Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Znalazłem ofertę na interesujący mnie przedmiot z działu części samochodowe. Chodzi o używaną turbosprężarkę z demontażu. Sklep oferujący przedmiot nie podaje adresu siedziby. Zwrot przedmiotu niemożliwy. Sprzedający na allegro od 4 lat, 5 pozytywnych opinii. Poprosiłem o dodatkowe zdjęcia przedmiotu na adres mailowy. Sprzedający nie kwapi się aby je wysłać twierdząc, że przedmiot jest ok. W opisie aucji widnieje nic nie mówiący komentarz o treści - stan jak na zdjęciach. Zdjęcia są słabe. Nieostre. Niby sprawa oczywista i temat powinienem zakończyć ale pytanie brzmi - czy to normalne, że sklep/sprzedający nie podaje adresu? Rozumiem, że jeśli sprzedający to osoba prywatna to nie ma takiego obowiązku, tak? Z profilu wynika, że to stacja demontażu pojazdów...
Pozdrawiam
Tomasz
Nie, nie jest to normalne jeżeli to zwykłe Alelgro, daj link do oferty.
Nie wygląda to normalnie. Alczkolwiek z jednym wyjątkiem. Opinie są kasowane po roku i wystawia je mniej niż 10% kupujących. Przynajmniej te o sprzedawcy. Więc mało opinii obecnie jest wyznacznikiem niczego. Jednak kupowania przedmiotu z tak mizernymi zdjęciami nie radziłabym. Potem powie, że reklamacja odrzucona, wada była na zdjęciu i ups...
Zdjęcia są może i nienajgorsze ale
1. Brak wyraźnego zdjęcia numerów seryjnych
2. Brak zdjęć wirników strony gorącej i zimnej co przy używanej turbospręźarce jest dość istotne.
masz wątpliwości? daj sobie z tym spokój.
@boshek22 To nie sklep tylko prywatny sprzedający, więc zwrotu nie masz, Masz 2lata na rekalamcję. Opis: w jednym miejscu że nowy a na dole jak na zdjęciach, to nowy czy nie? Odbiór osobisty widzę.
To nie jest nowa turbosprężarka. To część z demontażu. Pozostałe aukcje sugerują, że sprzedawcą jest stacja/warsztat demontażu pojazdów. Zapytałem sprzedającego o adres celem odbioru osobistego. Odpisał cytuję - okolice Zielonej Góry. Firma o identycznej nazwie znajduje się również pod Częstochową. Generalnie sprzedający lekko niepoważny. Pass. Dzięki za podpowiedzi.
@boshek22 To nie jest sklep, tylko prywatny sprzedawca
Tak, ale pozostałe aukcje sprzedającego sugerują, że to jakaś firma/warsztat.
@boshek22 Koleś się prosi o kłopoty. Sprzedaż wielu asortymentów, w tym części samochodowych, podlega obowiązkowej rejestracji na kasie fiskalnej. Tutaj wyraźnie jest sprzedaż prowadzona w sposób ciągły i zorganizowany, więc wypełnia znamiona działalności gospodarczej. Brak rejestracji takiej działalności nie zwalania z obowiązków podatkowych.
Natomiast jeśli chodzi o zakup, to ja bym odpuścił. Nie szukać na siłę okazji. Lepiej kupić trochę drożej, ale legalnie, w ramach praw konsumenckich, a może nawet z gwarancją.
ale my nie wiemy czy on ma kase....