anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zastraszanie przez Sprzedającego w celu usunięcia komentarza

Client:48312526
#7 Wielbiciel

Witam! Sprzedający zastrasza mnie sprawą w sądzie abym usunęła negatywny komentarz ( prawdziwy poparty dowodami w postaci zdjęć). Uważam że komentarze są po to aby pisać prawdę. Aby inne osoby nie zostały oszukane jak ja. Mam screeny rozmowy i mam zdjęcia towaru. Jako dowody w sprawie. Czy uważacie żebym usunęła komentarz zgodny z prawdą i zataiła informację o oszustwie ? Nawet w opisie jest oszustwo. Napisałam też żeby Was ostrzec mogę zrobić osobny post też.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ty Masz prawo wystawić subiektywną ocenę , a sprzedawca ma prawo się z nią nie zgodzić , żyjemy w Państwie Prawa . Tutaj nikt Ci nie pomoże  ,allegro nie jest Sądem RP  ,druga sprawa to żadne zastraszanie tylko standardowa informacja o możliwości podjęcia w sprawie kroków przez sprzedawcę .

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:48312526 Za nazywanie sytuacji oszustwem lub osoby oszustem bez wyroku sądu można mieć konsekwencje prawne . Ty masz prawo pisać opinie (ale nie musisz) a sprzedawca zwykle nie ma wyjścia i musi się bronić by spadek jakości nie zablokował mu kompletnie możliwości sprzedaży. Najlepiej zawsze próbować rozwiązać problem polubownie zanim się wytoczy ciężkie działa (negatyw).

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@kolekcjoner608 te słowa w komentarzu nie przejdą. Allegro nie pozwoli wystawić komentarza.

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@Client:48312526

To nie jest zastraszanie. Zgodnie z prawem jeżeli sprzedający chce wnieść pozew cywilny przeciwko kupującemu, musi go najpierw wezwać do dobrowolnego zaprzestania naruszenia jego dobrego imienia i poinformować go o możliwości skierowania sprawy na drogę sądową. 

Prawo do sądu, to jedno z podstawowych praw zarówno na podstawie konstytucji jak i międzynarodowych przepisów dotyczących praw człowieka. Prawo do sądu zaliczamy do praw fundamentalnych. 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

Oczywiście, że nie usuwaj. Usuwając pokazuje się takiemu sprzedawcy, że takie praktyki są skuteczne.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Dużo ludzi kupuje na podstawie opinii. A jak są usuwane negatywne komentarze to jak mają ludzie wiedzieć że coś jest nie tak. Nie chcę mi się bawić w sądy. Ale chcialm żeby inni się nie nacieli jak kupią ten produkt.

Pozdrawiam 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@Client:48312526 sprzedawcy nie idą do sądu, tylko wysyłają takie straszaki, bo jest to skuteczne, o czym świadczy to, że "nie chcesz się bawić w sądy" i prawdopodobnie usunęłaś swój komentarz. Wysłanie maila o "zaprzestanie naruszenia dobrej opinii" czy czegoś podobnego nic nie kosztuje, a można na tym tylko zyskać. Może jako duży sprzedawca sam bym tak robił, jeśli zauważyłbym, że to najlepszy sposób na czyste konto 😉 Przez jakieś 20 lat słyszałem o chyba 2 przypadkach, że jakiś sprzedawca założył kupującemu sprawę w sądzie i ją wygrał i były to sytuacje t.j. ktoś nie zapłacił, nie widział towaru i wystawił komentarz, że sprzedawca jest oszustem.

oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

to jest informacja/zapwoiedź jego kroków

jakby poszedł do sądu bez tej zapowiedzi to byś pyszczyła, że nie ostrzegł....

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Ja rozumiem jakbym kłamała ale to prawda. Nie ma tam też wyzwisk.

oznacz moderatorów