anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

wyższa kwota na fakturze niż faktycznie zapłacona

unfaithfull
#7 Wielbiciel#

Witam

Kupiłam na allegro towar za 47,70 zł. Taka kwota została zapłacona sprzedawcy. Jednak sprzedawca wystawił fakturę na wyższą kwotę tłumacząc się, że allegro mu fakturuje koszt wysyłki i musi ją dopisać do faktury. Pierwszy raz się z takim czymś spotykam.

Jak wyegzekwować fakturę na faktycznie zapłaconą kwotę ?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

xyz96
#21 Demiurg#

@unfaithfull Sprzedawca nie powinien tego robić, Ty masz otrzymać fakturę na taką kwotę, jaką zapłaciłaś. Jeżeli Allegro płaci sprzedawcy koszt wysyłki, niech sprzedawca fakturę za ten koszt wystawi Allegro.

Otwórz spór; https://allegro.pl/dyskusje/nowa i domagaj się korekty faktury.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@unfaithfull To wówczas powinno być ujęte w ofercie, nie było to nie może doliczać dodatkowych opłat, poproś o wystawienie takiej FV jak być powinna. Nie daj się naciągnąć, dlaczego ty masz płacić za to.Otwórz spór i tam żądaj korekty: https://allegro.pl/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@LEW433 Nie zrozumiałeś. Ona nie musi płacić za to. Do wysyłki dopłaciło sprzedawcy Allegro (pewnie był to Smart), a sprzedawca tę dopłatę zafakturował kupującej.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@unfaithfull w zależności od tego jaki koszt wysyłki sprzedający przypisze do swojej oferty  otrzymasz od niego fakturę bez kosztów wysyłki lub zawierającą takie koszty, które zostały pokryte w ramach kupionej przez Ciebie usługi Allegro Smart! 

Zgodnie z tym artykułem sprzedający nie musi dokonywać korekty faktury, jednak Ty nie powinnaś uwzględniać kosztów transportu w księdze przychodów i rozchodów jako koszt podatkowy. W rejestrze VAT nie powinnaś wykazać pełnej wartości widniejącej na fakturze (tylko sam koszt zakupu, ponieważ dostawę pokrył Smart!). 
W praktyce gospodarczej często na fakturach zakupu znajdują się pozycje, których nie można odliczyć w rozliczeniach podatkowych. Wówczas kwoty te powinny być wydzielane i nie ujmowane przez firmy w księgach podatkowych. W przypadku faktur związanych z zakupami realizowanymi w ramach Allegro Smart! jak i innych przypadkach, należałoby jednak indywidualnie ocenić możliwość odliczenia tych pozycji lub skontaktować się z biurem rachunkowym, czy doradcą podatkowym.

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

W zależności od tego jaki koszt wysyłki sprzedający przypisze do swojej oferty lub zaproponuje darmową dostawę, otrzymasz od niego fakturę bez kosztów wysyłki lub zawierającą takie koszty, które zostały pokryte w ramach kupionej przez Ciebie usługi Allegro Smart!

Ze względu na różne sposoby rozliczeń poszczególnych sprzedających, nie możemy jednoznacznie odpowiedzieć w jaki sposób należy rozliczać daną fakturę.

Zawierane transakcje należy dokumentować zgodnie z ich faktycznym przebiegiem gospodarczym. Sprzedający powinni wykazać całkowitą sprzedaż, jaką zrealizowali i za jaką otrzymali należne wynagrodzenie.

W praktyce gospodarczej często na fakturach zakupu znajdują się pozycje, których nie można odliczyć w rozliczeniach podatkowych. Wówczas kwoty te powinny być wydzielane i nie ujmowane przez firmy w księgach podatkowych. W przypadku faktur związanych z zakupami realizowanymi w ramach Allegro Smart! jak i innych przypadkach, należałoby jednak indywidualnie ocenić możliwość odliczenia tych pozycji lub skontaktować się z biurem rachunkowym, czy doradcą podatkowym.

https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/dostawa-z-allegro-smart/dlaczego-na-fakturze-za-zakup-przedm...

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@unfaithfull to jest problematyczne, ogólnie Ty powinieneś dostać za sam towar a to co allegro dopłaca za Ciebie sprzedawcy do smarta faktura powinna być wystawiona na allegro 🙂

Ale sprzedawca dostaje to jako jedna wpłata i łatwiej wystawić mu jedną fakturę, Tobie nie radzę księgować czegoś za co nie zapłaciłeś, nie księguj kosztów wysyłki lub powalcz z sprzedającym o korektę 🙂

Rzadko się z tym spotykasz bo już chyba jeden przewoźnik jest tak rozliczany, reszta ma 0 zł - 0 zł i allegro rozlicza się z przewoźnikami 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TATLOK
#15 Entuzjasta#

@kostas11 U mnie raz się zdarzyła taka sytuacja w przesyłkach 

Allegro Mix

wówczas otrzymałem za smarta od Allegro koszty przesyłki Paczka w Ruchu.

Miałem prościej bo na paragon, więc wydrukowałem 2 - jeden bez koszów wysyłki dla klienta, a drugi na same koszty przesyłki - do śmieci.

oznacz moderatorów