Zwracam się z pytaniem dotyczącym procedury zwrotu
Bezpośrednio po dokonaniu zakupu skorzystałem z przysługującego mi prawa do odstąpienia od umowy i wypełniłem formularz zwrotu w systemie Allegro. Mimo to, Sprzedający nadał przesyłkę i obecnie oczekuje ona na odbiór w Paczkomacie.
W związku z tym, że chęć zwrotu zgłosiłem jeszcze przed faktyczną wysyłką towaru, proszę o potwierdzenie:
Czy w tej sytuacji mogę po prostu nie odbierać paczki z Paczkomatu, aby po upływie regulaminowego czasu wróciła ona automatycznie do Sprzedającego (jako zwrot do nadawcy)?
Czy takie działanie (brak odbioru) będzie uznane za skuteczne dokończenie procedury odstąpienia od umowy i pozwoli na automatyczny zwrot środków po powrocie towaru do Sprzedawcy?
Zależy mi na potwierdzeniu, że nie muszę fizycznie odbierać towaru, którego zwrot zgłosiłem natychmiast po zakupie.
@Client:123417176 kolego, napisz do sprzedawcy, takie sprawy najlepiej uzgodnić, po co się później spierać niepotrzebnie...
@Client:123417176 po pierwsze jak można coś zwrócić nie posiadając ? po drugie statusy i system nie zawsze działa popranie, często paczka nadana a Ty widzisz że w przygotowaniu 🙂
Tak możesz nie odbierać a nawet nie powinieneś skoro odstąpiłeś paczka nie należy do Ciebie 😄 Tak paczka wróci i dostaniesz kasę 🙂
@Client:123417176 jeśli odstąpiłeś od umowy zanim nadał paczkę i możesz to udokumentować a allegro ma logi i tam będzie widać kiedy odstąpiłeś i kiedy nadał to towar nie jest twój i go nie odbierasz tyle w temacie, jest 1 wyjątek towar miał z zakładce zwroty adnotację zwrot ograniczony wtedy system nie powinien ci pozwolić odstąpić i jak się udało to błąd allegro i towar prawnie należy do ciebie co by allegro nie twierdziło, chyba że wyłaczenie ze zwrotu jest niezgodne z ustawą o prawach konsumenta, wtedy jest jak w początku wiadomości.