Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Przed chwilą zwróciłam przedmiot który nie doszedł bo wczoraj dostała taki sam i pomyślałam że szybciej będzie go zwrócić przez allegro. Ale gdy wypełniałam ankietę o zwrocie kazało mi podać jak chce zwrócić. Co teraz mam zrobić skoro nigdy ne dostałam przedmiotu a i tak mam go zwrócić?
@Client:60231316 Nic nie musisz robić. Zwrot przed dostawą jest Twoim odstąpieniem od umowy. Nie musisz w tej sytuacji odbierać towaru, gdyby nawet sprzedawca go wysłał, i odsyłać. Nie ma znaczenia, jaką wpiszesz metodę odesłania, wpisz cokolwiek. Po prostu wyślij formularz zwrotu i sprzedawca odda Ci pieniądze.
Najlepiej się zawsze zastanowić czy to co kupuję jest mi potrzebne a nie dokładać sobie jak i sprzedawcy niepotrzebnej roboty i kosztów.
@Client:60231316
Przed chwilą zwróciłam przedmiot który nie doszedł
Jeszcze nie zwróciłaś. (aby coś komuś zwrócić - najpierw trzeba wejść w posiadanie). Na razie wypełniając formularz zwrotu - prawdopodobnie tylko odstąpiłaś od Umowy zakupu i zadeklarowałaś odesłanie (czyli zwrot) rzeczy (właśnie w taki sposób jak napisałaś w formularzu).
Teraz masz 14 dni na zwrot (czyli odesłanie rzeczy do Sprzedawcy) - chyba, że zechce sam odebrać od Ciebie. Nieodebranie zamówionej przesyłki - to nie to to samo co jej odesłanie.
A tu masz uzasadnienie wynikające wprost z Ustawy (na wypadek jakichkolwiek wątpliwości):
😄
@Client:60231316 Radzę Ci nie zwracać uwagi na post powyżej. To niepotrzebne komplikowanie prostej sprawy przez forumowicza, który tylko z tego jest tu znany. Wszystko masz napisane w moim poście - zwrot w tej sytuacji to odstąpienie od umowy i nie musisz niczego odbierać i odsyłać. To samo napisze Ci Allegro.
@Client:60231316
Dodam jeszcze oficjalne informacje podawane przez Allegro:
3. Czas na poinformowanie sprzedającego i nadanie przesyłki
Gdy zwracasz towar, musisz poinformować o tym sprzedającego, a następnie nadać do niego przesyłkę zwrotną. Dowiedz się, jak to zrobić i ile masz na to czasu.
[..]
Aby poinformować sprzedającego o zwrocie, wypełnij Formularz zwrotu towaru – znajdziesz go w opcjach przy wybranym zakupie, w zakładce Moje zakupy. W ten sposób sprzedający dostanie informację o Twojej rezygnacji. Nie musisz już wysyłać żadnych dodatkowych dokumentów, wiadomości, ani też potwierdzać zwrotu telefonicznie.
B. Ile masz czasu na nadanie przesyłki zwrotnej
Po wypełnieniu Formularza zwrotu towaru masz kolejne 14 dni kalendarzowych, aby nadać przesyłkę.
https://allegro.pl/pomoc/artykul/polityka-zwrotow-na-allegro-q0yPaBXLrhD#3-czas-na-poinformowanie-sp...
@xyz96 @A3dam Dziękuję, że podzieliliście się swoimi radami dla autorki tego wątku.
@Client:60231316 Czy udało Ci się już zgłosić zwrot Sprzedającemu?
@_HolaOla_
Jeżeli Autorka wątku jeszcze nie wysłała formularza zwrotu, ale serio potraktowała (lub potraktuje) te nieśmieszne żarty:
"Nic nie musisz robić. "
"nie musisz niczego odbierać i odsyłać."
"i sprzedawca odda Ci pieniądze. "
- to istnieje ryzyko, że odpowiedź na Twoje pytanie będzie negatywna.