Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam! Sprzedający zastrasza mnie sprawą w sądzie abym usunęła negatywny komentarz ( prawdziwy poparty dowodami w postaci zdjęć). Uważam że komentarze są po to aby pisać prawdę. Aby inne osoby nie zostały oszukane jak ja. Mam screeny rozmowy i mam zdjęcia towaru. Jako dowody w sprawie. Czy uważacie żebym usunęła komentarz zgodny z prawdą i zataiła informację o oszustwie ? Nawet w opisie jest oszustwo. Napisałam też żeby Was ostrzec mogę zrobić osobny post też.
Ty Masz prawo wystawić subiektywną ocenę , a sprzedawca ma prawo się z nią nie zgodzić , żyjemy w Państwie Prawa . Tutaj nikt Ci nie pomoże ,allegro nie jest Sądem RP ,druga sprawa to żadne zastraszanie tylko standardowa informacja o możliwości podjęcia w sprawie kroków przez sprzedawcę .
@Client:48312526 Za nazywanie sytuacji oszustwem lub osoby oszustem bez wyroku sądu można mieć konsekwencje prawne . Ty masz prawo pisać opinie (ale nie musisz) a sprzedawca zwykle nie ma wyjścia i musi się bronić by spadek jakości nie zablokował mu kompletnie możliwości sprzedaży. Najlepiej zawsze próbować rozwiązać problem polubownie zanim się wytoczy ciężkie działa (negatyw).
@kolekcjoner608 te słowa w komentarzu nie przejdą. Allegro nie pozwoli wystawić komentarza.
To nie jest zastraszanie. Zgodnie z prawem jeżeli sprzedający chce wnieść pozew cywilny przeciwko kupującemu, musi go najpierw wezwać do dobrowolnego zaprzestania naruszenia jego dobrego imienia i poinformować go o możliwości skierowania sprawy na drogę sądową.
Prawo do sądu, to jedno z podstawowych praw zarówno na podstawie konstytucji jak i międzynarodowych przepisów dotyczących praw człowieka. Prawo do sądu zaliczamy do praw fundamentalnych.
Oczywiście, że nie usuwaj. Usuwając pokazuje się takiemu sprzedawcy, że takie praktyki są skuteczne.
Dużo ludzi kupuje na podstawie opinii. A jak są usuwane negatywne komentarze to jak mają ludzie wiedzieć że coś jest nie tak. Nie chcę mi się bawić w sądy. Ale chcialm żeby inni się nie nacieli jak kupią ten produkt.
Pozdrawiam
@Client:48312526 sprzedawcy nie idą do sądu, tylko wysyłają takie straszaki, bo jest to skuteczne, o czym świadczy to, że "nie chcesz się bawić w sądy" i prawdopodobnie usunęłaś swój komentarz. Wysłanie maila o "zaprzestanie naruszenia dobrej opinii" czy czegoś podobnego nic nie kosztuje, a można na tym tylko zyskać. Może jako duży sprzedawca sam bym tak robił, jeśli zauważyłbym, że to najlepszy sposób na czyste konto 😉 Przez jakieś 20 lat słyszałem o chyba 2 przypadkach, że jakiś sprzedawca założył kupującemu sprawę w sądzie i ją wygrał i były to sytuacje t.j. ktoś nie zapłacił, nie widział towaru i wystawił komentarz, że sprzedawca jest oszustem.
to jest informacja/zapwoiedź jego kroków
jakby poszedł do sądu bez tej zapowiedzi to byś pyszczyła, że nie ostrzegł....
Ja rozumiem jakbym kłamała ale to prawda. Nie ma tam też wyzwisk.