anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zawieszone konto

0708
#7 Wielbiciel#

Zostało zawieszone moje konto z powodu naruszenia Regulaminu Programu Monetowego oraz Regulamin Allegro (art. 10.1). Na koncie są karty podarunkowe o znacznej wartości. Potrzebuję pilnie dokonać zakupu, a allegro nie odpowiada. Czy ktoś może pomóc?

oznacz moderatorów
37 ODPOWIEDZI 37

0708
#7 Wielbiciel#

pomimo kilkukrotnych prób kontaktu, do chwili obecnej nie otrzymałem merytorycznej odpowiedzi w sprawie zwrotu środków zgromadzonych na kartach podarunkowych, które przypisane są do mojego konta Allegro. Pragnę podkreślić, że środki te stanowią mój majątek i zgodnie z obowiązującym prawem nie mogą zostać zatrzymane bez podstawy prawnej.

Przekazywana przez Zespół Bezpieczeństwa ogólna informacja, iż "kwestia została już wyjaśniona", nie odnosi się do mojego konkretnego żądania – tj. wskazania procedury zwrotu środków w wysokości ok. 7 500 zł z tytułu niewykorzystanych kart podarunkowych.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@0708 Twoje konto jest zawieszone i nie odblokujemy go, o czym poinformowaliśmy Cię kilkukrotnie w korespondencji 52276689. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

0708
#7 Wielbiciel#

Witam, czy mogłaby Pani spowodować, żeby ktoś odpowiedział mi jaki mają Państwo stosunek do zwrotu środków z kart podarunkowych. Za każdym razem otrzymuję poniższą odpowiedź:

Dzień dobry,

Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania, jednak poruszona przez Państwa kwestia została już wyjaśniona w toku korespondencji.

Jeśli w kolejnej wiadomości nie pojawią się nowe wątki, pozwolę sobie pozostawić ją bez odpowiedzi.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@0708  bo w dziale bezpieczeństwa pracuje Linda 

Nie_chce_mi_si_z_Tob_gada.gif

oznacz moderatorów

0708
#7 Wielbiciel#

Allegro ma dokładnie takie podejście do klientów. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@0708 odniesiemy się do tej kwestii. Proszę Cię jednak o cierpliwość. Zapewniam, że wrócimy do Ciebie z odpowiedzią w wiadomości mailowej. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@0708 a było kombinować, wyłudzać monety i narażać na straty sprzedawców, każda wyłudzona moneta to strata dla sprzedawcy 1 zł, oraz kosztowny zwrot towaru bo pewnie robiłeś zakupu i zwracałeś 😞 słusznie że blokują kombinatorów 😉

________
Κώστας
oznacz moderatorów

0708
#7 Wielbiciel#

Zamówienia zostały anulowane zaraz po niezamierzonym zakupie. System Allegro powinien odejmować z konta monety za niesfinalizowane tranzakcje. Myślę, że to nie wina klienta, a systemu.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Jak niezamerzonym??

oznacz moderatorów

0708
#7 Wielbiciel#

Polskie i europejskie prawo jednoznacznie przyznaje konsumentowi prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość – bez podania przyczyny, w terminie 14 dni. Jest to prawo wynikające z ustawy oraz dyrektyw unijnych, którego żadna firma, w tym Allegro, nie ma prawa ograniczać ani warunkować. Wszelkie próby narzucania dodatkowych wymagań lub utrudniania skorzystania z tego prawa są niezgodne z prawem i mogą zostać zgłoszone odpowiednim organom nadzorczym  

Właśnie w oparciu o to prawo anulowałem transakcje, z których chciałem się wycofać – w pełni legalnie i zgodnie z obowiązującymi przepisami.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

No a allegro miało prawo zastosować art 10 podejrzewając przekręt i tyle 

oznacz moderatorów

0708
#7 Wielbiciel#

Nie do końca, ale napewno nie miało prawa ograniczania dostępu do moich środków (w postaci kart podarunkowych), które zostały powierzone allegro. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@0708 i dziwnym trafem w każdym zamówieniu były monety ? A te środki to nie przypadkiem z monet ? 

