Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, czy jest możliwość zwrotu roweru elektrycznego w ciągu 14 dni którym się zrobiło naście kilometrów w celu testów? Rower kupiłem jako powystawowy z zerowym przebiegiem, jednak stan baterii mi nie odpowiada (słabo trzyma) Czy sprzedający może jakoś mi utrudniać zwrot lub w ogóle odmówić wypłaty pieniędzy? Mówimy tu o kwocie powyżej 10000zl.
@Client:53444666 Jeśli złożysz oświadczenie o odstąpieniu od umowy to sprzedawca nie ma prawa odmówić przyjęcia zwrotu (jeśli jest przedsiębiorcą) ale może obniżyć kwotę zwrotu o utratę wartości roweru.
Jeśli uważasz, że bateria może być wadliwa to rozważ złożenie reklamacji na podstawie rękojmi.
Pamiętaj, że jeśli złożysz oświadczenie o odstąpieniu od umowy to prawo własności przechodzi ponownie na sprzedającego i nie można tego odwołać - pozbawiasz się prawa do reklamacji.
@Client:53444666 ile to naście kilometrów ? co znaczy słabo trzyma ?
@komis-bell dał Ci odpowiedź ale napisz co to za silnik i jak pojemność baterii ? ja jaki m tyrybie go testowałeś itp. żeby jeździć na rowerze elektrycznym trzeba go wyczuć tu sporo rzeczy wpływa na baterię 😞
Ja ma canyona silnik bosch bateria 500 potrafi przejechać i 40 km a jak ogarniesz przełożenia itp. to potrafię w trybie eco zrobić 170 km 😄 Katalogowo piszą że 100 km
Masz prawo do zwrotu przy zakupie konsumenckim, sprzedajacy ma także prawo potrącić jakby wartość roweru się zmniejszyła w wyniku twojego "testowania" ale jak uważasz że bateria jest słaba albo nie trzyma to lepiej złożyć reklamację z tytułu rekojmi: https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/
@Client:53444666 Zapytam z czystej ciekawości - jaki to rocznik roweru czy też baterii?
A ja się zapytam z ciekawości jak wygląda sprawa wymiany takiej baterii (czy są dostępne na wymianę?) i kosztów z tym związanych. Sprawa dotyczy sporych pieniędzy więc jeżeli kupujący złoży reklamację a kupił od firmy to firma może "naprawić" rzecz montując nową baterię.
@Skill_Player W teorii to by było najłatwiejsze rozwiązanie choć dla sprzedającego bardzo kosztowne. Problem może być taki - w jaki sposób udowodnić, że bateria „słabo trzyma”? Jeśli „trzyma” kilka kilometrów po naładowaniu do 100% to ok, nie ma problemu ale co jeśli „trzyma” np. 70 km kiedy producent podał np. Max 100 km zasięgu. Wytrzymałość baterii to kwestia bardzo wielu czynników…
Nie sądzę żeby było problemem sprawdzenie zużycia baterii, są do tego odpowiednie narzędzia.😐
@Client:53444666 Gratulacje, posiadasz wiedzę, że masz prawo zwrotu przez 14 dni od zakupu. Szkoda tylko, że posiadasz dalszego ciagu tej wiedzy, mówiącego o tym jak możesz przetestować zakupiony produkt. Podpowiem. Tak, jak mógłbyś to zrobić w sklepie stacjonarnym, a tam nikt nie pozwoli ci przejechać dla testów „nastu” kilometrów. Teraz możesz zwrócić rower, ale za wypożyczenie do testów poniesiesz koszty.