anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

ZAKUPY-Dlaczego musze zapłacić za zwrot mimo że sprzedawca deklaruje darmowy zwrot

Alan_700
#11 Animator

Dzień Dobry

Zakupiłem od Sprzedawcy Towar, wybrałem dostawce PACZKOMAT IN POST, sprzedawca deklaruje darmowy zwort do 14 dni, ale kiedy otwarłem zakładkę żeby dokonać ZWROTU PACZKOMATEM - IN POST , nie ma opcji wogóle DARMOWEGO ZWROTU OD tego Sprzedawcy nazwa sklepu 

www-akcila-pl

nr oferty  zamówiłem od Sprzedawcy dywanik do łazienki - oglądnąłem zapakowałem - wogóle go nie rozkładałem w łazience, sprzedawca deklaruje ZWROT DARMOWY, chyba że się zamówiło POCZTEXEM, DHL, DPD kurierem to zwrot jest płatny, ale ja jak zwykle zamówiłem towar na PACZKOMAT IN POST . Proszę Admina Allegro o pomoc, może zmieniły się zasady na Allegro - Regulamin ?

Numer oferty: 17777129425takiego przewoźnika dostarczenia wybrałem IN POST PACZKOMATtakiego przewoźnika dostarczenia wybrałem IN POST PACZKOMATSprzedawca deklaruje darmowy zwrot Paczkomat in POSTSprzedawca deklaruje darmowy zwrot Paczkomat in POSTAle nie ma wogóle opcji darmowego zwrotuAle nie ma wogóle opcji darmowego zwrotu

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Alan_700 Konsultuję ten przypadek. Gdy będę wiedzieć więcej, odezwę się ponownie.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Alan_700
#11 Animator

Rozmawialem z tym Sprzedawcą i on mi napisal w Dyskusji że w jego SKLEPIE NIE MA DARMOWYCH ZWROTÓW i miał pratensje do ALLEGRO - że wbrew jego woli automatycznie przypisujecie że są DARMOWE ZWROTY na IN POST PACZKOMATY, AUTOMATY, jeżeli ktoś zakupił towar np usługa IN POST PACZKOMAT (tak jak ja), napisał mi że absolutnie nie ma żadnych darmowych zwrotów, ale ten SPRZEDAWCA powinie mieć taką wyraźną informacje - np ---SKLEP NIE OFERUJE DARMOWYCH ZWROTOW, ZWROT NA WŁASNY KOSZT, A NIE MA TAKIEJ INFORMACJI, ma tylko taką informacje cytuje ---- 

---Koszt zwrotu Koszt zwrotu zależy od tego, jaką metodę dostawy wskażesz podczas zakupu. JA WSKAZAŁAEM TAKĄ DOSTAWĘ PODCZAS ZAKUPU - skan --- Paczkomat InPost,  i wg mnie, nie wiem może się mylę, jeżeli wybrałem dostawę IN POSTEM, to z tego co wiem INPOST oferuje darmowy zwrot towaru, owszem kiedyś zwróciłem towar do Sprzedawcy i za to zapłaciłem, ale TEN SPRZEDAWCA MIAŁ WYRAŹNĄ INFORMACJE NAPISANĄ NA SWOIM PROFILU, ŻE NIE MA DARMOWYCH ZWROTÓW - TYLKO NA WŁASNY KOSZT , i wszystko jest jasne, a ten sprzedawca o nazwie - www-akcila-pl, na swoim profilu nie informuje KLIENTÓW że Darmowego Zwrotu - NIE MA, nawet na Paczkomat IN POST, o tym się dowiedziałem dopiero od tego Sprzedawcy w Dyskusji, mi to wygląda tak, jakby ten Sprzedawca zatajał tą info i wprowadzał w błąd kupujących, i co .....kliknąłem zwrot bo miał napisane DARMOWY ZWROT IN POST, klikam a tu patrzę że muszę za zwrot zapłacić 14 zł .

