anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Według Zespołu Allegro urządzenia radiowe pracujące w zastrzeżonych pasmach są w Polsce legalne

toughluck
#9 Pomysłodawca

Przeglądając zestawy nadajnik+odbiornik do gitar natknąłem się na urządzenia analogowe pracujące w paśmie 903-924 MHz (np. ogłoszenie 17752965502).

Pasmo 902-928 MHz jest dopuszczone do wolnego użytku (ISM), ale tylko i wyłącznie w regionie 2, czyli w Amerykach.

Zgłosiłem naruszenie do Allegro i dostałem odpowiedź:

Sprawdziliśmy dokładnie tę ofertę, jednak nie potwierdziliśmy wskazanego przez Ciebie naruszenia.

Wygląda na to, że Allegro samo tworzy prawo w Polsce i dopuszcza do obrotu i importu sprzęt, którego w Polsce  nie wolno używać.

Pasmo od 870 do 1525 MHz jest pasmem zastrzeżonym.

https://bip.uke.gov.pl/pozwolenia-radiowe/urzadzenia-niewymagajace-pozwolenia-/

W myśl decyzji wykonawczej 2022/173 jedynymi urządzeniami, które mogą korzystać z pasma 900 MHz są systemy GSM i komunikacji naziemnej.

Co więcej, pasma dzielą się na 880-915 MHz i 925-960 MHz, z czego zakres od 915 do 925 MHz jest zakresem wyłączonym z użytkowania w celu zapewnienia separacji między tymi dwoma zakresami.

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

Sa_nova
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@toughluck dziękuję za sygnał! Zgłosiłam tą kwestię, do ponownej weryfikacji. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

toughluck
#9 Pomysłodawca

Takiego sprzętu na Allegro jest mnóstwo. Można go produkować, można go importować — ale do Ameryki, nie do reszty świata — i tam można go używać.

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to łatwy parametr do monitorowania , zwłaszcza jeśli producent zataja albo fałszuje te informacje.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@toughluck

Sprzedaż tego jest legalna, ale za to użytkowanie już nie (chyba że ma się wykupione dane pasmo). 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@toughluck  po pierwsze tak jak wspomniał @pecela  sprzedawać można, a po drugie, to zależy od mocy

§ 3. 1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń:
876–915 MHz (odbiór) i 921–960 MHz (nadawanie) z mocą nieprzekraczającą 20 dBm e.r.p.

a te urządzenia mają deklarowany zasięg do 50m, czyli realny to pewnie ze 20m, więc zapewniam Cię, że nie przekraczają dopuszczalnej mocy i możesz sobie ich używać😉

oznacz moderatorów

toughluck
#9 Pomysłodawca

Ten przepis ma na celu dopuszczenie repeaterów GSM niskiej mocy na prywatny użytek. 880-915 MHz to upstream, a 925-960 MHz to downstream. -4 MHz to pasmo boczne częstotliwości nośnej, stąd 876 i 921 MHz. Repeater może pracować w takim zakresie.

Problem w tym, że te urządzenia pracują na zakresie częstotliwości 903-924 MHz jako nadajnik, do czego wymagają pozwolenia, a takowego nie otrzymasz, bo nie możesz homologować takiego urządzenia w regionie 1 ani w 3. W tym zakresie mogą pracować wyłącznie terminale telefonii komórkowej (GSM, i kolejne generacje LTE).

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@toughluck  Zakres częstotliwości tego urządzenia, to  UHF 903-924MHz, więc od 921MHz - 924MHz możesz używać bez zezwoleń

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@KOGIEL_T "więc od 921MHz - 924MHz możesz używać bez zezwoleń" - ale jaki przepis wspomina, że z tych częstotliwości można sobie dowolnie korzystać? Wskaż mnie to proszę palcem bo ja dalej liczę, że śnię. 

Zakresy częstotliwości 876-880 MHz oraz 921-925 MHz są wykorzystywane przez GSM-R - jest to system zarządzania ruchem kolejowym, dlatego polskie GSM-y startowały od 
880,1-885,1 oraz 925,1-930,1. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sl-aw-ek  Na podstawie art. 144 ust. 3 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. – Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. z 2022 r. poz. 1648, 1933
i 2581 oraz z 2023 r. poz. 1394, 1703 i 2005) zarządza się, co następuje:

...

na potrzeby mikrofonów bezprzewodowych, urządzeń wspomagających słuch i urządzeń bezprze-
wodowych do transmisji sygnałów akustycznych, w szczególności głośników bezprzewodowych,
słuchawek bezprzewodowych, słuchawek bezprzewodowych do urządzeń przenośnych, zestawów
głośnomówiących, dousznych monitorów odsłuchowych wykorzystywanych do przekazywania dźwięku
na koncertach i widowiskach scenicznych, określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia,”

...

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@KOGIEL_T "określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia" 

Czy aby zapoznałeś się chociaż z załącznikiem numer 6 do rozporządzenia? Ja tam nie widzę niczego co by pasowało do 876-880 MHz oraz 921-925 MHz - jedynie 100 Hz-9 kHz oczywiście tam zawiera się wskazana częstotliwość ale ^&*() tam jest jasno napisane !!! 
Dotyczy systemów pętli indukcyjnych stosowanych w systemach pomocy osobom niedosłyszącym.

Dla innych urządzeń żadne wskazane pasmo nie zawiera 880,1-885,1 oraz 925,1-930,1  !!! 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sl-aw-ek  masz rację, nie doczytałem😔, najwyższa częstotliwość dla mikrofonów, to 738MHz 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@KOGIEL_T przepraszam ale dlaczego cytujesz w ten sposób? 
Przecież tam jest napisane ... 

4) stacji bazowych małej mocy pracujących w zakresach częstotliwości: (...)

b) 876–915 MHz (odbiór) i 921–960 MHz (nadawanie) z mocą nieprzekraczającą 20 dBm e.r.p., (...)

– wykorzystywanych do świadczenia usług przez przedsiębiorcę telekomunikacyjnego posiadającego rezerwację częstotliwości;

Tak jestem pewien, że sprzedawany produkt jest przeznaczony do świadczenia usług telekomunikacyjnych a świadczący usługi ma zarezerwowaną częstotliwość. 

oznacz moderatorów