anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot do nadawcy

snajperss55
#7 Wielbiciel

Zamówiłem produkt na allegro, podczas statusu przesyłki "oczekuje na nadanie" zgłosiłem zwrot i napisałem, że nie chcę tego zamówienia i proszę nie wysyłać. Pomimo statusu dostałem status odmowny:
"Decyzja o zwrocie

Sprzedający odmówił zwrotu pieniędzy.
Komentarz sprzedającego:
To już zostało wysłane, to tylko powód, dla którego logistyka państwowa działa"

OK -  informacja o nadaniu DPD dopiero pojawiła się w następny dzień roboczy.
Poczekałem, aż paczka dojdzie, odebrałem ją. Napisałem do sprzedawcy (chińczyk, ale zwrot do Niemiec), że odebrałem paczkę, nie otworzyłem jej, bo z góry chciałem ją zwrócić. Prosiłem o zmianę decyzji zwrotu na allegro, ale nie odpisuje mi już. Jak mam podpiąć numer przesyłki zwrotnej do śledzenia allegro, by "allegro" wiedziało, że zwrot został wysłany i wiedziało też, że odbiorca go odebrał?

Paczkę odebrałem od kuriera 16.07, a zwrot nadałem 17.07 jednak statusy mam takie i sprzedawca zignorował moją prośbę o zmianę tego:

Co zrobić, bo nie mam doświadczenia we zwrotach

snajperss55_0-1752745383351.png

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@snajperss55 Zgłoszenie zwrotu nie obliguje sprzedawcy do przerwania procesu realizacji zamówienia 

oznacz moderatorów

snajperss55
#7 Wielbiciel

Proszę o przeczytanie całej wiadomości, ponieważ było wg. mnie przeczytane pierwsze zdanie.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@snajperss55 Wypełnienie formularza zwrotu nie jest jednoznaczne z anulowaniem zamówienia. Sprzedający mógł wysłać zamówienie, bo było już w realizacji. 

W tej sytuacji załóż dyskusję ze sprzedawcą. W zakładce Moje Zakupy wybierz zamówienie, dla którego chcesz otworzyć dyskusję. Przejdź do szczegółów zamówienia i kliknij [zgłoś problem z zakupem]. W kolejnym kroku wskaż powód dyskusji i zaznacz jedną z opcji dostępnych na liście. Sprzedający będzie miał 24 godziny na odpowiedź (czasu nie liczymy w weekendy i święta), będziesz mógł poprosić nas o pomoc. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów