anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zamiennik tuszu, zepsuta drukarka - u kogo reklamować?

Client:29054347
#8 Zapaleniec#

Kupiłem powystawową drukarkę z przesyłką (z oryginalnymi wkładami). Sprzedawca dawał 4 miesiące gwarancji. Od początku nie działała, były różne błędy. Potem drukowała rozmazany tekst. Po użyciu funkcji czyszczenie głowic na moment się poprawiało. Ponieważ drukuje rzadko i nieistotne rzeczy więc nie reklamowałem jej.

Następnie zakupiłem zamienniki tuszu (myślałem że oryginalne są zaschnięte) które nie rozwiązały problemu. Potem znów używałem oryginalnych i drukarka po jakimś czasie przestała działać - drukuje tylko puste strony. Więc na pewno był problem na początku i nie można stwierdzić czy zamienniki coś zepsuły. Możliwe że w transporcie drukarka uległa uszkodzeniu.

1. czy tu można reklamować drukarkę na zasadach rękojmi (od początku nawet z oryginalnymi tuszami nie działała dobrze) - czy fakt że zastosowałem tymczasowo zamienniki to wyklucza?
Jak udowodnić że był problem od początku użytkowania? Mam wydrukowane strony z rozmazanym tekstem i mogę nagrać film jak drukarka nie działa ale nie zrobiłem tego wcześniej.
2. czy można reklamować u sprzedawcy zamienników, jeśli podczas ich używania drukarka się zepsuła?

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

LEW433
#21 Demiurg#

Oczywiście że można, najlepiej poprzez dyskusję:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Tak, mogłem dodać że już to zrobiłem 🙂 Sprzedawca twierdzi że gwarancja minęła lub mam reklamować u sprzedawcy zamienników. Chciałem tutaj poznać opinie (najlepiej moderatorów allegro) co dalej.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Masz 2lata na reklamację u sprzedającego. Prowadź nadal dyskusję.

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Faktycznie reklamacja to dwa lata.
Ale co zrobić w dyskusji, poprosić o pomoc allegro - bo jest taka opcja?
I tutaj nie wiem czy też mam reklamować u sprzedawcy tuszu jeszcze i czy mogę tak zrobić.

oznacz moderatorów

AGD-RTV-IT
#13 Ambasador#

Drukarka zakupiona od firmy czy od osoby prywatnej? Jeśli od osoby prywatnej, to czy pisała ona w ofercie o skróceniu okresu rękojmi lub jej wyłączeniu?

Jeśli kupowałeś od firmy jako konsument, to tak jak @LEW433 pisał masz 2 lata nie rękojmi (chyba, że kupiłeś drukarkę przed 01.01.2023 r.), tylko sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru z umową, która istniała w chwili wydania towaru. I tu sprzedawca musi udowodnić, że niezgodność nie istniała w chwili wydania.  

Jeśli od osoby prywatnej, która nie wyłączyła/ograniczyła rękojmi za wady, to odpowiada ona za nie przez 2 lata. Tutaj Ty musisz udowodnić, że wada istniała w chwili wydania rzeczy.

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Firma.

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

Reklamacja, napisz że problem z drukowaniem i ,,,,,tyle, więcej nie należy pisać, niech znajdzie sam problem.

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Rozumiem, to trochę komplikuje bo
1. sprzedawca w opisie oferty zamieścił zdjęcie gdzie tekst jest prawidłowy - a u mnie od razu był rozmazany ale przez okres kilku miesięcy nie zgłaszałem tego bo nic prawie nie drukowałem
2. drukarka drukowała na początku, ale zepsuła się po pół roku i nie wiadomo z jakiego powodu

w takim razie wezwałem allegro na pomoc i zobaczymy co zrobią
zresztą nawet nie mogę dodać filmu z pracy drukarki bo załącznik to max 5mb ;/

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:29054347 @Pytanie zasadnicze? Drukarka była używana zgodnie z instrukcją obsługi? Niektóre drukarki - szczególnie atramentowe - wymagają aby były podłączone do zasilania jeśli nie są używane, szczególnie jeśli przerwa w eksploatacji jest długa. Drukarki mają wbudowane mechanizmy zapobiegające zasychaniu dysz ale musi być podłączona do zasilania. 

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

To tak była. Problem występował od początku, no ale się tym nie zająłem od razu. Ogólnie kupiłem w styczniu.

oznacz moderatorów

-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@Client:29054347 Zakup urządzeń "powystawowych" wiąże się ze sporym ryzykiem. Bardzo często są to sprzęty po zwrotach konsumenckich, a sprzedający nie zlecają ekspertyz takich produktów.

