anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwróciłem towar w allegro i miałem go odesłać paczkomatem, ale przegapiłem termin i kod jest już nie

TomekMkk
#7 Wielbiciel#

Zwróciłem kuipony przedmiot w allegro i dostałem kod do paczkomatu, zeby go odesłać. Ale przegapiłem termin zwrotu. Czy taki kod można wygenerować raz jeszcze? 

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

kostas11
#21 Demiurg#

@TomekMkk jeśli nie odesłałeś towaru w ciągu 14 dni od odstąpienia, zwrot się przedawnił i Ci nie przysługuje 😞  oczywiście możesz napisać do sprzedawcy czy przyjmie po czasie ale już wysyłka będzie ana Twój koszt 🙂

Art. 34. 1. Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub
przekazać ją osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie,
jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze rzecz. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TomekMkk
#7 Wielbiciel#

No tak, ale "zakup" został dokonany elektronicznie, a "zwrot" też został dokonany elektronicznie w wyznaczonym terminie. 

Poza tym sprzedający nie ma z tym problemu. Po prostu chcę wiecziec, czy jest mozliwosc po raz drugi wygenerować kod do paczkomatu? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie ma, zwrotu możesz dokonać tylko raz w wyznaczonym czasie, zawsze możesz odesłać na własny koszt skoro sprzedający wyraża na to zgodę.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@TomekMkk  "czy jest mozliwosc po raz drugi wygenerować kod do paczkomatu? "

To jest pytanie do Allegro, może admini odpowiedzą: @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@TomekMkk 

Nie zwrot został dokonany, tylko odstąpienie od umowy.

Ze zwrotem się spóźniłeś. Jeśli sprzedawca się zgadza, zrób jak radzi @LEW433 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Kasiulki2  Wcale się nie spóźnił ze zwrotem, ma na zwrot kolejne 14 dni.

Wydaje się że spóźnił się z darmowym zwrotem....

Zapóźniony jestem w tych kombinacjach...   muszę chyba przećwiczyć.  Na kim by tak??? 

oznacz moderatorów

Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@br. 

Ja rozumiem to tak: @TomekMkk  odstąpił od umowy, ale w ciągu 14 dni od tego odstąpienia nie odesłał towaru. W ten sposób utracił prawo do zwrotu.

Bardzo możliwe, że kod zwrotu mu się przedawnił - skoro przepisy nakazują odesłać towar w 14 dni od odstąpienia, to kod może być właśnie tyle ważny.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Kasiulki2  Ja  to widzę inaczej, ma prawo do zwrotu 14 dni po odstąpieniu od umowy, czyli 28 dni od zakupu.  Tylko że  Allegro wymyśliło darmowy zwrot w ciągu 14 dni od zakupu i tak chyba to funkcjonuje.  Ale na własny koszt  może wysłać w dalszym ciągu.

A tak naprawdę to niczego tu pewnym być nie można.

oznacz moderatorów

Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@br. 

Ma prawo do zwrotu w ciągu 14 dni po odstąpieniu, czyli maksymalnie 28 dni po otrzymaniu towaru (jeśli odstąpienia dokonał w ostatnim możliwym terminie).

Jeśli odstąpi od umowy po trzech dniach od dostawy, może odesłać towar do 17 dni od dostawy.

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@Kasiulki2 
Są też tacy co lekkomyślnie wypełniają formularz zwrotu na Allegro zanim otrzymają przesyłkę z zakupem rozpoczynając sobie w ten sposób 14-dniowy termin na obowiązkowe odesłanie rzeczy do sprzedawcy.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@A3dam 

Ignorantia nocet - nie tylko ta iuris🙂

oznacz moderatorów

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@br. 

Na odesłanie towaru konsument ma 14 dni od złożenia oświadczenia, więc nie zawsze jest to 28 dni. Jeśli zgłosi dzień po zakupie to pozostaje mu tylko 14 dni na odesłanie.

br.
#21 Demiurg#

@TomekMkk   Zaraz, zaraz...  napisz jeszcze raz jakoś logicznie:

"Zwróciłem kuipony przedmiot w allegro..."

Więc zwróciłeś czy tylko zgłosiłeś zamiar zwrotu?

Jeśli zgłosiłeś sprzedającemu zamiar zwrotu czyli inaczej odstąpiłes od umowy to masz jeszcze kolejne 14 dni na wysłanie przedmiotu.

Kod do paczkomatu jest ciągle ważny, pakuj przedmiot i wysyłaj.

oznacz moderatorów

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@br.  

Napisał, że kupił elektronicznie i zwrócił elektronicznie 😂  Teraz jeszcze tylko potrzebuje kod do paczkomatu 😂

br.
#21 Demiurg#

@Kaliope_Brzeg  Ok,  więc skoro kupił elektronicznie to niech odeśle elektronicznie...  po co mu kod???

Echh..  ten język...😡

oznacz moderatorów

Kasiulki2
#17 Koryfeusz#

@Kaliope_Brzeg 

Kama, no coś Ty!

O wirtualnych paczkomatach nie słyszałaś? Gabaryt A: 10 MB, gabaryt B 100 MB, gabaryt C 1GB. Powyżej 1 GB tylko wirtualnym kurierem😂

oznacz moderatorów

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@Kasiulki2 

🤣😂