Więc powołujesz się na ustawę konsumencką i odstąpienie a wiesz że jest tam też zapis:

Art. 40. 3. W przypadku odstąpienia od umowy, umowa jest uważana za niezawartą, a
konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega
zwrotowi w stanie niezmienionym,

________
Κώστας
oznacz moderatorów

0708
#7 Wielbiciel#

Za zdecydowaną większość anulowanych zamówień nie były przyznane monety. System działa nie prawidłowo. Jeżeli ktoś zwraca/anuluje zamówienie to również monety powinny zostać zwrócone. Dokładnie tak jak jest z zapłatą. Allegro nie może karać konsumenta za niedoskonały system. Nie uważasz?

oznacz moderatorów

piksarek
#7 Wielbiciel#

Wydaje mi się, że jest tutaj bardzo wiele pytań i wątpliwości, a bardzo niewiele odpowiedzi. Może napisz oświadczenie tutaj, że upoważniasz Administratora danych (Allegro) do ujawnienia w tej dyskusji wszystkich okoliczności związanych ze sprawą i wówczas będziemy mieli jasny obraz, bo tak to wróżenie z fusów. Ty przedstawiasz swoją wersję, piszesz co chcesz, a Allegro musi milczeć. Nie mogą opublikować swoich ustaleń i co za tym idzie publicznie ujawnić przyczyn zablokowania konta i odmowy zwrotu środków z karty podarunkowej. A wydaje mi się, że muszą być ku temu jakieś powody, bo ot tak, to by było bezprawne przywłaszczenie środków. 

oznacz moderatorów

0708
#7 Wielbiciel#

Witam, nie oczekuję tutaj odpowiedzi. Oczekuję, że allegro odpowie czemu nie odpowiada w temacie kart podarunkowych. Jeśli nie chce ich zwrócić to niech podadzą podstawę prawną. Jeśli chodzi o zawieszone konto to dostałem poniższą informację. 
informujemy, że zawiesiliśmy Twoje konto, ponieważ naruszyłeś Regulamin Programu Monetowego oraz Regulamin Allegro (art. 10.1). Według naszych danych Twoje zakupy w ofercie Allegro zostały zrobione w innym celu niż nabycie oferowanego przedmiotu. Tymczasem w Allegro nie jest dozwolone wykonywanie czynności prawnych dla pozoru.

oznacz moderatorów

piksarek
#7 Wielbiciel#

No i wszystko jasne w temacie konta. Dodam tylko, że i bez regulaminu Allegro zawieranie umów dla pozoru jest niedozwolone w obrocie prawnym. Teraz sprawa jest jasna, albo w drodze ugody udowodnisz, że tak nie było albo spór w sądzie i tam zgodnie z art. 6 kc ciężar dowodu będzie ciążył na stronie która wywodzi z niego skutek prawny, czyli Allegro będzie musiało wykazać, że umowa zawarta była dla pozoru. Oczywiście na tej samej podstawie możesz tego żądać w sporze pozasądowym czyli teraz. Tylko teraz nie masz środka przymusu.

Dalej to sam sobie przeczysz bo "nie oczekuję tutaj odpowiedzi. Oczekuję, że allegro odpowie czemu nie odpowiada w temacie kart podarunkowych. Jeśli nie chce ich zwrócić to niech podadzą podstawę prawną." czyli jednak oczekujesz odpowiedzi w sprawie indywidualnej, a tutaj wydaje mi się że Allegro ma nieco związane ręce i nie może publicznie o tym pisać. 

Moim zdaniem, w oparciu o stanowisko Allegro mówiące o tym, że konto zostało zablokowanie trwale i ostatecznie nie zadawaj pytań tylko wystąp z żądaniem zwrotu niewykorzystanych środków z kart podarunkowych lub samych kart podarunkowych lub o warunkowe umożliwienie skorzystania z konta w celu wyłącznie zużycia środków z tych kart. Na taki wniosek Allegro musi odpowiedzieć i wówczas będziesz miał jasność co do stanu prawnego i faktycznego. Dalej albo się dogadacie, albo spór sądowy lub rozwiązania alternatywne bo i takie są. 

oznacz moderatorów

catnis
#9 Pomysłodawca#

No ale stroną umowy przy kupnie kart podarunkowych jest przecież ten twój pracodawca, który ci je dał. Więc czemu to tobie by allegro miało cokolwiek zwracać lub nawet się tłumaczyć? Pewnie dlatego allegro nie odpowiada na twoje pytania odnośnie środków z kart podarunkowych - zwyczajnie nie musi.

oznacz moderatorów