Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, tu została mi ostatnia deska ratunku. Proszę o pomoc i informację, co mogę dalej zrobić.
Po ponad 20 latach Allegro po raz pierwszy zawiesiło moje konto bez powodu. Nigdy nie miałem żadnych długów, nigdy nie złamałem regulaminu, nigdy nie spóźniłem się ze spłatą Allegro czy Allegro Pay, nigdy też nie zakładałem żadnego innego konta. Mam tylko jedno obecne konto, na którym regularnie robię zakupy i z którego korzystam wyłącznie ja od 20 lat, i zawsze przestrzegam regulaminu.
Allegro zawiesiło moje konto, ponieważ mają obawy, że sankcje nałożone na inne konto byłem w jakimś porozumieniu. Otrzymałem informację od allegro: "Według naszych danych dostęp do Pana konta oraz do kont xxx miała ta sama osoba lub ich użytkownicy działali w porozumieniu"...
Sprawa wygląda tak, że mieszkam z rodzicami, a konto, które zostało zawieszone, należy do mojego brata, który nie mieszka z nami od ponad 8 lat i ma całkowicie inny adres zamieszkania. Na jego konto została nałożona sankcja za złamanie regulaminu za jakieś uczestnictwo w transakcji na szkodę sprzedającemu.
Brat odwiedza co jakiś czas rodziców. Gdy brat przyjeżdża, korzysta z tego samego Wi-Fi co ja i cała rodzina. Ostatnio wysłał mi link do oferte sprzętu, więc dodałem do ulubionych, i to jest jedyne powiązanie, jakie było. Nigdy nie korzystał z mojego Allegro, tak samo jak ja z jego czy on z mojego, każdy szuka i kupuje inne rzeczy, to czego potrzebuje, na własnych kontach.
Pisałem do Allegro, więc odpisali mi: "Mamy uzasadnione obawy co do bezpieczeństwa transakcji. Nasze zastrzeżenia budzą szczególnie powiązania z innymi, objętymi przez nas sankcjami, kontami w Serwisie"...Nie mam bladego pojęcia, o jakie transakcje chodzi, pomiędzy sobą na pewno nikt żadnej transakcji nie robił, a zakupy na Allegro robi każdy dla siebie na własnych kontach, najprawdopodobniej chodzi o ten link który mi wysłał i to mogło powiązać, a najlepsze jest to że w domu jest jeszcze jedno konto które posiada Tata na swoje dane, również korzysta z tego samego WiFi i też często wymieniamy się linkami do ofert, i jemu konto nie została zawieszone, więc najprawdopodobniej moje konto zostało zawieszone z automatu...
Moje pisanie do Allegro i proszenie o pomoc, że to jakaś pomyłka, nic nie daje, bo piszą, by kontaktowała się tą osobą, której konto zostało zawieszone, a ja nic nie mogę. Dalsze pisanie i tłumaczenie Allegro staje się bezskuteczne, bo wygląda to tak, jakbym bardziej pisał z botem niż z człowiekiem, typu kopiuj i wklej. W ogóle nie chcą mnie wysłuchać i piszą: "Gdy Pana kolejne wiadomości nie będą zawierały nowego wątku, pozwolę sobie zamknąć je bez odpowiedzi"...
