anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot produktu zakupionego na fv

berkwit_pl
#7 Wielbiciel#

Zakupiłem używany obiektyw do aparatu na fakturę VAT .

Niestety obiektyw mi nie odpowiada i chciałbym go zwrócić . 

W opisie aukcji była możliwość zwrotu w ciągu 14 dni , sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu ponieważ był to zaup na fv . 

Sprzedajemy biżuterię i według PKD nie świadczymy żadnych usług związanych z fotografią. Czy sprzedawca moze w takim przypadku odmówić zwrotu ? 

oznacz moderatorów
32 ODPOWIEDZI 32

berkwit_pl
#7 Wielbiciel#

jeszcze nie wrzuciłem to świeży zakup 🙂 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@berkwit_pl Ale nie zaprzeczysz, że miałeś zamiar wrzucić?

oznacz moderatorów

berkwit_pl
#7 Wielbiciel#

Tu nie chodzi teraz o koszty ,faktury itd. tylko o interpretację przepisów. Jeżeli zakupiłem przedmiot który nie spełnia moich oczekiwań to czy mam prawo go zwrócić czy nie . To jest kwestia tego zapytania . Sam jako sprzedawca nie lubię zwrotów ale jak klient przedsiębiorca coś zwraca to nie robię mu z tym problemów i nigdy nikomu zwrotu nie odmówiłem 

oznacz moderatorów

fox_paws
#14 Krzewiciel#

@Ziolko39   @berkwit_pl Aparat bezpośrednio związany z działalnością ale nie zawodowo, bo nie sprzedaje aparatów, ani zdjęć, lecz związany pośrednio, bo fotografuje biżuterię, którą sprzedaje.

Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Ziolko39 Źle myślisz , zapis odnosi się do produktów nie związanych z profilem działalności czyli tych , o których nie masz pojęcia , nie znasz ich bezpośrednio  o to nie Twoja branża , nie jesteś fachowcem w odniesieniu do nich ,

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@7-MALY-7 Pod warunkiem jeżeli kupiłeś jako konsument, a nie na firmę

oznacz moderatorów

fox_paws
#14 Krzewiciel#

@Ziolko39 Oznacza to, że jeżeli mikroprzedsiębiorca, zawiera umowę bezpośrednio związaną z jego działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, jest traktowany jak konsument.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@fox_paws Nadal uważam, że jest nadinterpretacja > wykorzystywanie ułomności tego przepisu

@mdrogeria Akurat trochę się znam > mam pojęcie o czym piszę > przez 25 lat prowadziłem działalność gospodarczą (handlując odzieżą dziecięcą, zabawkami, kosmetykami i chemią)

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Ziolko39 skoro uważasz ,że Masz rację to wytłumacz w jakim celu ten zapis został wprowadzony , tylko w jednym , aby osoba prowadząca JDG miała możliwość zapoznać się bezkosztowo z produktem , o którym nie ma zielonego pojęcia 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@mdrogeria Uważam, że kupujący chce wykorzystać nienależące się mu prawo zwrotu > popełnił błąd kupując bez namyślenia się

A jednak zakup jest związany z jego PKD > co jasno wykazał @drekenzes > Zakup jest bezpośrednio związany z Twoimi wpisami w PKD.  A to co jest?47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet,

Ten PKD to podchodzi pod każdy twój zakup, sorry, taki mamy klimat. Sprzedaj sobie ten obiektyw w internecie, zgodnie z Twoim PKD.

oznacz moderatorów

berkwit_pl
#7 Wielbiciel#

Nie nieprzemyślany tylko nie spełniający oczekiwań. Dla twojej wiedzy to ten sprzedawca mi go właśnie doradził po rozmowie. Temat rozwiązany . Z tym PKD to faktycznie strzał w kolano chociaż jeszcze nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją żeby sprzedawca nie przyjął zwrotu 

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@berkwit_pl  napisał(a):

Zakupiłem używany obiektyw do aparatu na fakturę VAT .

Niestety obiektyw mi nie odpowiada i chciałbym go zwrócić . 

W opisie aukcji była możliwość zwrotu w ciągu 14 dni , sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu ponieważ był to zaup na fv . 

Sprzedajemy biżuterię i według PKD nie świadczymy żadnych usług związanych z fotografią. Czy sprzedawca moze w takim przypadku odmówić zwrotu ? 

Zakup jest bezpośrednio związany z Twoimi wpisami w PKD.  A to co jest?

47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet,

Ten PKD to podchodzi pod każdy twój zakup, sorry, taki mamy klimat. Sprzedaj sobie ten obiektyw w internecie, zgodnie z Twoim PKD.

berkwit_pl
#7 Wielbiciel#

Tego nie brałem pod uwagę tylko usługi . Dobrze jest zapytać bo ktoś zawsze spojrzy z innej strony i nie widzi tego co ty chcesz zobaczyć .  Czyli 

oznacz moderatorów