Kupiłam niedawno Eludril - płyn na nadwrażliwość zębów. Ale, funny story, po użyciu tego płynu zęby bolą jeszcze bardziej! Zaufałam producentowi i kupiłam od razu dwie butelki (w pierwszym zamówieniu). Pierwszą z butelek użyłam kilka razy, ale za każdym razem zęby bolą. Produkt się nie sprawdził, pogorszył jedynie mój stan. Czy jest możliwość zwrócenia obu butelek, tzn. tej nierozpoczętej i tej, którą już otworzyłam?
O to musisz pytać sprzedawcę, od którego kupiłaś, a nie na publicznym forum. Ale tej otwartej na 99% już nie zwrócisz.
@Client:88664904 Zgłosić zwrot, oraz zwrócić w 14 dniowym terminie możesz tylko tą nieotwartą butelkę. Natomiast na butelką napoczętą nalezy złożyć reklamację i zażądać niech sobie sprzedający ją zabierze.
Zastanów się nad zgłoszeniem tego specyfiku do odpowiednich instytucji, może Sanepid? Była ostatnio nagłośniona afera że sprzedający sprzedawał jako suplementy różne prochy które sam produkował. Może to podobny przypadek?
A na nadwrażliwość jest pasta Sensodyne.
Bardzo dziękuję za pomoc. Pasty Sensodyne używam, niestety nie pomaga...
U jednego zadziała a u drugiego nie.
Miałem kiedyś problem z odsłoniętymi szyjkami zębów - dentysta powiedział żebym kupił pastę Sensodyne.
No i od samego mycia tą pastą zęby bolały mnie sto razy bardziej niż zwykle.
Mojemu tacie ta sama pasta pomogła.
Także no.
eludril jest na stany zapalne
blednie dobrałeś specyfik.
konsultuj się ze stomatologiem co?
Nie sprecyzowałam - chodzi o Eludril Sensitive - bez alkoholu. Polecił mi go stomatolog, na nadwrażliwość zębów.. 😞
Tak czy inaczej, bardzo dziękuję za odpowiedź.
@Client:88664904 Płyn działa i jest w porządku, nikt ci nie przyjmie otwartego produktu.
Osobiście polecam GUM PAROEX 0,12% – PŁYN DO PŁUKANIA JAMY USTNEJ BEZ ALKOHOLU. Ale profilaktycznie stosuje się go maksymalnie przez 2 tygodnie w miesiącu. Pozostały czas polecam płyn Plax Tea&Lemon. Pasta do mycia zębów do wrażliwych zębów.
Oto najczęstsze przyczyny bólu po zastosowaniu Eludrilu:
1. Reakcja na wysoką dawkę chlorheksydyny:
Eludril (szczególnie ten klasyczny, czerwony) ma wysokie stężenie chlorheksydyny. Jest ona zabójcza dla bakterii, ale u osób z odsłoniętymi szyjkami zębowymi lub mikrouszkodzeniami szkliwa może powodować gwałtowną reakcję bólową. To nie jest ból psującego się zęba, a raczej silne podrażnienie zakończeń nerwowych.
Klasyczny Eludril zawiera alkohol (ponad 40%). Jeśli dana osoba ma:
stany zapalne dziąseł,
afty,
ubytki klinowe (wytarte szkliwo przy dziąsłach), ...to alkohol wnikający w te miejsca będzie powodował piekący ból, który promieniuje i jest mylony z bólem zęba.
Chlorheksydyna drastycznie zmienia środowisko w jamie ustnej. Czasami gwałtowne wybicie flory bakteryjnej przy istniejącym już stanie zapalnym miazgi (o którym znajomy mógł nie wiedzieć) powoduje "odezwanie się" zęba.
To najczęstszy błąd! Klasyczny Eludril Care/Classic często wymaga rozcieńczenia (zazwyczaj do kreski na dołączonym kieliszku). Jeśli płukano usta koncentratem, po prostu „poparzył” śluzówkę i podrażnił zęby chemicznie.
Dziękuję!