Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłam ladowarke do telefonu, gdzie na aukcji bylo napisane : oryginalna ładowarka firmy przeznaczona do telefonów samsung. Po miesiącu użytkowania nagle telefon przestal ładować. Zaniosłam telefon wraz z ładowarka do serwisu aby stwierdzili przyczynę usterki. Serwisant w ekspertyzie jasno stwierdził, że przyczyna uszkodzenia ładowania byla ładowarka ktora jest tanim zamiennikiem stworzona z niskiej jakości części. Wydal również taka ekspertyze. Sprzedawca ladowarki nie poczuwa się do odpowiedzialności stwierdzając iż nie odpowiada za wady mechaniczne ladowarki. Natomiast w serwisie jasnonstwierdzili , że każda z tych ładowarek wyglada tak samo , bo kupiłam dwie i każda moze spowodować takie szkody z uwagi na swoje właściwości, niskiej jakości wykonanie. Domagam się od sprzedawcy ladowarki zwrotu kosztów naprawy które serwis oszacował na 1150 zl. Sprzedawca nie chce uznać mojego roszczenia , co zrobic ?
To nie ten dział, ale...
Serwisant w serwisie "U Zenka" czy innym tego typu nie jest rzeczoznawcą. Może wyrazić swoją opinię, ale nie jest ona żadnym wyznacznikiem i żadna jego ekspertyza nie jest wiążąca. Sprzedawca ma prawo odrzucić złożoną reklamację, a kupujący ma prawo dochodzić swoich roszczeń w sądzie.
@CeZetKa2 Możesz zrobić dokładnie to, co poradził Ci doradca w dyskusji:
"Sprzedający wydał decyzję reklamacyjną wraz z argumentacją, której nie możemy podważyć."
"Jeżeli kupujący nie zgadza się z decyzją, ma możliwość wypełnienia wniosku o rekompensatę w ramach Allegro Protect https://allegro.pl/allegro-protect/index."
@N_Nitka28 Allegro Protect pokryje koszt ładowarek czy ładowarek i uszkodzonego telefonu?
@CeZetKa2 obu ale najpierw musisz mieć opłaconą fakturę za naprawę, czyli ponieść koszt plus opinia z serwisu i wycena rzeczowa elementów i usług czyli nie zbiorczo naprawa a co wymieniono i za ile
@CeZetKa2 do sądu pozew cywilny weź rzeczoznawcę i z opinią wywalcz swoje jak przegrasz ponosisz koszty jak wygrasz ponosi sprzedawca
To wiem, że mogę z nimi iść do Sądu. Zwłaszcza, że w aukcji jest napisane iz jest to oryginalna ładowarka przeznaczona do telefonów samsung co nie jest nieprawdą. Chciałabym po prostu uniknąć srogi sądowej gdyż to jest czasochłonne, aczkolwiek zrobie to jeśli nie będzie opcji dogadania się. Ponieważ to zbyt duże koszty naprawy, a co więcej serwisant z renomowanego serwisu stwierdził dodatkowo ze jest to produkt niebezpieczny, gdyż mógł przepalić nawet przewody w gwiazdach powodując pożar w domu.
@CeZetKa2 serwisant z renomowanego serwisu nic ci nie da musisz mieć opinie przynajmniej serwisu samsunga, a najlepiej rzeczoznawcy, dwa jak weźmiesz rekompensatę od allegro to na jakiej podstawie sąd ma ci coś przyznać? zadość uczynienie było ba a nawet gdyby to musisz zwrócić protecta zgodnie z regulaminem, wystarczy że sprzedawca poinformuje allegro że dostałaś zadośćuczynienie z innego źródła to ci allegro zrobi windykację jak im kaski szybko nie zwrócisz. 3 katalog allegro w którym sprzedawca nie ma wpływu na edycję pozycji w katalogu i powoła się na to że mu allegro samo zmieniło przypisanie produktu bo miał być zamiennik ale algorytm dopiął po zdjęciu z produktem oryginalnym i nawet regulamin nie uratuje kupującego bo w regulaminie niby pisze że za połączenie odpowiada sprzedawca ale na tym forum znajdziesz kilkaset wpisów jak allegro samo zmieniło komuś połączenie lub zmodyfikowało produkt można sobie uwiarygodnić taką wersję a tobie allegro nie udostępni takiej informacji. Weź protecta i zapomnij ewentualnie nega wystaw bez treści bo zacznie się zabawa w ściąganie negatywów przez allegro bo naruszasz czyjś interes osobisty albo łamiesz regulamin treścią.
@CeZetKa2 Tak oryginał za 15zł zapewne, zaraz daje do myślenia, ale jak Ci Alelgro wypłaci to forma rekompensaty, a jak sprzedajacy wprowadza w błąd ofertą to powinno się go oddać do sądu.
@CeZetKa2
poczytaj ten wątek, może Cię zainteresować:
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/niezgodno%C5%9Bci-towaru-z-umow%C4%85-defi...