anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wyłudzenie pieniędzy na wnuczka było teraz jest na klocki Lego

-PRORIDE-
#12 Orędownik#

Padłem ofiarą oszusta który wystawił na sprzedaż klocki Lego 25kg za 650zł. Pech chciał że zakupiłem dwie aukcje na dwóch różnych jego kontach. Nie zapaliła mi się lampka ostrzegawcza i zrobiłem od razu zapłatę. Oba konta mają te same dane osobowe tylko dwa różne telefony. Po wpłacie od razu kontakt się urwał. Nawet nie zalogował się więcej na konto. Oba konta założone mniej niż miesiąc.

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Niech się teraz allegro martwi jak zweryfikowali takiego sprzedawcę ,Ty masz narzędzia -dyskusja oraz AP jak ona nic nie pomoże . Allegro reklamuje bezpieczne zakupy.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@-PRORIDE- Ale należy spróbować odzyskać środki, zacznij od otwarcia dyskusji(na obu kontach) sprzedajacy ma 24godz. na odpowiedź> nie odpowie to poproś Allegro o pomoc, po 14dniach będzie możliwość złożenia wniosku o rekompensatę, jak nie dojdziecie do porozumienia: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@-PRORIDE- rozumiem, że chodzi o zamówienia nr 79c65bf0-25c2-11ee-8dd2-9da167ce05a3, a to drugie? Możesz podać jego numer?
Dlaczego uważasz, że to próba wyłudzenia? Zamówienie złożyłeś wczoraj, przewidywany czas dostawy to 2 dni robocze, sprzedający to osoba prywatna mógł jeszcze nie mieć czasu nadać tej przesyłki. Jeśli nie otrzymasz zamówionego towaru, możesz liczyć na naszą pomoc w dyskusji a w ostateczności wystąpić o rekompensatę Allegro Protect. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

-PRORIDE-
#12 Orędownik#

Zamówienie numer 1 to z allegro lokalnie https://allegrolokalnie.pl/oferta/lego-25-kilo-kompletnosc-ponad-90-procent Kolejnego dnia patrzę, a jego konto jest zablokowane czyli ktoś musiał zgłosić podobny problem z jakimś innym przedmiotem. A zamówienie numer 2 to z allegro https://allegro.pl/oferta/14020417062

"Dlaczego uważasz, że to próba wyłudzenia? Zamówienie złożyłeś wczoraj, przewidywany czas dostawy to 2 dni robocze, sprzedający to osoba prywatna mógł jeszcze nie mieć czasu nadać tej przesyłki."
Bo imię i nazwisko jest takie samo na obu jego kontach. Po co miałby wystawiać drugi pakiet klocków na drugim koncie ? Złapał naiwniaków i Allegro zablokowało mu konto to założył drugie i znowu złapał naiwniaka. Podejrzewam że może mieć kilka kont. Na obu kontach po zapłacie brak odpowiedzi. Na telefon nie odpisuje. Na aukcji jest przyczepiona kartka z datą 30.03.2020 wiec podejrzewam ze zdjęcia są skopiowane gdzieś z jakiegoś innego ogłoszenia.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@-PRORIDE- oki już znalazłam, jedno z kont jest zawieszone, to prawda, natomiast (rozumiem, że kwota niemała), ale na razie poproszę Cię o cierpliwość. Teoretycznie na wysyłkę sprzedający ma 7 dni, gdy ten termin minie, a nie dostaniesz informacji o przesyłce, to załóż proszę dyskusję (jeśli będzie taka potrzeba to na obu kontach). 
Nie martw się, możesz liczyć na nasze wsparcie. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Opisz swoją sytuację pracownikowi Allegro, niech on sobie otwiera tam jakieś dyskusje i załatwia te sprawy ze swoimi sprzedającym, Ciebie to nic nie obchodzi, żądaj zwrotu pieniędzy od Allegro, a oni się między sobą rozliczają. 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Halfrunt  hmm " niech on sobie otwiera tam jakieś dyskusje i załatwia te sprawy ze swoimi sprzedającym, Ciebie to nic nie obchodzi,"

NIeśmiało przypominam że transakcja (umowa) kupna-sprzedaży została zawarta między kupującym a sprzedającym. Allegro może ( i pewnie to zrobi) wesprzeć kupującego jeśli sprzedający nie wywiąze sie z umowy.

Natomiast to nie jest transakcja którą zawierało allegro aby zajmowac starnowiska w sprawie bez udziału strony transakcji ( kupującego)

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@_Likos_ 🤣

Ty wiesz że tak mogą, ja też tak miałem, jak dobrze pamiętam miałeś tę przyjemność otwarcia dyskusji przez pracownika w imieniu kupującego, więc czemu nie.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Halfrunt  ano temu że allegro nie jest stroną umowy i nie ma prawa odstepować od umowy w imieniu kupujacego.

Odpowiedż w moim wątku sie pojawiła i po trzech minutach znikła. Lecz jestem człowiekiem dośc skrupulatnym i mam screeny z odpowiednich materiałów jak zresztą jeszcze z wielu różnych wypowiedzi. W tym takze z owych dyskusji założonych przez pracownika allegro .Być może nigdy sie nie przydadzą , a byc może kiedyś będzie trzeba je wygrzebać leżą jeść nie wołają 🙂

To ze pracownik allegro coś robi to nie znaczy że jest to zgodne z prawem

Moja sprawa póki co skonczyła sie zwrotem prowizji i listą MNK dla kupującego swoją drogą szkoda że odpowiedni pracownik allegro który zakładał dyskusje nawet nie miał cywilnej odwagi napisać maila -"przepraszam pomyliłem sie"

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@-PRORIDE- Ile miesięcy, tygodni minęło od zakupu?

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@pinsplash 1 dzień 

oznacz moderatorów

-PRORIDE-
#12 Orędownik#

Mało minęło czasu ale sprzedawca ma dwa konta gdzie jedno już zablokowane przez allegro przed otwarciem dyskusji z mojej strony. Pisał mi że jutro wylatuje do Włoch i abym się pośpieszył z wpłatą to jeszcze dziś we wtorek wyśle. Kto wystawia aukcje wiedząc że jutro wylatuje ? A to nie jest aukcja wystawione jakiś czas temu bo mam zakładki porobione gdzie pokazują mi się wszystkie oferty wystawione w ciągu 24 godzin. Była okazja to kupiłem 🤠

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@-PRORIDE- Teraz spokojnie, dyskusja i ewentualnie Allegro Protect.

oznacz moderatorów