anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wygralem licytacje, ale sprzedajacy nie opisal wszystkich problemow z przedmiotem.

Client:49522199
#7 Wielbiciel

Witam, wygralem aukcje z telefonem nokia 3200. Sprzedający nie napisał ze telefon ma założonego simlocka, na amerykańska sieci T-Mobile. Napisal tylko ze telefon jest sprawny i dziala. Problem w tym ze nie dziala. Wygralem licytacje, rozmawialem z nim ale nie chce anulować tej licytacji. Nie mam zamiaru jej opłacać bo ten telefon to elektro śmiec. Co mam zrobić?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Wyślij mu odstąpienie od umowy przez Allegro. Jak nie zapłacisz i nie jest to nagminna sytuacja to Allegro problemów robić nie będzie. 

#7 Wielbiciel

To jest na allegro lokalnie. Jak to zrobić? 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Przez czat. 

#7 Wielbiciel

Sprzedający odczytuje moje wiadomości ale milczy jakby byl półgłowkiem. Wyślę i poczekam. A do allegro cos pisać? Jest jakiś wzór na to odstąpienie czy pierwszy lepszy z google?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie, nie pisz. Swoje zrobiłeś. Odstąpić każdy może. Oferta wystawi mu się za kilka dni drugi raz i tyle. 

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:49522199 a skąd wiesz że telefon ma blokadę?

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Bo sprawdziłem numer imei. Pierwsze byl nie do odczytania, pozniej na moją prośbę wrzucił lepsze zdjecia i wtedy wyszło szydło z wora. W tym telefonie jest taki problem, ze jak 5 razy źle wprowadzisz kod to dostajesz blokade i jedynie box Ci pomoże. Nie mam zamiaru dopłacać do tego aby telefon działał po zakupie tak jak to sprzedawca napisal w aukcji. Że telefon dziala. Nie, nie dziala bo ma simlocka. Jakby to jeszcze byla polska sieci to pal sześć kupiłbym karte sim. A tak to skąd ja wezmę T-mobile USA?

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@Client:49522199 

Na Allegro Lokalnie NIE MUSISZ NIC ROBIĆ o ile płatność była z góry, a Ty do tej pory nie opłaciłeś licytacji. Regulamin Allegro Lokalnie stanowi że do sprzedaży dochodzi w momencie zapłaty i dopiero wtedy sprzedawcy naliczana jest prowizja. Jeśli zwycięzca licytacji nie zapłaci za wylicytowany przedmiot w ciągu chyba obecnie 3 dni (kiedyś było dłużej) to przedmiot trafia od nowa na licytację i tyle.

Nabywca nie ponosi (niestety) żadnych konsekwencji takiego działania.

Natomiast jeśli wybrałeś opcję wysyłki za pobraniem, to poinformuj dla przyzwoitości sprzedawcę, że w związku z niejasnościami co do możliwości dalszego użytkowania przedmiotu rezygnujesz z zakupu. Na tej podstawie sprzedawca odzyska prowizję i nie poniesie kosztów niepotrzebnych wysyłek.

@AnnaG-Antyki 

Na Allegro Lokalnie sprzedają osoby prywatne, a wiec nabywcy nie mają statusu konsumentów, w związku z czym nie mają prawa do "odstąpienia od umowy". Jeśli towar jest inny niż miał być, to mogą jedynie zgłosić roszczenie reklamacyjne z tytułu rękojmi, ale to zasadniczo raczej dopiero po otrzymaniu towaru.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie musi ale właśnie o ewentualne zabezpieczenie zwrotu mi chodziło. Odstąpienie to 2 minuty i krzywdy mu nie zrobi, a w razie czego sprzedawca ma podkładkę oraz pewność, że jak wystawi drugi raz i sprzeda to nagle pierwszy klient jednak opłaci... I jednocześnie dowiaduje się, że kłócenie się o wpłatę nie przejdzie i lepiej ofertę wznowić. 

A kto sprzedaje na lokalnym??? Wszyscy. Skąd niby wiesz kto kim jest? Allegro nie daje możliwości zaznaczenia tego. Jestem sobie działalnością nierejestrowaną, też wystawiam na lokalnie. I w razie czego trzymam się przepisów. Nawet zwrota przyjmę bez burzenia o ile ktoś grzecznie napisze i odeśle. Działalności nierejestrowane też nie mogą założyć firmowego na głównym i często sprzedają na lokalnym. Przepisy nadal je obowiązują, tak samo wystawiają faktury itp... 

Tam nawet nie ma strony o mnie, by wyraźnie opisać kim jest sprzedawca. To pozbawia kupujących przysługujących im praw po zakupowych.

vonNogay
#17 Koryfeusz

Nie płacić. Nie poniesiesz żadnych konsekwencji. Gościowi napisać, żeby uczciwie opisywał towar.

oznacz moderatorów