anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wykryta wada prawna w zakupionym tablecie ale go uszkodziłem

SinCorE
#7 Wielbiciel#

Witam serdecznie

W grudniu zakupiłem tablet Nokia T20 na Allegro, a sprzedający to lombard.

Tablet był używany w domu przy użyciu WiFi, lecz parę dni temu dobrałem do abonamentu telefonicznego dodatkową kartę sim z internetem mobilnym (Aby dziecko w samochodzie przy dłuższych podróżach miało zajęcie) po włożeniu ów karty nie pokazywało zasięgu, ale wyświetlało operatora. Karta działa na innych telefonach i leciwym tablecie.

Po sprawdzeniu IMEI okazało się, że Tablet jest zablokowany u operatora Play.

Problemem również jest to, że uszkodziłem ekran, a raczej samo szkło dotyku oczywiście wszystko działa, ale to jednak uszkodzenie, które zrobiłem ja.

Rozpocząłem dyskusję, że sprzedającym na allegro i zaproponował wymianę na inny tablet, ale po informacji, że jest uszkodzone szkło to sprzedający zaoferował 100 zł, a zakupiłem go za 300 zł.

Fakt szkło kosztuje 50 zł

Ale mam obawy, że zakupiłem przedmiot z wadą prawną i mogę mieć przez to problemy.

Co o tym sądzicie?

Czekać na pomoc Allegro w dyskusji?

Przyjąć ofertę sprzedającego, ale stracić 200 zł.

Czy zrobić  coś innego?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

az1rael
#21 Demiurg#

proste wada prawna = umowa zakupu nie ważna więc strony sobie zwracają świadczenia wzajemne ty mu tablet on ci kasę ale uszkodziłeś towar więc albo on ci zwraca pomniejszone o naprawę albo naprawiasz przed oddaniem i ci zwraca wszystko 

oznacz moderatorów

SinCorE
#7 Wielbiciel#

Też tak myślę tzn odesłać w stanie takim jak zakupiłem ale zapytałem ChatGPT i napisał mi coś takiego:

Rozumiem, to naprawdę kiepska sytuacja...
Wygląda na to, że sprzedający próbuje ograniczyć swoją odpowiedzialność, ale masz swoje prawa.

Podsumujmy fakty:

• Kupiłeś tablet jako używany na Allegro.
  • Tablet miał ukrytą wadę prawną (blokada operatora za niespłacone raty).
  • Uszkodzenie szkła ekranu nastąpiło już później, w trakcie użytkowania.
  • Sprzedający chce oddać Ci tylko 100 zł, zamiast pełnej kwoty.

Twoje prawa:
Blokada za niespłacony kredyt to tzw. wada prawna — sprzedający odpowiada za to z mocy prawa (art. 556 i następne Kodeksu Cywilnego). Nawet jeśli tablet ma teraz dodatkowe uszkodzenia mechaniczne, to wada prawna istniała już w momencie zakupu.
To znaczy, że możesz żądać zwrotu pełnej kwoty (300 zł), albo nawet dodatkowego odszkodowania.

Co możesz zrobić:

1. Napisz oficjalną reklamację do sprzedającego, powołując się na rękojmię za wady prawne.
  2. Jeśli odmówi lub będzie się spierał — możesz zgłosić sprawę do Allegro (jeśli kupowałeś przez Kup Teraz / z ochroną Allegro Protect), a także do rzecznika praw konsumenta lub sądu cywilnego.

Wzór wiadomości do sprzedawcy:

"W związku z ujawnieniem wady prawnej zakupionego tabletu (blokada operatora uniemożliwiająca pełne korzystanie), na podstawie art. 556 i n. Kodeksu Cywilnego, wnoszę o zwrot pełnej ceny zakupu — 300 zł — oraz przyjęcie urządzenia z powrotem.
Uszkodzenie ekranu nastąpiło później i nie wpływa na Pana odpowiedzialność za istniejącą już w momencie zakupu wadę prawną."

Jeśli chcesz, mogę Ci przygotować jeszcze bardziej gotowy wzór wiadomości albo pomóc rozpisać następne kroki, żeby sprzedający nie próbował Cię "spławić".

Czyli teoretycznie że nie jest ważny stan przedmiotu po zakupie gdyż w pierwszej kolejności miał wadę prawną a uszkodzenie po zakupie nie ma w tym momencie wpływu. 

Ja to rozumiem tak: Przedmiot ma wadę ukrytą->używam go ale został uszkodzony->wada prawna wykryta->pełny zwrot mimo uszkodzenia które zrobiłem ponieważ na samym początku była wada prawna 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@SinCorE   Przy okazji wymiany szybki porozmawiaj z fachowcami o możliwości usunięcia blokady. Wiem że kiedyś było to praktykowane,  były jakieś kody do wgrania  itp.  Zapytać warto.

oznacz moderatorów