Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Niestety doświadczyłem problemu związanego z wada produktu.
Kupiłem 2 silniki spalinowe 5.5km do urządzeń ogrodniczych. Jak można się domyśleć warunki są ciężkie ponieważ przy takich pracach jest dużo pyłu z ziemi. Silniki fajne jednak układ filtracyjny porażka gąbka przez który pył przechodzi jak chce... Co prowadzi do nadmiernego zużywania się pierścieni itd. Po zgłoszeniu problemu sprzedającemu i wysłaniu do niego silników uznał iż są zbyt mocno używane. Oczywiście nie widzi tu żadnego problemu z ich strony. Nieoficjalnie dowiedziałem się że nie byłem jedynym przypadkiem... A teraz sprzedają silniki z dobrym układem filtracyjnym.
Jeden silnik dymi.
Co mam teraz zrobić z takim beznadziejnym przypadkiem?
Zakup konsumencki czy na firmę?
Konsumencki
@Feliksiak_Rafal Warunki zwrotów uzależnione są od tego, czy przedmiot został zakupiony od przedsiębiorcy czy od osoby prywatnej, dlatego tutaj niezbędna jest informacja dotycząca statusu sprzedającego.
Sprzedaje silniki firma a ja nabyłem jako osoba fizyczna
@Feliksiak_Rafal Zadam pytanie inaczej, czy kupiłeś te silniki od firmy czy od osoby prywatnej?
Od firmy
@Feliksiak_Rafal Będę wdzięczna jeśli podasz jeszcze numer oferty, której dotyczy sprawa.
Najgorsze jest to że uczą się na błędach ale płacą za to potencjalni klienci.
W obecnej ofercie stosują już odpowiednie filtry które zapobiegają temu.
@Feliksiak_Rafal Co właściwie chcesz zrobić? Odesłałeś jako reklamację z powodu wad? Jakich wad? Silniki nie działają, albo działają nieprawidłowo? Czy odesłałeś z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy bez podania przyczyny?
Jeśli była to reklamacja z powodu wad i została odrzucona (sprzedawca ma takie prawo), a Ty uważasz, że reklamowałeś zasadnie, to pozostaje Ci rozstrzygnięcie sprawy w sądzie.
Jeśli było to odstąpienie od umowy w przepisowym terminie, to sprzedawca nie może nie uznać takiego zwrotu, może jedynie zmniejszyć zwracaną kwotę ze względu na używanie rzeczy wykraczające poza konieczne do sprawdzenia cech i funkcjonalności.
Informowałem o zaistniałym problemie oraz informowałem że chce wymienić silniki wolne od wad...
Dostałem odpowiedź że sprawdza i odpowiedza.
Odpowiedź była taka że silniki były zbyt mocno używane/zaniedbane.
W sprawnym mi wyregulowali zawory.
Moje pytanie takie. Czy jeżeli silniki rekomendują do zagęszczarek, glebogryzarkę itp. stosują filtr jak do kosiarki gdzie jest mało pyłu. To czy jest to moja wina ? Tym bardziej że teraz stosują dobre filtry bo mieli dużo reklamacji
Dodam, że silniki odsyłałem po 11 miesiacach ponieważ
@Feliksiak_Rafal Sprzedawca nie ma obowiązku uznania reklamacji. Zmusić go może tylko sąd. Możesz zgłosić swój problem do rzecznika konsumentów, pomoże w miarę swoich możliwości, ale do uwzględnienia reklamacji też sprzedawcy nie zmusi.
Na rodzajach filtrów się nie znam – pytaj o to w serwisach specjalistycznych.
Mam firmowy silnik i ma inne filtry... Przeciwpyłowe. Działa bez problemu od lat.
No właśnie chodzi o to że sprzedawca robi co chce bo nikomu nie chce się bawić z tym bo jest niska wartość... A trzeba się przy tym nachodzić... Ekspertyza, sąd itp.
Wydaję mi się że allegro powinno zareagować w takich przypadkach.
@Feliksiak_RafalPisz zatem w tej sprawie do Allegro; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=65a29468-5e40-4672-a8d6-e0a1f77e6d3a
Niestety allegro nic na to nie może poradzić. Też odpowiada że jedynym wyjściem jest droga sądowa...
Nikt się o to nie pytał, a jest to ważne, czy to jest producent czy tylko sprzedawca. Widzę, że raczej sprzedawca.
W tej sytuacji wchodzi rękojmia. Polecam lekturę:
http://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/#rkjm01
Przed ewentualną drogą sądową polecam kontakt z rzecznikiem praw konsumenta. Rzecznik często wesprze nas w sporze z przedsiębiorcą, który nie wywiozuje się ze swoich praw.
Nie chcę twierdzić, że taka sytuacja ma tu miejsce. Nie jestem fachowcem w sprawie filtrów w silniku.
Możesz mieć oczywiście problem z udowodnieniem, że przedsiębiorca świadomie działał i oferował nie odpowiednie filtry do danego silnika.
Przed wejściem na drogę sądową zalecam jednak kontakt z rzecznikiem praw konsumenta.
Przypadek nie jest beznadziejny
Można złożyć reklamację, można założyć sprawę w sądzie w swoim miejscu zamieszkania, można posiłkować się rzeczoznawcą - ta sama procedura co z zakupionym samochodem - jest pełno informacji w necie
istotne jest to kiedy wada wystąpiła i jak późno ją Pan zgłosił
od tego zależą konkretne działania
Tylko pytanie jakie są koszta rzeczoznawcy który mógłby potwierdzić bledu w konstrukcji - filtra.