Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zwróciłem kuipony przedmiot w allegro i dostałem kod do paczkomatu, zeby go odesłać. Ale przegapiłem termin zwrotu. Czy taki kod można wygenerować raz jeszcze?
@TomekMkk jeśli nie odesłałeś towaru w ciągu 14 dni od odstąpienia, zwrot się przedawnił i Ci nie przysługuje 😞 oczywiście możesz napisać do sprzedawcy czy przyjmie po czasie ale już wysyłka będzie ana Twój koszt 🙂
Art. 34. 1. Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub
przekazać ją osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie,
jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze rzecz. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem.
No tak, ale "zakup" został dokonany elektronicznie, a "zwrot" też został dokonany elektronicznie w wyznaczonym terminie.
Poza tym sprzedający nie ma z tym problemu. Po prostu chcę wiecziec, czy jest mozliwosc po raz drugi wygenerować kod do paczkomatu?
Nie ma, zwrotu możesz dokonać tylko raz w wyznaczonym czasie, zawsze możesz odesłać na własny koszt skoro sprzedający wyraża na to zgodę.
@Kasiulki2 Wcale się nie spóźnił ze zwrotem, ma na zwrot kolejne 14 dni.
Wydaje się że spóźnił się z darmowym zwrotem....
Zapóźniony jestem w tych kombinacjach... muszę chyba przećwiczyć. Na kim by tak???
@Kasiulki2 Ja to widzę inaczej, ma prawo do zwrotu 14 dni po odstąpieniu od umowy, czyli 28 dni od zakupu. Tylko że Allegro wymyśliło darmowy zwrot w ciągu 14 dni od zakupu i tak chyba to funkcjonuje. Ale na własny koszt może wysłać w dalszym ciągu.
A tak naprawdę to niczego tu pewnym być nie można.
Ma prawo do zwrotu w ciągu 14 dni po odstąpieniu, czyli maksymalnie 28 dni po otrzymaniu towaru (jeśli odstąpienia dokonał w ostatnim możliwym terminie).
Jeśli odstąpi od umowy po trzech dniach od dostawy, może odesłać towar do 17 dni od dostawy.
@Kasiulki2
Są też tacy co lekkomyślnie wypełniają formularz zwrotu na Allegro zanim otrzymają przesyłkę z zakupem rozpoczynając sobie w ten sposób 14-dniowy termin na obowiązkowe odesłanie rzeczy do sprzedawcy.
Ignorantia nocet - nie tylko ta iuris🙂
Na odesłanie towaru konsument ma 14 dni od złożenia oświadczenia, więc nie zawsze jest to 28 dni. Jeśli zgłosi dzień po zakupie to pozostaje mu tylko 14 dni na odesłanie.
@TomekMkk Zaraz, zaraz... napisz jeszcze raz jakoś logicznie:
"Zwróciłem kuipony przedmiot w allegro..."
Więc zwróciłeś czy tylko zgłosiłeś zamiar zwrotu?
Jeśli zgłosiłeś sprzedającemu zamiar zwrotu czyli inaczej odstąpiłes od umowy to masz jeszcze kolejne 14 dni na wysłanie przedmiotu.
Kod do paczkomatu jest ciągle ważny, pakuj przedmiot i wysyłaj.
Napisał, że kupił elektronicznie i zwrócił elektronicznie 😂 Teraz jeszcze tylko potrzebuje kod do paczkomatu 😂
@Kaliope_Brzeg Ok, więc skoro kupił elektronicznie to niech odeśle elektronicznie... po co mu kod???
Echh.. ten język...😡
Kama, no coś Ty!
O wirtualnych paczkomatach nie słyszałaś? Gabaryt A: 10 MB, gabaryt B 100 MB, gabaryt C 1GB. Powyżej 1 GB tylko wirtualnym kurierem😂