anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wada produktu - problem z reklamacją

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Witam.

Niestety doświadczyłem problemu związanego z wada produktu. 

Kupiłem 2 silniki spalinowe 5.5km do urządzeń ogrodniczych. Jak można się domyśleć warunki są ciężkie ponieważ przy takich pracach jest dużo pyłu z ziemi. Silniki fajne jednak układ filtracyjny porażka gąbka przez który pył przechodzi jak chce... Co prowadzi do nadmiernego zużywania się pierścieni itd. Po zgłoszeniu problemu sprzedającemu i wysłaniu do niego silników uznał iż są zbyt mocno używane. Oczywiście nie widzi tu żadnego problemu z ich strony. Nieoficjalnie dowiedziałem się że nie byłem jedynym przypadkiem... A teraz sprzedają silniki z dobrym układem filtracyjnym.

Jeden silnik dymi. 

Co mam teraz zrobić z takim beznadziejnym przypadkiem? 

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

medalik_2009
#17 Koryfeusz

Zakup konsumencki czy na firmę?

oznacz moderatorów

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Konsumencki

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Feliksiak_Rafal Warunki zwrotów uzależnione są od tego, czy przedmiot został zakupiony od przedsiębiorcy czy od osoby prywatnej, dlatego tutaj niezbędna jest informacja dotycząca statusu sprzedającego. 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Sprzedaje silniki firma a ja nabyłem jako osoba fizyczna

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Feliksiak_Rafal Zadam pytanie inaczej, czy kupiłeś te silniki od firmy czy od osoby prywatnej? 

Ola
oznacz moderatorów

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Od firmy

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Feliksiak_Rafal Będę wdzięczna jeśli podasz jeszcze numer oferty, której dotyczy sprawa. 

Ola
oznacz moderatorów

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Najgorsze jest to że uczą się na błędach ale płacą za to potencjalni klienci.

W obecnej ofercie stosują już odpowiednie filtry które zapobiegają temu.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Feliksiak_Rafal Co właściwie chcesz zrobić? Odesłałeś jako reklamację z powodu wad? Jakich wad? Silniki nie działają, albo działają nieprawidłowo? Czy odesłałeś z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy bez podania przyczyny?

Jeśli była to reklamacja z powodu wad i została odrzucona (sprzedawca ma takie prawo), a Ty uważasz, że reklamowałeś zasadnie, to pozostaje Ci rozstrzygnięcie sprawy w sądzie.

Jeśli było to odstąpienie od umowy w przepisowym terminie, to sprzedawca nie może nie uznać takiego zwrotu, może jedynie zmniejszyć zwracaną kwotę ze względu na używanie rzeczy wykraczające poza konieczne do sprawdzenia cech i funkcjonalności.

oznacz moderatorów

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Informowałem o zaistniałym problemie oraz informowałem że chce wymienić silniki wolne od wad...

Dostałem odpowiedź że sprawdza i odpowiedza.

Odpowiedź była taka że silniki były zbyt mocno używane/zaniedbane. 

W sprawnym mi wyregulowali zawory.

Moje pytanie takie. Czy jeżeli silniki rekomendują do zagęszczarek, glebogryzarkę itp. stosują filtr jak do kosiarki gdzie jest mało pyłu. To czy jest to moja wina ? Tym bardziej że teraz stosują dobre filtry bo mieli dużo reklamacji 

oznacz moderatorów

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Dodam, że silniki odsyłałem po 11 miesiacach ponieważ 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Feliksiak_Rafal Sprzedawca nie ma obowiązku uznania reklamacji. Zmusić go może tylko sąd. Możesz zgłosić swój problem do rzecznika konsumentów, pomoże w miarę swoich możliwości, ale do uwzględnienia reklamacji też sprzedawcy nie zmusi.

Na rodzajach filtrów się nie znam – pytaj o to w serwisach specjalistycznych.

oznacz moderatorów

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Mam firmowy silnik i ma inne filtry... Przeciwpyłowe. Działa bez problemu od lat.

No właśnie chodzi o to że sprzedawca robi co chce bo nikomu nie chce się bawić z tym bo jest niska wartość... A trzeba się przy tym nachodzić... Ekspertyza, sąd itp.

Wydaję mi się że allegro powinno zareagować w takich przypadkach.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Niestety allegro nic na to nie może poradzić. Też odpowiada że jedynym wyjściem jest droga sądowa...

oznacz moderatorów

marky_20
#9 Pomysłodawca

Nikt się o to nie pytał, a jest to ważne, czy to jest producent czy tylko sprzedawca. Widzę, że raczej sprzedawca.

W tej sytuacji wchodzi rękojmia. Polecam lekturę:

http://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/#rkjm01

Przed ewentualną drogą sądową polecam kontakt z rzecznikiem praw konsumenta. Rzecznik często wesprze nas w sporze z przedsiębiorcą, który nie wywiozuje się ze swoich praw.

Nie chcę twierdzić, że taka sytuacja ma tu miejsce. Nie jestem fachowcem w sprawie filtrów w silniku.

Możesz mieć oczywiście problem z udowodnieniem, że przedsiębiorca świadomie działał i oferował nie odpowiednie filtry do danego silnika.

Przed wejściem na drogę sądową zalecam jednak kontakt z rzecznikiem praw konsumenta.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Przypadek nie jest beznadziejny

Można złożyć reklamację, można założyć sprawę w sądzie w swoim miejscu zamieszkania, można posiłkować się rzeczoznawcą - ta sama procedura co z zakupionym samochodem - jest pełno informacji w necie

istotne jest to kiedy wada wystąpiła i jak późno ją Pan zgłosił

od tego zależą konkretne działania

oznacz moderatorów

Feliksiak_Rafal
#7 Wielbiciel

Tylko pytanie jakie są koszta rzeczoznawcy który mógłby potwierdzić bledu w konstrukcji - filtra. 

oznacz moderatorów