Witam,
Czy mogę zrobić taką rzecz, czy jest to legalne, czy nie zostanie potraktowane przez sprzedającego jako oszustwo.
Chce zakupić produkt, urządzenie elektroniczne do firmy, ale nie wiem czy spełni moje oczekiwania. Dlatego chciałbym kupić jako osoba prywatna, uruchomić i przetestować.
Jak spełni moje wymagania to czy mogę, kupić drugą sztukę u tego samego sprzedawcy z fakturą na firmę i zwrócić ją jako tą pierwszą sztukę kupioną prywatnie? Nie można wystawić faktury do paragonu bez NIP, stąd takie kombinacje.
Sądzę, ze takie rozwiązanie jest korzystne dla sprzedającego, gdyż dostanie w zwrocie zupełnie nową sztukę.
Czy jeśli sprzedawca rozpozna np. po numerze seryjnym to czy mogę mieć problemy? Mogę oczywiście odesłać pierwszą przetestowaną sztukę, ale wtedy sprzedawca otrzyma otwarty i użyty produkt.
Dziękuje i pozdrawiam,
Paweł
@Client:38515938 Masz prawo kupić jako konsument, złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy i odesłać.
Masz też prawo kupić jako firma na fakturę.
Nie masz prawa podmieniać towarów pomiędzy tymi zakupami.
Musisz zwrócić dokładnie ten konkretny towar który kupiłeś w tej konkretnej transakcji.
Jeśli zrobisz inaczej to najlepszym wypadku sprzedający może odmówić przyjęcia zwrotu do momentu odesłania właściwego towaru a w najgorszym nawet zarzutami z art. 286 KK.
Mogę jak najbardziej zwrócić tą konkretną sztukę. Jednak chciałem wyjść na przeciw sprzedającemu i zwrócić drugi identyczny zakupiony również u niego. Sprzedający wówczas unika nie wiem, kosztów/czasu na zweryfikowanie produktu, jego kompletności i sprawności.
Dla mnie byłoby to czysto ludzkie podejście.
@Client:38515938 Podejście czysto ludzkie a całkiem przy okazji unikniesz ewentualnego pomniejszenia zwracanej kwoty za towar który rozpakowałeś i sprawdziłeś.
Ewentualnego, natomiast nawet w takim przypadku dokładam sprzedającemu jeszcze więcej pracy w postaci wyceny wysokości utraty wartości.
Ok, rozumiem. Nie warto się w to bawić, bo jak się trafi na mało wyrozumiałego sprzedawcę, można sobie narobić kłopotów.
Dzięki!
ps. Nie wolałbyś takiego rozwiązania jako sprzedający? Wolałbyś robić problemy?
Wszystko zależy od rodzaju towaru itp.
Wspominasz o numerach seryjnych - może być tak, że sprzedający prowadzi np. ewidencję tych numerów i do konkretnego zakupu jest przypisany konkretny numer seryjny.
Nie, to byłoby oszustwo. Masz zwrócić towar kupiony w danej aukcji, a nie jakiś inny.
@Client:38515938 Może lepiej byłoby zapytać sprzedawcę ? Do niego mogą trafić twoje argumenty.
Nasz forumowy obrońca konsumentów nie byłby zadowolony z twoich niecnych zamiarów.
@Client:38515938 Mam dla Ciebie lepsze wyjście.
Pójdź do sklepu stacjonarnego i przetestuj. Zgodnie z prawem testować przed zwrotem możesz dokładnie tak samo jakbyś to mógł zrobić w sklepie stacjonarnym. Jełsi przekroczysz te granice to nawet jeśłi zrobisz odstąpienie jako konsument to sprzedawca może obniżyć wartośc zwrotu . A przy elektronice ta obniżka może być znaczna
Wiec przetestuj w sklepie stacjonarnym a potem możesz kupić na allegro na Fv jeśłi tam oferta jest bardziej atrakcyjna.
Inne "kombinacje" odradzam
@_Likos_
a Twoim zdaniem to będzie uczciwe wobec sprzedawcy w sklepie stacjonarnym?. Potestować sobie urządzenie, zabierać czas, a na koniec da zarobić komuś innemu w internecie.
@Client:35386082 ja tylko mówie co jest prawnie dopuszczalne.
Poza tym myśle że to tak samo uczciwe wobec sprzedawcy stacjonarnego jak kupno dla testowania i robienie zwrotu sprzedawcy internetowemu który musi dwa raz robić paczke + jedną rozpakować i przyjąć na magazyn+ zrobić dokumentacje ze zwrotu.