Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Zakupiłem radio i chce je zwrócić odrazu po sprawdzeniu iż nie działa przycisk w nim. I dokonałem już zwrotu i otrzymałem Kod zwrotny. W sposobie zwrotu mam tylko "Wyślę produkty samodzielnie" i pytanie czy obojętnie jaką drogą to wyśle czyli np. Pocztą, kurierem czy Paczkomatem Allegro czy InPost Paczkomaty?? Bo nic nie pisze jaką drogą mam odesłać. I czy gdy odeśle np. Paczkomatem InPost to kto płaci za przesyłke i kiedy jest ona pobierana?
@Corristo24 wybrany przez Ciebie powód jest reklamacyjny, czyli nie zwracasz przedmiotu w ramach odstąpienia od umowy, ale go reklamujesz. W takim przypadku to Ty płacisz za odesłanie, a sprzedający po uznaniu reklamacji (jeśli zdecyduje się oddać Ci wpłatę) pokrywa koszt wysyłki.
Natomiast sprzedający przy pierwszej reklamacji może zaproponować wymianę lub naprawę urządzenia, a nie zwrot wpłaty.
No bo nie miałem innej opcji do wyboru jak tylko "Wyślę produkty samodzielnie". Ale pytanie jak mam odesłać paczkę bo nigdy tego nie robiłem. Czy Paczkomatem InPost mogę to odesłać?? Czy obojętnie jaką drogą byle na właściwy adres.
I pytanie czy oni to naprawią, czy wymienią czy po prostu zwrócą mi pieniądze? Skąd moge to wiedzieć?
@Corristo24 decyzję reklamacyjną podejmie sprzedawca po zapoznaniu się z produktem , a jaką ? nie dowiesz się bez podjęcia kontaktu , przed zgłoszeniem zwrotu wypada napisać choćby maila .
Zaznaczyłaś zwrot w zakładce "Moje zakupy" be podania przyczyny czy że uszkodzony albo... i teraz zakup był ze Smartem czy nie?
Dzień dobry Kiciuś
la_nika albo ja czegoś nie rozumiem albo to nie ten powód braku darmowego zwrotu. Jeszcze wczoraj reklamowałam torebkę zaznaczając: Reklamacja (wada/niezgodność towaru)-Inna wada bądź niezgodność towaru z umową. I darmowy zwrot był. Nie dawno też kieckę córy z licytacji odsyłałam reklamując i też był. Więc albo ta zasada dotyczy tylko wybranych metod dostaw albo powód jest inny...
@AnnaG-Antyki pewnie powód jest błahy , autor watku zakupił produkt nie korzystając z dostwy w ramach smart .
@Corristo24 możesz odesłać go w dowolny sposób, jak Ci będzie najwygodniej.
@AnnaG-Antyki @mdrogeria to, że przy zwrocie jest wysyłka własna wynika z tego, że zakup nie był w ramach Smart i sprzedający miał takie ustawienia w zakładce zwroty, że kupujący przy każdej metodzie dostawy zwraca przedmiot na własny koszt.
W przypadku metody Allegro Paczkomaty InPost też zawsze jest darmowy zwrot (nawet jeśli to nie Smart!). To czy jest to odstąpienie od umowy czy reklamacja nie wpływa na koszt przesyłki zwrotnej. Tak mogło wynikać z mojej odpowiedzi, ale to tylko dlatego, że odpisałam na ostatnie pytanie nie odnosząc się do tego dlaczego w ogóle zwrot ma być "wysyłką własną". Przepraszam, jeśli wprowadziłam Was w błąd 🙂
Natomiast @Corristo24 tak jak pisałam, jeśli sprzedający uzna reklamację, to powinien Ci zwrócić ten koszt.
@la_nika nie do końca "możesz odesłać go w dowolny sposób, jak Ci będzie najwygodniej".
Sprzedający nie ma obowiązku odbierać zamówień z automatów, paczkomatów itp. - a autor postu pytał o taką metodę.
Więc chyba dobrze byłoby w tym miejscu doprecyzować, że nadać może dowolnie (nawet w paczkomacie), byle na adres wskazany przez sprzedającego (a nie do paczkomatu).t
@preshop Tak, oczywiście masz w tej kwestii rację. Monika miała na myśli sposób nadania. Jako adres docelowy zawsze należy wskazać adres podany w zakładce "zwroty" (chyba że kupujący ustali inaczej ze sprzedawcą).
@la_nika Czyli jeśli wyśle na adres podany przez sprzedawcę przez Paczkomaty InPost to ja pokrywam zwrot, a jeśli wyśle przez "Allegro Paczkomaty InPost" to nic nie płace? Bo tego nie rozumiem
@Corristo24 nie, obojętnie jaką metodę wysyłki wybierzesz, przy wybranej przez Ciebie metodzie dostawy, zwrot będzie płatny (ale jeśli sprzedający uzna reklamację, to powinien Ci go zwrócić).
Odesłanie byłoby za darmo, gdyby w ofercie była metoda Allegro Paczkomaty InPost albo dostawa w ramach Smart! i to ją być wybrał przy składaniu zamówienia.
Czyli jeśli wyśle na adres podany przez sprzedawcę przez Paczkomaty InPost to ja pokrywam zwrot, a jeśli wyśle przez "Allegro Paczkomaty InPost" to nic nie płace? Bo tego nie rozumiem