Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Dokonałem zwrotu poprzez Allegro, przesyłka została nadana paczkomatem i wg aplikacji inPost sprzedający ją odebrał. Kiedy mogę spodziewać się zwrotu pieniędzy?
@sztefan111 do 14 dni od odstąpienia powinny być tam skąd płaciłeś lub na koncie które podałeś 🙂
Ok, dziekuję za odpowiedź. Strasznie ciężko się dokopać do tej informacji :-).
@sztefan111 Sprzedawca, jeśli już otrzymał towar, powinien oddać wpłatę niezwłocznie. Będzie z tym problem, napisz tu ponownie.
Ok, ale troszkę się gubię: sprzedawca ma 14 dni na zwrot czy powninien oddać niezwłocznie (tzn. w ten sam dzień?) ? Wg inPost paczkę odebrano wczoraj o 10:53.
@sztefan111 Prosto : niezwłocznie - max 14 dni. Pamiętaj niezwłocznie nie oznacza natychmiast,
@sztefan111 Przepisy mówią; Sprzedawca po otrzymaniu oświadczenia o rezygnacji kupującego ma obowiązek zwrócić wpłatę niezwłocznie, najpóźniej, w ostateczności, w czasie 14 dni. Może się jednak wstrzymać ze zwrotem do chwili otrzymania zwracanego towaru.
Tu masz zapis z ustawy;
@sztefan111 Do 14 dni od odstąpienia - poinformowania sprzedawcy, jak wczoraj odebrał to daj kilka dni na papierologię 😞 ale nie dłużej niż 14 dni od odstąpienia po tym czasie możesz robić zadymę ( dyskusja, sąd, policja, prokurator, abw itp )
@sztefan111 w przypadku odstąpienia od umowy Sprzedający powinien zwrócić Ci środki w ciągu 14 dni od Twojego oświadczenia, jednak może się wstrzymać do czasu, aż otrzyma zwracany przedmiot. Informacje na temat zwrotów znajdziesz tutaj.
xyz96 - gubisz się już nieco w wyjaśnieniach. Nie chce mi się szukać wcześniejszych wątków, lecz są one nieco "rozbieżne".