga tak samo - od tego czasu środki są na blokadzie, wczoraj dzwoniła, że złożyła reklamację w banku i czeka na wyjaśnienie sprawy. 
Generalnie takie nierozliczone środki z blokady powinny zostać automatycznie rozliczone lub zwrócone na konto w ciągu ~ 7 dni. 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Agent555 a w jaki sposób wyplaciłeś te pieniądze i ile?

Masz dostęp do bankowości internetowej?

oznacz moderatorów

Agent555
#19 Nestor#

W dniu wczorajszym byłem w banku i wypłaciłem wszystkie pieniądze, zostawiłem tylko na koncie bankowym 1000zl 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

ta z sczytaniem karty jest dość prosta i popularna zwykle karty mają limity transakcji bez pinu i limit kwty np 4 transakcje i 50 czy 100 zl bez pinu. Przy okazji wejdź na konto od operatora telefonu i wyłącz sobie usługi premium bo czasem ludzie maja do płatności podpięty telefon. Sugeruję przywracanie systemu na wszelkich urządzeniach elektronicznych typu tablet telefon oraz format kompa wtedy po zalogowaniu na stare konta pozmieniać hasła do maili i kont pozałączać logowania dwuetapowe tylko to daje pewność

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@Agent555 A moim zdaniem zmyślasz, tak samo jak wiele innych problemów. Nie wiem czy jest ci potrzebna uwaga innych, ale to nie jest normalne. Nawet obsługa Allegro czasem się dziwi, że jeszcze masz problem jak już odpowiedzieli, a Ty uważasz że nie zareagowali. I to się powtarza często i nagminnie. A co ci naprawdę chodzi?