Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Być może to pozornie mało mądre pytanie, uratuje mój synth. Firma nie podała mi terminu, kiedy kończy się gwarancja, sprzętu, który dwa razy z rzędu trafił do naprawy, poi prostu odesłali, że działa, sprawdziłem - nie działał, uznali. Coś tam naprawili, nie używałem dość długo synth i to samo... Minęły dwa lata od zakupu, ale nie od ostatniej naprawy, a każda kolejna poważna wymiana, naprawa zobowiązuje gwaranta do wznowienia gwarancji od początku. Ciągle powołując się na święte dwa lata. Teraz o sytuacji wie Allegro, przyjęli dyskusję, dowie się też UOKiK. Nawet jak straciłem dwie godziny dziś, przydadzą się kiedyś:) Pozdrawiam A.
@aga_tekla_nuka gwarant, to może nawet dać tylko miesiąc gwarancji, ale reklamację możesz składać przez dwa lata
Allegro na ten przykład daje gwarancję najniższej ceny, która nie jest najniższa😋
Gwarancja to świadczenie w pełni dobrowolne. Jej warunki określa sama gwarancja, prawo co do zasady się w nie nie wtrąca.
Gwarant nie ma żadnego obowiązku udzielić nowej gwarancji w razie wymiany produktu.
Natomiast czym innym jest odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu sprzedanej rzeczy (niezgodność towaru z umową, lub potocznie rękojmia). To świadczenie, które świadczy sprzedawca i trwa ono dwa lata od daty sprzedaży. Jego okres nie resetuje się w razie wymiany produktu (był projektowany taki przepis, ale nigdy nie wszedł on w życie).
Okres obu świadczeń biegnie od siebie niezależnie. Jedno nie wpływa na drugie.
To pewnie dlatego ta firma od początku kombinuje, że niby nie powiedziałem, o co mi chodziło w zgłoszeniu, że odesłali mi "przecież" dobry i nic nie musieli robić, a nie, zaraz... musieli, ale to w ogóle nie związane z pierwszym i ostatnim, tym teraz zgłoszeniem. Czyli nic się nie zmieni, no może poza tym, że jestem w plecy, na szczęście niewiele. W listopadzie minęło kilka miesięcy od
naprawy potencjometru, który zawsze działaś, z wyjątkiem wejściem do głośnika, i gwarancji, niby teoretycznie zaczął się ostatni rok, z grubsza. Nie wiem jak to wszystko policzono, że już nie ma gwarancji, nie przysługuje mi nic, tylko zapłacić. Tylko że zauważyłem, że w przeszłości, podczas "dyskusji" są zapisane zdania, które abolutnie przeczą temu, co dziś usłyszałem. I zgłosiłem niezgodność towaru z umową, chyba udało mi się otworzyć kolejną dyskusję... I dla osób, które mogą mieć podobny problem. Dyskusje otwierać od razu, nic polubownie. Ja tylko dzięki temu mam, razem z Allegro, dowód, że synth był przetrzymywane ponad 2 miesiące. Nie wiem co stanie się z moim monotronem, ale spróbuję wyegzekwować swoje prawo.
@aga_tekla_nuka albo ja już jestem śpiący, albo Ty, ale naprawdę tego zdania nie potrafię rozszyfrować😉
jestem, bo ja też nie wiem o co chodziło teraz;)