anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot polara z narukiem

dobrzyn2
#2 Obserwator#

Zamówiłem polara z nadrukiem. Okazało się, że jest za mały. Czy mogę dokonać zwrotu (odstąpić od umowy bez podawania przyczyny)?

W ograniczeniach zwrotu jest informacja : Rzecz wyprodukowaną na indywidualne zamówienie kupującego, według jego wytycznych. Np.: koszulka z zaprojektowanym przez kupującego nadrukiem.

Konkretnie chodzi tutaj o aukcje: https://allegro.pl/oferta/duzy-polar-z-haftem-personalizacja-ochrona-3xl-8544114401?snapshot=MjAyMi0...

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

LEW433
#21 Demiurg#

Ale zawsze może reklamować na podstawie rękojmi, odpowiada sprzedający. Składaj i napisz że za mała, albo wymieni albo coś zaproponuje.

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@LEW433 
Reklamację składa się na okoliczność ew. niezgodności towaru z ofertą. 
Jeżeli rozmiar jest taki jaki został zamówiony to w przypadku zindywidualizowanego nadruku -  podstaw do reklamacji nie ma ( i jeszcze narazisz Kupującego na konieczność pokrycia kosztów transportu w dwie strony), a prawo do odstąpienia z Art.27 UoPK - nie przysługuje  

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

dobrzyn2
#2 Obserwator#

Tylko nie mogę zrozumieć jednego. W ofercie jest wyraźnie napisane jaki to jest napis i jakiego napisu dotyczy oferta ja nie zmieniałem tego napisu wiec dlaczego nie mogę zwrócić tego towaru>

oznacz moderatorów

AlePiesio
#14 Krzewiciel#
Ale jest też napisane że trzeba wybrać kolor polara i kolor napisu, wszystko jest robione na indywidualne życzenie klienta
oznacz moderatorów

DrapexPL
#12 Orędownik#

Możesz dokonać zwrotu.

Nadruk wybrany z oferty nie jest "na zamówienie" - nie napisałeś przecież sprzedawcy, że ma wykonać indywidualny nadruk na przykład z podesłanej przez Ciebie grafiki. Wybrany został z dostępnych na aukcji. Nie nosi to znamion "indywidualnego zamówienia".

W swojej ofercie mam drapaki dla kotów, skok wysokości co 10cm. 50cm, 60cm, 70cm, 100cm itd. Produkcja idzie non stop, pod konkretne zamówienia klientów. Nie oznacza to, że są to zamówienia indywidualne. Indywidualne to takie, w której klient kupuje drapak 70cm i prosi o wysokość 67cm (której nie mam w ofercie, a którą można wykonać bez problemu). Takiego zwrotu (na drapak 67cm) nie muszę przyjmować, muszę natomiast rozpatrzyć reklamację. Oczywiście warto wcześniej uświadomić klienta, co się z tym wiąże.

Podobnie z zakupem innych produktów, możesz bez problemu oddać ręczniki z wybranym haftem "imienia" itp. Nawet firany cięte z metra o ile nie zmienisz ich wysokości...

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@dobrzyn2 
Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem: "w przypadku zindywidualizowanego nadruku" - wówczas prawa do odstąpienia z Art. 27 nie masz.
Jeżeli był to tylko napis z oferty, ale nie było tam np. innych elementów, które oferta obejmuje: logo, inne znaki lub napisy, etc. - to będąc konsumentem prawo do odstąpienia od umowy jest.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Tak, tu wszyscy czytają bez zrozumienia, oprócz prawnika 🙂 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@dobrzyn2 Jeżeli to była koszulka i nadruk z katalogu sprzedawcy, a Ty tylko wybierasz wzory przez niego udostępnione, to masz pełne prawo do zwrotu towaru. Nie byłoby tego prawa wtedy, gdyby nadruk był przez Ciebie zaprojektowany - gdyby sprzedawca nadrukował tam Twój rysunek, grafikę itp. Nie ma żadnego znaczenia, że nadruk został wykonany po Twoim zamówieniu. Jeśli sprzedawca odmawia Ci zwrotu, otwórz Dyskusję i poproś o pomoc Allegro. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@dobrzyn2 A pisałeś albo dzwoniłeś do sprzedawcy, że chcesz zwrócić ?

oznacz moderatorów