Możesz się domagać wymiany lub naprawy drukarki, sprzedający ma obowiązek odebrać ją na swój koszt (zlecić odbiór przez kuriera lub przekazać Ci etykietę do paczkomatu). Jeśli odmówi, masz prawo domagać się zwrotu pieniędzy (odstąpić od umowy).

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Client:29054347 bez oddania na reklamacje to można sobie gdybać. Niech sprzedawca odbierze lub sam odeslij i się okaże 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Client:29054347  Właśnie problem może być z tym "od razu"   Oczywiście drukarkę możesz reklamować w ramach rękojmi  ale problem z tym tuszem.

Tusz jest materiałem eksploatacyjnym i nie jest objęty rękojmią a nawet tą niby  "gwarancją"  sprzedającego.  Jest możliwe że  przyczyną  błędów jest ten zamiennik tuszu ale teraz będzie trochę trudno udowodnić że to był zamiennik dostarczony przez sprzedającego. Sprzedający na pewno sie do tuszu nie przyzna a prawdopodobnie zarzuci ci używanie  zamiennika.

Myślę że sprzedający odrzuci reklamację ale zakładaj dyskusję, masz szansę dostać jakieś odszkodowanie od  Allegro Protect, oni czasem potrafią być hojni.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@br.

Chyba trochę nie doczytałeś. Sprzedawca drukarki i sprzedawca zamienników, to dwóch różnych sprzedawców (przynajmniej tak to rozumiem, ale na pewno nie było to w jeden transakcji). OP kupił drukarkę z oryginalnymi tuszami, po czym po jakimś czasie wymienił je na zamienniki.

Tutaj jednak reklamować uszkodzenie drukarki należy z gwarancji udzielonej przez producenta zamiennika (większość udziela gwarancji, że ich produkt nie uszkodzi drukarki i że w razie czego pokrywają koszty naprawy).

@Client:29054347

Jaka to drukarka? 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@pecela  Ok, faktycznie kupił z "oryginalnymi wkładami"   To jeszcze gorzej, obawiam się że dostawca zamienników nie będzie nawet chciał z nim rozmawiać.  Dostawca drukarki też reklamację odrzuci.

Czy ja mogę składać  reklamację do Orlenu że  nie takie jak potrzeba paliwo sobie nalałem do auta ?

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@br.

Większość dużych producentów zamienników, bierze ryzyko uszkodzenia drukarki na siebie (nie mówię tu o Januszach biznesu, napełniających puste kartridże w warunkach domowych). 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@pecela  Tutaj troszkę się różnimy,  moja wiara w slogany reklamowe jest nieco ograniczona. 

Na pewno producent zamienników będzie starał się wykazać że wada drukarki wystąpiła bez związku z tuszem zamiennikiem, chociaż mogą się zdarzyć sporadyczne przypadki uznania reklamacji.

To tak jak z tymi cudownymi lekami, ileż to ludziom pomogły !!

To tak jak ze sloganami Allegro, masz darmowy smart jako sprzedawca.  Czytasz kto płaci za "darmowy" zwrot nieodebranej przesyłki, czytasz kto płaci za dziwne "przekierowanie przesyłki".

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@br.

Normalnie dostajesz pisemna gwarancję (jest albo na wewnętrznej stronie opakowania, albo na dołączonej ulotce). Poza tym marketing i dobre imię marki najważniejsze (jeżeli firma o to oczywiście dba). Jest to też rodzaj reklamy. 

Większość producentów zamienników, to nie są polskie firmy. Koszt uruchomienie produkcji, to nawet kilkadziesiąt mln USD, mało kogo na to stać. 

Marek jest za to sporo, ale większość albo kupuje od większej firmy wersję OEM (czyli bez oznaczeń producenta), albo skupuje zużyte kartridże i je tylko regeneruje. Tu też duże firmy, które mają renomę, udzielają gwarancji na swoje produkty.

Ps. Większość zamienników dostępnych na allegro, to małe firmy, które tylko regenerują zużyte pojemniki przy pomocy tuszy innych firm, pakują w ładny karton i sprzedają to pod własną marką.

Ps2. 

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Epson Xp-2200.
Tusz: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/027de41a-fccb-315d-bb0c-c7333064653d/oferta/952847c0-...
Zamienniki z najlepszą możliwą oceną.

I teraz, sprzedawca zamienników powie że drukarka sama się uszkodziła, a sprzedawca drukarki że to zamienniki :))

Z mojej perspektywy drukarka była uszkodzona w transporcie i druk był rozmazany, ale po użyciu zamienników już totalnie przestała drukować. I jeszcze błędnie odczytuje tusz.

Spróbuje reklamować obie rzeczy, zobaczymy....

oznacz moderatorów