Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Niestety żeby przeczytać trzeba mieć aktywną prenumeratę cyfrową...
Dziękuje Ci bardzo.
Ja szukałem od dawien dawna tej informacji.
Allegro odwołało się od obu decyzji Prezesa UOKiK (nr DOK-3/2022 oraz DOZIK-16/2022). Nie został jeszcze wyznaczony termin rozpraw przed Sądem Ochrony Konkurencji i Konsumentów - pisze mi Kamila Guzowska z UOKiK-u.
Tak się płaci kary. Minęły już dwa lata 🙂
To jest powolnie zamiatane pod dywan i obstawiam że nigdy nie zostanie wyegzekwowane.
"Sprzedawcy machają szabelkami, oznajmiają publicznie, że mają dosyć, że tak dłużej być nie może, od tej pory stawiają na swój własny sklep… a po pewnym czasie i tak zazwyczaj wracają na Allegro."
Hej, @mdrogeria @AR_Auto_Czesci @kostas11 @brakestop, ogólnopolskie media o Was piszą!
Gdzie, co i jak ? Linka dajcie działającego bez opłaty za wykup subskrypcji.
Spokojnie, pecela przecież wstawił 🙂
Już się wczytałem.
- nie korzystam zupełnie, w ogóle nic a nic z promocji i wyróżnień.
- nie oszukujemy algorytmu sztucznym podkupem.
- mamy własny sklep, który na google indeksuje się raz nad linkiem allegro, raz pod linkiem allegro jako drugi, trzeci, a czasem pierwszy z listy.
Z pozostałą częścią się zgadzam. Walka z największym europejskim wiatrakiem.
@Agent555 ten wyrok pokazuje patologię polskiego prawa i nie macie się dziwić dlaczego allegro może robić praktycznie co chce.
Sędzia, pewnie w pierwszej instancji stwierdził, że serwis allegro nie przedstawił przejrzystego bilingu transakcji - pełna racja i co z tego. Nie użył innych możliwości jakie posiada - skierowanie pism od odpowiednich organów czy prokuratury - przecież serwis nie twierdził, że była to pomyłka czy odosobniony przypadek.
Allegro się odwoła i może to wygra bo trafi na innego sędziego, który stwierdzi coś innego.
W normalnym kraju po takim wyroku by interweniowały państwowe organy kontrolne - uke, uokik, prokuratura i inne - pobieranie opłat z nieczytelnym bilingiem, wbrew własnemu regulaminowi, ale w zgodzie z automatem, przecież jest to przegięcie, a może też oszustwo.
Ja tu podawałem przykład z własnego podwórka, faktury w koronach czeskich od allegro, mimo, że nie sprzedaję w Czechach - dostałem też biling od serwisu, w którym nie było tych dokumentów - i podobnie jak w cytowanym wyroku nikt w allegro nie wie o co chodzi.
@RED @brakestop @serwis-texas Interesujący artykuł, każdy znajdzie w nim coś ciekawego. Mnie zafrapowała jedna kwestia: po co Allegro zatrudnia te tysiące ludzi, skoro właściwie wszystko robi tam jeden nieomylny algorytm?