oznacz moderatorów

Alan_700
#11 Animator

PS - gdybym wybrał dostawce takiego, gdzie za zwrot się PŁACI, Ok rozumiem, bo takiego dostawce wybrałem np-kurier do domu DPD, to wiadomo że potem jak chce zwrócić taki towar DPD-to muszę zapłacić za zwrot paczki usługa kurier DPD, lub np - POCZTEX, ale ja wybrałem IN POST tak jak zawsze, nadmieniam że usługi SMART nie mam wykupionej . Ten Sprzedawca mi też powiedział że jakbym miał wykupiony SMART to wtedy by w jego sklepie mógł za darmo zwrócić Paczkomatem IN POST towar, pierwszy raz coś takiego słyszę, od innych Sprzedawców zwrcałem towar IN POST Paczkomatem i nic nie płaciłem, tylko musiałem wygenerować KOD, pakowałem towar i do Paczkomatu Zwrot za darmo, nic nie płaciłem z własnej kieszeni . Także proszę o wyjaśnienie, bo nie wiem co zrobić . TOWAR ZAKUPIŁEM - PACZKOMAT DO PACZKOMATU IN POST, a nie DOSTAWA KURIERA IN POST DO MIESZKANIA, DO DOMU , ale do PACZKOMATU IN POST ul. Grodziecka 2  41-250 Czeladź .

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alan_700

W usłudze Inpost Paczkomat nie masz darmowego zwrotu, ten masz w Allegro Paczkomat Inpost (jak zakup był ze Smartem) 

To są dwie różne usługi świadczone przez Inpost. 

oznacz moderatorów

Alan_700
#11 Animator

Dziwne, kiedyś zakupiłem na IN POST PACZKOMAT towar i zwróciłem go zwrot towaru też na Paczkomat, za darmo i nie było napisu ALLEGRO PACZKOMAT INPOST, tylko pisało po prostu INPOST PACZKOMAT nadmieniam że ZAKUP nie był z żadnym SMARTEM, ba !!! jak nawet nie mam wykupionej usługi SMART, to tak wygląda jakby mnie ALLEGRO wg twoich słów zmuszało do wykupienia usługi SMART to wtedy mam prawo do DARMOWEGO ZWROTU (chyba że ich Regulamin się zmienił), ba kiedyś zwróciłem do Sklepu na Allegro, wzmacniacz AUDIO na .....IN POST PACZKOMAT i był zwrot Darmowy i nie klikłem ikony z napisem ALLEGRO PACZKOMAT IN POST, a klikłem IN POST PACZKOMAT i miałem darmowy zwrot, i nie musiałem też wykupywać SMART ,chyba że faktycznie coś się zmieniło i mają nowy Regulamin, niestety nie mam czasu na systemtyczne czytanie regulaminow, bo moje życie nie kręci sie tylko wokół Allegro . pozdro 

oznacz moderatorów

Alan_700
#11 Animator

nadmieniam też pecela że zeskanowałem stronę usług tego sklepu i tam jest napisane IN POST PACZKOMAT - Zwrot Darmowy, a nie pisze ALLEGRO INPOST PACZKOMAT z opcją Smart skan załączam z tego sklepu - 2026-03-17 17 37 23-2.jpg

oznacz moderatorów

Alan_700
#11 Animator

do pecela - przeczytałem ich nowy Regulamin Allegro i faktycznie jak nie ma tego napisu ALLEGRO przed wyrazem IN POST PACZKOMAT, to zwrot nie jest Darmowy, a jak pisze ALLEGRO IN POST PACZKOMAT, to jest darmowy zwrot, choć dawniej tak nie było, dawniej jak zwróciłem towar zakupiony przez IN POST PACZKOMAT, to był zwrot darmowy ciekawe, czyli Regulamin się zmienił . Ciekawe, nie wiedziałem o tym . 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alan_700 @Jakby nie było to za wyświetlanie tej informacji odpowiedzialne jest Allegro a nie sprzedający. 

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Alan_700

Inpostu od lat ma dwie oddzielne usługi paczkomatowe. Masz Inpost Paczkomat 24/7 oraz Allegro Paczkomat 24/7 Inpost. To są dwie różne usługi świadczone przez Inpost.

I teraz Inpost Paczkomat nigdy nie miał darmowego zwrotu, ani wysyłki w ramach Allegro Smart (zarówno płatnej jak i darmowej). Natomiast Allegro Paczkomat Inpost, zawsze miał darmowy zwrot w przypadku nieodebrania przesyłki przez kupującego (bez względu na to czy była to przesyłka Smart czy płatna). Do tego w przypadku wysyłki w ramach Smarta (to ta usługa jest w programie Smart), masz też darmowy zwrot towaru w ramach odstąpienia od umowy (ale tu musisz mieć wykupiony Allegro Smart i przesyłka musi być w ramach Allegro Smart. 

oznacz moderatorów