anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

w sprawie telefonu zablokowanego IMEI

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:50220033
#8 Zapaleniec

Cześć wszystkim

2 lata temu kupiłam telefon na allegro. jak sie okazało od lombardu. 

przez 2 lata było z nim wszystko ok. Miesiąc temu dostałam pierwsze powiadomienie od operatora, że telefon zostanie zablokowany jeśli nie zostaną ZAPŁACONE RATY. Myślałam, że to jakiś scam bo ja telefon kupowałam za gotówke, więc temat zlałam.. za tydzien od tego zdarzenia znowu dostałam ta informację. Już się zaniepokoiłam, więc zadzwoniłam pod nr który był tam podany, okazało się, że telefon został wzięty na raty i nie są spłacone, wyjaśniłam sprawe, ale zostało mi stwierdzone, że to moja wina. Byłam totalnie nieświadoma tego co zaszło..

Napisałam do lombardu. Lombard odpisał mi, że dwa lata minęły, więc już nie obowiązuje mnie reklamacja ani zwrot. 

Zdenerwowalam się i wprost odpowiedziałam, że ja tak tego nie zostawię i że jesli bedzie trzeba to porusze telewizje i nie będzie ciekawie. Nagle chcieli współpracować. Kazali wysłac zdj tel. I tak zrobiłam. Minęło od tego dnia miesiąc, telefon został totalnie zablokowany, a lombard napisał, że nie bedą odpowiadać za to.

Co mam robic w tym wypadku? tel był warty na 2 lata temu 850zł, sprzedany jako nowy, był zaplombowany, nie ruszony. Oszust sprzedał do lombardu i się wzbogacił, lombard nie poinformował mnie, że jest na raty i także się wzbogacił, a ja jestem poszkodowana. Mam dowód zakupu, że kupowałam u nich za gotówkę, posiadam także wiadomości, jeśli trzeba będzie.. napisałam także do allegro by pomogli, czeka m na aktualną odpowiedź bo tydzien temu jak napisała, odpisali, żebym przeszła sie na policje, zgłosiła to i jeśli dostane papier od nich ze jest prowadzone postępowanie mam się z nimi skontaktować.,.. nie ukrywam, że chciałam się dogadać polubownie, ale chyba się inaczej nie da jak z tą policją? Jak uważacie? na internecie znalazłam art, że to iż 2 lata rekojmi jest to jedno, ale jesli wyjdzie takie bądź inne oszustwo jest dodatkowy rok ochrony kupującego, co na ten temat uważacie? a może kontaktować się z radcą konsumenta? 

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24
under11
#7 Wielbiciel

mam ten sam problem, telefon kupiony w listopadzie 2023 i teraz dostałem blokadę i IMEI - pomogło Ci Allegro? Jak się z nimi skontaktowałeś?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@under11 Jeśli minęły 2 lata od zakupu to Allegro Ci nie pomoże. 
Co możesz zrobić to na początek udaj się do lokalnego rzecznika praw konsumenta po poradę.

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@under11 sprzedawca odpowiada za zgodność towaru z umową przez dwa lata od zakupu. Jeżeli ten czas minął niestety nie będziemy mogli pomóc. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
under11
#7 Wielbiciel

Czyli ignorujecie fakt, że ktoś bierze w kredycie telefon na np. Na 3 lata, sprzedaje jako nowy i po 2 latach przestaje płacić a konsument, którego podobno chronicie został oszukany i bez telefonu?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@under11 Allegro nie chroni konsumentów - od tego są ustawy i odpowiednie instytucje. 

Allegro jedynie pomaga rozwiązywać problemy w ramach transakcji kupujący-sprzedający zawieranych w swoim serwisie przez dwa lata od daty zakupu. 

oznacz moderatorów