Regulamin Allegro mówi: "Jeśli z naszych danych systemowych wynika, że kilka osób regularnie i niezależnie od siebie korzystających z Allegro jest ze sobą powiązanych (poprzez nazwisko, adres domowy bądź adres IP komputera), a zdarzy się, że jedna z nich złamie nasze zasady i jej konto zostanie zawieszone, nie blokujemy automatycznie kont pozostałych osób"...Więc dlaczego mi zostało zawieszone? 😞 Czyżby między sobą nie wolno było rozmawiać, by stać się niezależnym? ;(
Brat mnie poinformował że decyzja zdjęcia ograniczenia zostanie podjęta najwcześniej 2026r jaki miesiąc to nie wiadomo. Dla mnie to za długo, a co będzie jeśli w ogóle nie zniosą blokady i stracę konto za nic ;(
Allegro to część mojego życia, kupuję tu regularnie to, czego potrzebuję, i pomaga mi to w życiu, zawsze mogłem znaleźć i kupić to, czego szukam. To, co się stało, strasznie mnie zmartwiło i zestresowało. Jestem osobą, która bardzo przeżywa takie rzeczy i nie wiem, czy przez to nie zachoruję lub nie wpadnę w jakąś depresję.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc lub podpowiedzieć, co mogę dalej zrobić? Może ktoś z was miał podobną sytuację i sprawa została rozwiązana pozytywnie?
Allegro potraktowało mnie bardzo surowo gdzie nic nie zrobiłem to mam odpowiadać za czyny kogoś innego 😞
Czekam na pomoc.
@elodawid jak dział bezpieczeństwa twierdzi, że 2026 zostanie podjęta decyzja to zostaje czekać lub iść do sądu.
Nie przeskoczysz
@elodawid Nic z tym nie zrobisz.
@elodawid przykro mi, ale w sprawie blokady konta nie jestem w stanie pomóc tutaj na forum. Kwestię nałożonej blokady, możesz wyjaśnić jedynie w wiadomościach mailowych z działem, który nałożył blokadę.
Sąd to bardzo dobry pomysł, tylko problem w tym że to może trwać bardziej długo. Może na Policję?, bo tak szczerze mówiąc Allegro przypisuj Mi czyny kogoś innego i zawiesiło mi konto za nic, to wygląda tak jakbym miał odpowiadać za tą osobę...a to podlega chyba pod przestępsto przypisując czyny kogoś innego.
A UOKIK coś może z tym zrobić?
Jestem pewny ze gdziegolwiek to zgłoszę to sprawę wygra, bo takie surowe kary jakie stosuję Allegro to jest nie do przyjęcia.
@elodawid Ani policja, ani UOKIK Ci nie pomoże.
Jak masz czas i pieniądze to możesz się z tym udać do sądu.
Allegro wiąże trwale. Jak kedyś mieszkaliąście razem, to dla Allegro wystarczy, aby uznać wasze konta za powiązane.
A i był kiedyś przypadek gościa, co rozstał się z partnerką jakieś 11 lat wcześnie. Potem ona narobiła długów, a jemy zablokowali konto. Wystarczyło, że 11-12 lat wcześniej byli parą.
moim zaniem oni tego nawet w 2028 nie zdejmą,
był tez przypadek gdzie ktoś wynajął lokal po poprzedniku mającym blokady na allegro, po adresach i IP podmioty zostały powiązane mimo że się nie znały
Kolejny powód do tego ,aby poszukać przyjaźniejszego miejsca do robienia zakupów ,a są , na prawdę bardzo fajne .
@elodawid jeśli jesteś konsumentem, udaj się do rzecznika lub UOKiK i opisz sprawę może coś pomogą 🙂
I to jest właśnie problem w Polskim prawie o ochronę osób, powinna być jakaś ogólna państwowa strona z możliwość zgłoszenie firm do odpowiednich służb za surowe traktowanie użytkowników jak i łamanie własnego regulaminu, a przecież regulamin allegro mówi jasno, że jeśli ktoś złamie regulamin a są inne konta innych osób to innych kont nie blokują, a mi zablokowali za nic.
Opłacone Allegro Smart zablokowane, traktuje to jako przywlaszczenie pieniędzy przez allegeo, tak samo jak nie mogą nic sprzedać co na tym tracę.
No nic będę czekał kosztem swojego zdrowia do przyszłego roku, a jak nie odblokują konta to podejmę kolejne kroki i będzie trzeba to nagłośnić, bo tak być po prostu nie może ze tak allegro surowo traktuje uzytkownikow.
Na obecny stan zdanie o allegro mam bardzo złe 😞