anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysłana przesyłka po anulacji zamówienia

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:70509796
#7 Wielbiciel#

Kupiłam belkę do samochodu w środę wieczorem, szacowany wtedy czas dostawy był na poniedziałek-wtorek. Potrzebna mi była na wtorek i o tym też poinformowałam w uwagach do zamówienia prosząc o szybką wysyłkę. W czwartek wieczorem przesyłka dalej nie była wysłana, więc wysłałam przez allegro wiadomość do sprzedawcy z pytaniem o termin wysyłki. Zero odpowiedzi. W piątek koło 15 dzwoniliśmy do sprzedawcy co z tą przesyłką to powiedział, że jeszcze nie jest wysłana, nie umiał odpowiedzieć kiedy zostanie wysłana i twierdził, że do środy dojdzie. Nie mogłam tak ryzykować, a że przesyłka nie była jeszcze wysłana to anulowałam zamówienie w allegro i zamówiłam belkę z innej strony z gwarancją, że we wtorek do mnie dojdzie. 

Po anulacji w piątek i w dziś (w sobotę) sprzedawca zaczął nagle wydzwaniać, że przecież przesyłka wysłana i kto poniesie koszty wysyłki (250 zł), bo przecież nie on i grozi mi, że zgłosi sprawę do allegro.

Ja mam status anulowany przesyłki i w związku z tym nie zamierzam odbierać paczki. Czy sprzedawca ma prawo żądać ode mnie pokrycia kosztów przesyłki skoro ją anulowałam? Płatność miała być za pobraniem.

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:70509796 gdyby przesyłka została już nadana, to nie miałabyś możliwości anulowania zamówienia. Nie ma w systemie żadnej informacji o tej przesyłce, więc jeśli sprzedający ją nadał, to na własną odpowiedzialność. Nie musisz jej odbierać, zamówienie jest anulowane. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@la_nika nie do końca, nie wszystkich przewoźników macie zintegrowanych, a anulowanie to wymysł allegro niema czegoś takiego w UK więc jest to zwykłe odstąpienie, a sam mam zamówienia które dalej wiszą jako opłacone mimo że już je dostałem, Wasze statusy nie mają żadnej mocy prawnej 😞  sprzedawca mógł nadać na własnej umowie i nie będzie tego u Was w systemie a dalej z mocy prawa paczka będzie nadana ze wszystkimi obowiązkami i konsekwencjami dla kupującego 🙂

@Client:70509796 skoro odstąpiłaś od umowy musisz sprawdzić kiedy byłą dokładnie wysyłka, bo jak przed anulowaniem to koszt powrotu paczki będzie po Twojej stronie 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów