Witam serdecznie mam pytanie kupiłam gitarę po czym ja zwróciłam w oryginalnym opakowaniu i wraz z nalepka szklo( minęło 5 dni od zakupu )wczoraj sprzedający mi pisze że zwrot dotarł do niego uszkodzony przez firmę kurierska i w takim wypadku ja mam ubiegać się o odszkodowanie od firmy kurierskiej bo on nie ponosi odpowiedzialności za przesyłkę uszkodzona w transporcie moje pytanie jest takie czy to nie sprzedający powinien ubiegać się o odszkodowanie i czy może mi odmówić zwrotu kosztów gitary jeżeli wie że zawiniła firma kurierska
Ok to wszystko wiemy . Jak mamy złożyć reklamację w allegro delivery jak kupujacy nie spisał protokołu zniszczenia odeslał paczke a spisany protokół na zwrotną paczke delivery odrzuca z powodu że reklamacja nie może dotyczyć odesłanej paczki bo kupujacy napisał że przesyłka cala a przedmiot uszkodzony . Paczka do nas wraca uszkodzona i przedmioty zniszczony . U kuriera nie można złożyć reklamacji bo odsyla do allegro delivery. Czy to oznacza że allegro delivery to teraz firma kurierska która rozpatruje reklamację.
@zbig0303 Allegro Delivery to program dostaw, gdzie to my jako Allegro odpowiadamy za przesyłki. Dla dostaw realizowanych przez Allegro Delivery reklamację należy składać przez ten formularz.
To proszę odpowiedzieć na pytanie.
Jak mamy złożyć reklamację w allegro delivery jak kupujacy nie spisał protokołu zniszczenia odeslał paczke a spisany protokół na zwrotną paczke delivery odrzuca z powodu że reklamacja nie może dotyczyć odesłanej paczki bo kupujacy napisał że przesyłka cala a przedmiot uszkodzony . Paczka do nas wraca uszkodzona i przedmioty zniszczony.
Protokół szkody, nie jest bezwzględnie wymagany. W Rozporządzeniu w sprawie reklamacji usługi pocztowej mamy:
§ 3. [Elementy reklamacji]
2. Do reklamacji wnoszonej w postaci innej niż za pomocą środków komunikacji elektronicznej należy dołączyć:
3) kopię protokołu sporządzonego przez operatora pocztowego bezpośrednio przy przyjęciu uszkodzonej przesyłki rejestrowanej lub stwierdzonych ubytkach jej zawartości - w przypadku przyjęcia tej przesyłki przez adresata - albo
4) oświadczenie o stwierdzonych ubytkach lub uszkodzeniach przesyłki rejestrowanej złożone przez przyjmującego tę przesyłkę bezpośrednio przy przyjęciu przesyłki;
3. Do reklamacji wniesionej za pomocą środków komunikacji elektronicznej należy dołączyć kopie dokumentów, o których mowa w ust. 2. Jeżeli jest to niezbędne dla prawidłowego rozpatrzenia reklamacji, operator pocztowy może zażądać przekazania mu oryginałów tych dokumentów.
Tu ważne jest też czy odbiorca odmówił odbioru czy też odebrał i następnie dokonał zwrotu. W drugim przypadku, jest to inna paczka, niż ta, którą wysłałeś (i nie ma żadnego powiązania z przesyłką, którą wysłałeś) i tu za stan zwracanego produktu odpowiada kupujący.
ps. Bardzo ważny jest tu art 87 ust 6 ustawy Prawo pocztowe, tego nie da się ominąć.
Roszczenie z tytułu nienależytego wykonania usługi pocztowej wygasa wskutek przyjęcia przesyłki pocztowej bez zastrzeżeń, chyba że ubytki lub uszkodzenia przesyłki pocztowej niedające się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i nie później niż po upływie 7 dni od przyjęcia przesyłki zgłosił operatorowi pocztowemu roszczenie z tego tytułu oraz udowodnił, że ubytki lub uszkodzenia przesyłki powstały w czasie między przyjęciem przesyłki przez operatora pocztowego w celu wykonania usługi pocztowej a jej doręczeniem adresatowi.
Tak takie są przepisy prawa pocztowego. Kupujacy otrzymał uszkodzoną paczke. Zwraca ja bo ma na to 14 dni. Pisze powód zwrotu paczka cała a przedmiot uszkodzony . Piszemy mu że niech składa reklamacje do allegro delivery podając przepisy prawa pocztowego. Gdy odeśle paczkę to jej nie odbieramy a gdy ja odbierzemy to robimy wycenę uszkodzeń i zwracamy 1 zł .
Czy tak należy postąpić. Może ktoś odpowie bo na razie to każdy podaje jakie są prawa pocztowe reklamacji
To jest reklamacja z tytułu niezgodności z umową. Teraz twoim zadaniem jest ją rozpatrzyć tak jak każdą inną reklamację. Nie jest to reklamacja przesyłki, tylko przedmiotu.
Tu obowiązuje domniemanie, że wysłałaś uszkodzony produkt i zgodnie z UoPK, musisz udowodnić, że wysłałeś nieuszkodzony produkt.
Który sprzedawca sprzedajac na allegro sprzedaje uszkodzony towar jaki jest w tym interes żeby sprzedać uszkodzony towar . To komu mam udowodnić kupującemu . Czyli należy przed wysyłką przedmiotu wysłać mu zdjecia tego przedmiotu że jest nigdzie nie uszkodzony . Żeby mieć dowód że kurier odebrał nie uszkodzony przedmiot .Tak
A jak kupujacy napisze że przedmiot uszkodzony i karton uszkodzony to też będzie reklamacja przedmiotu.
Nie myl dwóch rzeczy. 14 dniowy termin na odstąpienie od umowy, to zupełnie co innego niż reklamacja uszkodzonego produktu. W przypadku odstąpienia (czyli potocznie zwrotu), za stan zwracanego produktu odpowiada kupujący (art 34 ust 4 UoPK). Natomiast w przypadku reklamacji, to po pierwsze, termin to 2 lata od daty sprzedaży, a po drugie tu obowiązuje domniemanie wysyłki uszkodzonego produktu, chyba że sprzedawca udowodni, że było inaczej albo domniemania tego nie można pogodzić ze specyfiką towaru lub charakterem wady (art 43c ust 1 UoPK).
A co do reklamacji kupującego, to rozpatrujesz ją jako reklamację z art 43d UoPK.
Wracając jednak do przesyłki, to kluczowe jest to czy przesyłka w chwili doręczenia była cała (przesyłki od ciebie do klienta i od klienta do ciebie, traktujesz jako dwie osobne przesyłki, chyba że kupujący odmówił odbioru). Jeżeli przesyłka była cała a zawartość uszkodzona i kupujący zgłasza ci reklamację, to rozpatrujesz ją jako reklamację z tytułu niezgodności z umową (oczywiście możesz zgłosić reklamację do przewoźnika, ale ty masz 14 dni na decyzję). Natomiast jeżeli przesyłka była uszkodzona w momencie doręczenia i kupujący odebrał ją od kuriera bez uwag, to odrzucasz reklamację, powołując się na odbiór bez zastrzeżeń (nie można reklamować wad, o których się wiedziało, a stan przesyłki w chwili doręczenia jest rzeczą widoczną). Po prostu widziały gały, co odbierały. A możesz w takim przypadku poprosić przewoźnika o potwierdzenie doręczenia przesyłki wraz z informacją czy odbiorca zgłaszał jakieś uwagi.
ps. Przesyłka kurierska to przesyłka rejestrowana, czyli jest przyjmowana i wydawana za pokwitowaniem (ma ona taki sam status jak np list polecony, to ta sama kategoria). Podpis kupującego na protokole doręczenia jest tożsamy z tym, że przesyłka dotarła cała lub akceptuje on jej stan i rezygnuje on z wszelkich roszczeń z tego tytułu (jak była uszkodzona).
@zbig0303 dlatego ci sprytni nagrywają pakowanie i stan przedmiotu przed wysyłką