anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wyrok o 12 tysięcy

Agent555
#19 Nestor#
oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

gierland
#12 Orędownik#

Niestety żeby przeczytać trzeba mieć aktywną prenumeratę cyfrową...

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Bez paywalla

https://archive.ph/NQkbr

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@pecela 

Dziękuje Ci bardzo.

Ja szukałem od dawien dawna tej informacji.

Allegro odwołało się od obu decyzji Prezesa UOKiK (nr DOK-3/2022 oraz DOZIK-16/2022). Nie został jeszcze wyznaczony termin rozpraw przed Sądem Ochrony Konkurencji i Konsumentów - pisze mi Kamila Guzowska z UOKiK-u.

Tak się płaci kary. Minęły już dwa lata 🙂

To jest powolnie zamiatane pod dywan i obstawiam że nigdy nie zostanie wyegzekwowane.

oznacz moderatorów

Client:125730464
#7 Wielbiciel#

"Sprzedawcy machają szabelkami, oznajmiają publicznie, że mają dosyć, że tak dłużej być nie może, od tej pory stawiają na swój własny sklep… a po pewnym czasie i tak zazwyczaj wracają na Allegro."

Hej, @mdrogeria @AR_Auto_Czesci @kostas11 @brakestop, ogólnopolskie media o Was piszą!

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

Gdzie, co i jak  ? Linka dajcie działającego bez opłaty za wykup subskrypcji.

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@brakestop 

Spokojnie, pecela przecież wstawił 🙂

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

Już się wczytałem.

- nie korzystam zupełnie, w ogóle nic a nic z promocji i wyróżnień.

- nie oszukujemy algorytmu sztucznym podkupem.

- mamy własny sklep, który na google indeksuje się raz nad linkiem allegro, raz pod linkiem allegro jako drugi, trzeci, a czasem pierwszy z listy.

Z pozostałą częścią się zgadzam. Walka z największym europejskim wiatrakiem.

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@Agent555 ten wyrok pokazuje patologię polskiego prawa i nie macie się dziwić dlaczego allegro może robić praktycznie co chce.

Sędzia, pewnie w pierwszej instancji stwierdził, że serwis allegro nie przedstawił przejrzystego bilingu transakcji - pełna racja i co z tego. Nie użył innych możliwości jakie posiada - skierowanie pism od odpowiednich organów czy prokuratury - przecież serwis nie twierdził, że była to pomyłka czy odosobniony przypadek.

Allegro się odwoła i może to wygra bo trafi na innego sędziego, który stwierdzi coś innego.

W normalnym kraju po takim wyroku by interweniowały państwowe organy kontrolne - uke, uokik, prokuratura i inne - pobieranie opłat z nieczytelnym bilingiem, wbrew własnemu regulaminowi, ale w zgodzie z automatem, przecież jest to przegięcie, a może też oszustwo.

Ja tu podawałem przykład z własnego podwórka, faktury w koronach czeskich od allegro, mimo, że nie sprzedaję w Czechach - dostałem też biling od serwisu, w którym nie było tych dokumentów - i podobnie jak w cytowanym wyroku nikt w allegro nie wie o co chodzi.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@RED @brakestop @serwis-texas Interesujący artykuł, każdy znajdzie w nim coś ciekawego. Mnie zafrapowała jedna kwestia: po co Allegro zatrudnia te tysiące ludzi, skoro właściwie wszystko robi tam jeden nieomylny algorytm?

oznacz moderatorów